Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Alexander Tauscher racewinnaar, opnieuw P2 voor Larry ten Voorde, Robert de Haan Rookie-winnaar en P3 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 19 augustus 2024 06:29

Een historisch succes afgelopen zondag voor Proton Huber Competition op de Nürburgring: het team uit Beieren vierde een één-twee overwinning in de 400e race van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Alexander Tauscher stond voor het eerst bovenaan het podium in de Duitse Porsche-merkencup, die sinds 1990 wordt verreden. Regerend kampioen Larry ten Voorde behaalde de tweede plaats. Robert de Haan werd derde in de Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 Cup, een resultaat dat hem kroonde tot winnaar van het Rookieklassement.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Nürburgring Foto 1 Alexander Tauscher racewinnaarAlexander Tauscher passeert als racewinnaar de zwart-wit geblokte vlag

"Mijn eerste overwinning, en in de 400e Carrera Cup-race - ik ben sprakeloos", zei Alexander Tauscher, die moeite had om zijn emoties te bedwingen. De 22-jarige man uit Beieren startte vanaf poleposition en won de sprint naar de eerste bocht tegen zijn Nederlandse teamgenoot Larry ten Voorde. Dat resulteerde voor hem in de overwinning. Hij bleef schijnbaar moeiteloos wegrijden van het veld en breidde zijn voorsprong uit tot iets minder dan drie seconden. Toen maakte hij in de 16e van de 21 ronden een remfout. “Dat riep meteen flashbacks op naar de race van zaterdag, toen ik een podiumplaats verloor door een soortgelijke fout,” herinnert Tauscher zich. Deze keer eindigde het slippertje echter niet in het grind en kostte het hem slechts ongeveer een seconde.

Larry ten Voorde had zijn handen vol. De regerend Carrera Cup-kampioen moest zijn Nederlandse landgenoot Robert de Haan de hele race van zich afhouden. Meerdere inhaalpogingen van de 18-jarige mislukten, waarbij Ten Voorde zich op het juiste moment inhield om contact te vermijden. “Ik moest vandaag ogen in mijn achterhoofd hebben en dat hielp,” grapte de 27-jarige. “Zonder dat hadden we allebei de finish niet gehaald.” In de laatste fase van de race hield Ten Voorde zich heel verstandig in en nam hij genoegen met een tweede plaats. “Alexander verdiende de overwinning echt: hij was de snelste in de kwalificatie en controleerde de race,” zei Larry ten Voorde na afloop lovend over zijn jongere teamgenoot, die hij ook als coach steunt.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Nürburgring Foto 2 Alexander Tauscher actieAlexander Tauscher

Harry King, de winnaar van de race op zaterdag op de Nürburgring, kwam achter Robert de Haan over de finishlijn. De Britse Allied-Racing-coureur was sneller dan Janne Stiak uit Noord-Duitsland, die rijdt voor Team75 Bernhard, en de Fransman Marvin Klein van het Target Competition-team in de achtervolgende groep. Met dit resultaat is King’s achterstand op kampioenschapsleider Larry ten Voorde vergroot tot 24 punten. Robert de Haan is gestegen op de ranglijst en staat nu op de derde plaats in het algemeen klassement, omdat hij het Rookieklassement won en daarmee zijn resultaat van zaterdag herhaalde. De Nederlander Flynt Schuring (Proton Huber Competition) en de Duitser Colin Bönighausen (CarTech Motorsport) completeerden het Carrera Cup Rookie-podium.

Bij de ProAm-coureurs finishte kampioenschapsleider Sören Spreng (GP Elite) niet. Michael Essmann behaalde de overwinning voor zijn CarTech Motorsport-teamgenoot Kai Pfister en gastcoureur Angelo Fontana (EST1 Racing) uit Venezuela. "Dat maakt de tweede seizoenshelft weer echt spannend", aldus een opgetogen Essmann, die de kloof met Spreng terugbracht tot tien punten.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Nürburgring Foto 3 start race

"Met twee zeer uiteenlopende races wist de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland de toeschouwers op de Nürburgring, die te maken hadden met minder dan ideaal weer, een lichtpuntje te bieden. Gefeliciteerd Alexander Tauscher met zijn eerste overwinning in onze merkencup. De titelstrijd tussen Larry ten Voorde en Harry King wordt steeds heftiger. Hoe dan ook, alle tekenen wijzen op spannende races voor onze volgende twee races op de Sachsenring", aldus Thorsten Rückert, projectmanager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland.

De Sachsenring organiseert de elfde en twaalfde ronde van de monomerkencup met de Porsche 911 GT3 Cup in het weekend van 6 tot en met 8 september 2024.