Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

SPECIAL - Ondanks Larry ten Voordes overtuigende zege in Zandvoort, valt de titelbeslissing pas in Monza

Uitgegeven door Peter Vader • 26 augustus 2024 12:31

Larry ten Voorde heeft een grote stap gezet richting zijn derde titel in de Porsche Mobil 1 Supercup 2024: de Nederlander behaalde reed van start tot finish op de eerste plaats en boekte daarmee een klinkende overwinning in zijn thuisrace op CM.com Circuit Zandvoort. Hierdoor gaat hij met een voorsprong van 20 punten op naaste belager Harry King de finale van komend weekend in Monza in. De Britse coureur kwam als vijfde over de finish op het duinencircuit aan de Noordzeekust.

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 1Larry ten Voorde voerde overtuigend het veld aan in Zandvoort, is hij op weg naar de Supercup-titel?

De beslissing over de coureurstitel in de Porsche Mobil 1 Supercup is uitgesteld tot de finale in Monza, die in Italië wordt verreden van 30 augustus tot en met 1 september. Larry ten Voorde vierde zijn vijfde overwinning van het seizoen in Zandvoort achter het stuur van Schumacher CLRT's Porsche 911 GT3 Cup. Zijn rivaal van BWT Lechner Racing, Harry King, hield zijn titelkansen echter levend door als vijfde te eindigen op het Nederlandse Grand Prix-circuit. Een overwinning is essentieel voor de Engelsman in Monza, terwijl in dit geval zelfs een twaalfde plaats genoeg zou zijn voor Larry ten Voorde om de titel veilig te stellen. Marvin Klein pakte aanvankelijk ook de zevende race van het seizoen goed op, met het kampioenschap in het vizier. Helaas voor de Fransman haalde hij de finish niet en kan hij het seizoen nu niet hoger afsluiten dan als vice-kampioen.

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 2Uniek moment: geheel Nederlands Porsche-podium in Zandvoort

"Deze overwinning ontbrak op mijn cv", grijnsde Larry ten Voorde. Hoewel de 27-jarige tot nu toe dertien overwinningen in de Porsche Mobil 1 Supercup had behaald, moest hij zijn overwinning in zijn thuisrace nog steeds verzilveren. "Het hele team heeft hard gewerkt voor dit resultaat. Ik heb geen snelle ronde gereden tijdens de training vanwege een technisch probleem. De monteurs moesten 's nachts de motor vervangen. Daarna stond ik helemaal vooraan in de kwalificatie. En nu de overwinning, dat is gewoon ongelooflijk!"

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 3De hoofdrolspelers van de wedstrijd: winnaar Larry ten Voorde (links) en een verdiende P2 voor veteraan Jaap van lagen (rechts)

De Nederlander Jaap van Lagen startte de race vanaf de derde startpositie en verzekerde zich van de tweede plaats. “Doorslaggevend was dat ik Huub van Eijndhoven direct na de start kon inhalen. Daarna moest ik echter twee herstarts na safetycarperiodes overleven, dat was op zijn zachtst gezegd zenuwslopend”, aldus de Supercup-veteraan. De 47-jarige, die rijdt voor het Italiaanse team Dinamic Motorsport, eindigde voor het eerst sinds 2018 op het podium. Een uitmuntende prestatie!

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 4Welverdiende P2 voor Jaap van Lagen (NL/Dinamic Motorsports)

Huub van Eijndhoven, ironisch genoeg een oud-leerling van Jaap van Lagen, verdedigde lange tijd zijn derde plaats op Circuit Zandvoort. Pas in de voorlaatste ronde vocht Robert de Haan zich een weg langs zijn Nederlandse landgenoot. De 18-jarige van het team BWT Lechner Racing werd echter bestraft door de wedstrijdleiding en zakte terug naar de vierde plaats achter Van Eijndhoven. “Als er twee coureurs voor mij mogen finishen, dan zijn het Larry ten Voorde en Jaap van Lagen: van die twee heb ik alles geleerd over racen”, aldus een opgetogen Van Eijndhoven.

Robert de Haan werd uiteindelijk als vierde geklasseerd, voor Harry King. De Brit was de race begonnen vanaf de negende startpositie, maar katapulteerde zich met een aantal geïnspireerde inhaalmanoeuvres snel naar de vijfde plek.

De Haan behield zijn overwinning in het Rookie-klassement en verkleinde de achterstand op kampioenschapsleider Kas Haverkort tot slechts zes punten. De Nederlander, die net als Huub van Eijndhoven voor Uniserver van Team GP Elite rijdt, eindigde als zesde in het algemeen klassement en als tweede in het Rookie-klassement. De Fransman Mathys Jaubert klom op het rookie-podium als derde.

Schumacher CLRT heeft hiermee voorlopig de titel in het teamklassement in handen. Het team met coureurs Larry ten Voorde, Marvin Klein en Porsche Junior Alessandro Ghiretti reist met 47 punten voorsprong op BWT Lechner Racing naar Monza. In het teamklassement zijn nog maximaal 45 punten te behalen.

“De finale van 2023 in Monza was een spannende wedstrijd, omdat een andere coureur in principe met bijna elke ronde de titel had kunnen pakken. De race van komend weekend moet net zo spannend worden: de titelstrijd in het coureurs- en rookieklassement is nog open. Dit bewijst hoe sterk het Supercup-veld dit seizoen weer is. Van harte gefeliciteerd aan team Schumacher CLRT met het winnen van hun eerste Supercup-titel”, aldus Oliver Schwab, Project Manager Porsche Mobil 1 Supercup.

Uitslag zevende ronde Porsche Mobil 1 Supercup 2024 op Circuit Zandvoort (NL):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 17 ronden
2. Jaap van Lagen (NL/Dinamic Motorsports), +1,203 seconden
3. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite), +2,865 seconden
4. Robert de Haan (NL/BWT Lechner Racing), +3,090 seconden
5. Harry King (UK /BWT Lechner Racing), +3,281 seconden
6. Kas Haverkort (NL/Uniserver by Team GP Elite), +4,314 seconden

Algemeen klassement Porsche Mobil 1 Supercup (na 7 van 8 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 148 punten
2. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), 128 punten
3. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), 111 punten

Klik hiervoor de tussenstand in de Porsche Mobil 1 Supercup 2024 na het wedstrijdweekend in Zandvoort

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 5Het uiterst competitieve startveld op weg naar de Tarzanbocht

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 6P3 voor Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite)

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 7Huub van Eijndhoven

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 8Na een felle strijd en een straftijd: P4 Robert de Haan (NL/BWT Lechner Racing)

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 9Robert de Haan

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 10P5 voor Harry King (UK /BWT Lechner Racing)

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 11
Harry King


Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 12P6 voor Kas Haverkort (NL/Uniserver by Team GP Elite)

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 13
Kas Haverkort


Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 14Larry ten Voorde voerde van start tot finish het veld aan en won de race!

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 15Champagnedouche voor winnaar Larry ten Voorde, Jaap van lagen helpt hem een handje

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 16Extreem competitief startveld, genieten voor de 100.000 racefans!

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 17Jaap van Lagen kon de champagne rijkelijk laten vloeien: zijn tweede plaats was eindelijk zijn verdiende 'loon-naar-werken'

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 18Soms was het wel heel erg druk in de pitstraat...

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 19Kas Haverkort profileerde zich opnieuw op zijn thuiscircuit met zijn zesde plaats

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 20Het voltallig aanwezige publiek was getuige van veel spectaculaire actie op de baan

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 21Schumacher CLRT heeft voorlopig de titel in het teamklassement in handen; Larry ten Voorde, Marvin Klein en Porsche Junior Alessandro Ghiretti reizen met 47 punten voorsprong op BWT Lechner Racing af naar Monza voor de seizoensfinale

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 22Larry ten Voorde

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 23Larry ten Voorde was winnaar in Zandvoort en heeft een goed uitzicht op de titel, na Monza weten we of hij de kampioen 2024 is...

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 24Het BWT Lechner Racing met Robert de Haan en Harry King wachtend op de grid om van start te gaan voor het oog van het vele publiek

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 25Oliver Schwab, Project Manager Porsche Mobil 1 Supercup: "De race van komend weekend in Monza zal spannend worden: de titelstrijd in het coureurs- en rookieklassement is nog open; dit bewijst hoe sterk het Porsche Supercup-veld dit seizoen weer is."

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 26Huub van Eijndhoven (links) en Jaap van Lagen (rechts) lieten in Zandvoort zien wie er op het podium thuishoorden

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 27Larry ten Voorde in Zandvoort de racewinnaar, komend weekend in Monza de kampioen?

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 Circuit Zandvoort Foto 28De Porsche paddock verhuist deze week van Zandvoort naar Monza

Bron foto's: Porsche Newsroom

Het seizoen 2024 van de Porsche Supercup wordt komend weekend afgesloten op het circuit van Monza. RaceXpress-reporter Peter Vader nam in 2023 plaats op de tribune aan het einde van het rechte stuk. Met mooi zicht op de eerste chicane is het daar genieten van het geluid van de Porsches.



Porsche Mobil 1 Supercup F1 GP Zandvoort 2024 Foto event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS