Karting • Karting Diversen

Bas Janssen stapt na maanden weer eens in de kart en wordt prompt tweede! "Echt boven verwachting"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 augustus 2024 01:16

KERPEN - Het was pas zijn tweede race van het jaar, hij kwam duidelijk wedstrijdritme tekort en toch stond Bas Janssen op zondag op het podium van het Rotax Max Challenge Germany-kampioenschap. De 22-jarige karter uit Sint Joost werd op het circuit van Kerpen razendknap tweede in de Senioren-klasse.

Bas Janssen en Franois Slangen

“Het is echt boven verwachting gegaan”, zei een ietwat verbouwereerde Bas. “Ik rijd eigenlijk niet meer, ik sleutel alleen maar. Maar mijn rijder was op vakantie en ik dacht: we gaan gewoon eens meedoen. Het blijft toch leuk om te doen. Als we in de top tien eindigen, doen we het al heel goed, dachten we.”

Toen hij op donderdag eenmaal in de kart stapte, kreeg Bas al snel een goed gevoel over zijn kansen. “We zaten al snel in de goede richting. Zaterdagochtend bij de warm-up hadden we al de vierde tijd in de groep op gebruikte banden. En de drie voor me hadden op nieuwe banden gereden. Dat gaf vertrouwen. We kregen het idee dat er meer in zat. In de kwalificatie werd dat ook bevestigd. We werden tweede in de groep en derde algemeen.”

Met de snelheid zat het dus wel snor, mede met dank aan zijn vader en Kritt Knooren als zijn monteurs. Maar dat betekende niet automatisch dat hij ‘wel even’ van voren zou meedoen. “Ik had totaal geen raceritme. Zeker in het begin van het weekend duurde het inhalen wat te lang. Dat gold ook voor bepaalde keuzes. Ik moest er net te lang bij nadenken. Maar aan het einde van het weekend was het weer zoals het zijn moest.”

Zo slaagde Bas erin zijn uitstekende snelheid te verzilveren. Hij werd vierde en derde in de twee heats. Daarna eindigde hij de Superheat tweede, nadat hij als tweede was gestart. In de finale startte de snelle Limburger als derde, haalde een concurrent in en lag zelfs een tijdje op kop. “Maar ik pakte net ets te vroeg de kop over”, verklaarde hij zijn uiteindelijke tweede plaats. “Met de meters die we gemaakt hebben was dit ver boven verwachting.”

Dat was mede te danken aan zijn materiaal, stelde Bas. “We hadden een motor van François Slangen op de kart. Die liep zo ontzettend hard. Dat helpt ook wel mee. Je hebt zo’n motor ook nodig als je in dit veld van voren mee wil rijden.”

Rotax Max Senior bas Jansen met 354

Voor Bas was het weekeinde in Kerpen pas zijn tweede van dit jaar. In mei deed hij in hetzelfde kampioenschap mee in Genk. Op basis van zijn ervaringen daar had hij geen al te hoge verwachtingen van Kerpen. “In Genk had ik fysiek echt last van het hele weekend rijden. Daarom dacht ik voor Kerpen: de baan is er nog zwaarder en we rijden een dag langer, gaan we dat wel volhouden? Wel had ik me beter voorbereid. Dat hielp, want ik heb nu nergens last van. Al had ik wel een klein beetje pijn in de nek.”

Dat had hij wel over voor dit buitenkansje. Normaal gesproken sleutelt Bas namelijk voor Dante Cima. Overigens meende hij dat zijn ervaring als monteur en rijderscoach hem had geholpen in Kerpen. “Door het sleutelen kijk je veel naar andere rijders en karts. Je ziet soms wat interessante dingen en neemt dan wat over. Daarnaast gaat het kiezen van de afstelling door het sleutelen wat gemakkelijker. Ik kom in veel minder stappen op een goede afstelling uit. Dat extra stukje kennis maakt het net wat makkelijker. Ik heb als monteur ook heel goed leren werken met data. Wat je ermee kan en moet. En dat heeft dit weekend heel goed geholpen!

Bas Janssen bedankt zijn vader, Kritt Knooren voor het sleutelen en François Slangen voor de motor.

Bas Janssen Kerpen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS