Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn opnieuw ongenadig snel in DKM: P2! "Ik had de kans om wat moois te halen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 augustus 2024 07:35

MÜLSEN - Karttopper Christiaan de Kleijn heeft opnieuw een uitstekende weekeinde beleefd in het DKM-kampioenschap in Duitsland. De negentienjarige coureur uit Bosch en Duin eindigde tijdens de vijfde ronde van de titelstrijd erg knap als tweede in het DSKM, de koningsklasse van de KZ2-schakelkarts in het DKM. Daardoor staat hij nu tweede in het kampioenschap en maakt hij zelfs nog kans op de titel.

Podium DKM Mülsen Christiaan de Kleijn P2

“Ik ben zeker tevreden met P2. We hadden een echt goede snelheid”, zei Christiaan op het circuit van Mülsen. Vorige maand had hij in Kerpen de vierde ronde van de titelstrijd zelfs gewonnen. “Ik heb ook nu weer goed veel punten gepakt en ben in het kampioenschap van drie opgeschoven naar twee.”

De verklaring voor zijn uitstekende optreden in Mülsen zat hem behalve in stuurmanskunst en een uitstekende snelheid zeker ook in zijn goede kwalificatie, stelde Christiaan. “Dan wordt het al wat gemakkelijker. We waren elk DKM-weekend snel, maar dan kwam het er in de kwalificatie steeds niet uit. Dan wordt het lastiger. Nu was ik vierde in de kwalificatie. Ik wist ik dat ik een goede snelheid had en de kans had om wat moois te halen dit weekend.”

Het verschil met de nummer één in de kwalificatie zei veel, zo niet alles. “Ik zat een halve tiende achter de nummer één”, lichtte Christiaan toe. “De hele top tien zat binnen twee tienden van een seconden. Ook de Europees kampioen van 2023 in de KZ1 (Danilo Albanese, red.) reed mee.”

Dat Christiaan in een dergelijk topveld voorin meedoet, zegt veel over zijn kwaliteiten. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij, met nog één ronde te gaan, nog steeds kampioen kan worden. “Het wordt wel moeilijk, maar is nog steeds mogelijk. In de finale heb ik dit weekend de kampioenschapsleider nog ingehaald.”

Christiaan startte de twee heats zaterdag vanaf P4. “In de eerste heat had ik een goede start en ging ik meteen naar P2. Daarna had ik een gevecht met Albanese, die op de eerste plaats reed. Ik haalde hem in en hij daarna mij. Zo ben ik als tweede gefinisht. We waren even snel.”

Tijdens de start van de tweede heat denderde Christiaan ook meteen naar P2. “Weer achter Albenese, en weer tweede geworden”, vatte hij de race samen. “We hebben deze keer niet gebatteld om de leiding.” Door zijn twee tweede plaatsen in de heats mocht hij een dag later als tweede starten in de Superheat. “Ik pakte kopstart en ging dus meteen naar P1. Daarna heb ik vijf, zes rondjes op kop gereden en toen haalde Albanese me in. Daarna werd ik ook nog ingehaald door Stan Pex en werd ik derde.”

Christiaan de Kleijn lekker op dreef

Niettemin mocht Christiaan in de finale opnieuw van de voorste startrij de race beginnen. “Albanese stond naast me. We gingen nek aan nek naar de eerste bocht. Ik zat aan de buitenkant en moest even inhouden in de eerste bocht. Daardoor ging ik naar P3.”

“Ik heb nog even flink gebatteld met Stan, we hebben even stuivertje gewisseld, ik pakte P2 en toen haalde iemand anders me in. Die was zo snel dat hij naar Albanese toe reed. Zij gingen battelen en die nummer twee liep daarbij een ingeklikte bumper op. Albanese won, en ook al werd ik derde, door de ingeklikte bumper van de nummer twee kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden en schoof ik op naar de tweede plaats.”

Christiaans volgende race is de tweede ronde van het EK van CIK-FIA. Dat raceweekeinde begint eind deze maand op het circuit van Val Vibrata in Italië. “Ik hoop weer ver vooraan te kunnen zitten. We rijden er wel op andere banden. Dat is wat lastiger. De eerste ronde van het EK was de eerste keer op die banden. We hadden het toen moeilijk. Nu ben ik meer aan die band gewend. Ik ben benieuwd wat er mogelijk gaat zijn!”

Aan Christiaans zelfvertrouwen zal het in ieder geval niet liggen...

Christiaan bedankt zijn monteur Raimo, Jeroen Kramp, Michel Vacirca, zijn ouders en familie, iedereen bij CRG Holland en zijn sponsoren.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.Vs

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS