Karting • Karting Diversen

Drie generaties De Cock in de racesport: jongste telg Jack houdt eer van de familie hoog met P1 in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 augustus 2024 12:45

EINDHOVEN - En zo hield ook de derde generatie van racefamilie De Cock de eer hoog. Want de vierde ronde van de GK4 Kart Series had zondag de gedroomde uitkomst voor karttalent Jack. De veertienjarige piloot uit Asse, die al jaren begeleid wordt door Ivo Rutten, denderde in Eindhoven overtuigend naar de overwinning in de Rotax Max Junioren-klasse!

Luc, Jack en Jim de Cock

“Ik ben er heel blij mee. Op dit circuit ben ik altijd al heel snel geweest”, zei Jack triomfantelijk over zijn eerste overwinning van het seizoen. Hij bedankte in het bijzonder zijn team SFP Racing. “Ivo Rutten mijn mechanieker heeft me altijd geholpen om sneller en sneller te gaan.”

Hij kon zich tijdens de finale goed optrekken aan de Senior-rijders met wie de Junioren tegelijkertijd de wedstrijd rijden. “Ik had de Senioren iets sneller verwacht. Ik dacht dat zij op het rechte stuk van ons zouden wegtrekken, maar dat gebeurde niet. Waarschijnlijk door het gewichtsverschil.”

Hij was zijn weekeinde op de Nederlandse piste al goed begonnen. Na solide vrije trainingen denderde hij in de kwalificatie naar de derde startplek. “Eigenlijk pakte ik de vierde plaats. Toen is mijn teamgenoot jammer genoeg gediskwalificeerd en startte ik uiteindelijk als derde. Zo kon ik naar voren rijden.”

Jack is de derde generatie van piloten in zijn familie. Zijn opa Luc De Cock begon in de jaren zeventig al met racen. Eerst in formule-auto’s, later in de Supercar Challenge en Belcar in Nederland en België. Opa racet nog steeds in het prachtige historische FIA-kampioenschap ‘Supersixties’. Jacks vader Jim runt DeldicheRacing en zorgt dat alles tijdens een raceweekeinde vlekkeloos verloopt.

Jim zelf heeft nooit echt geracet. De occasionele trackday of toeristische rally is top, maar ik heb niet de fijngevoeligheid om echt te racen”, zei hij. “Ik hou meer van het organiseren en het zorgen dat zowel sponsoren als piloten een topweekend kunnen beleven.” Al heeft hij daar op de kartbaan voor zijn zoon nauwelijks omkijken naar omdat SFP Racing zorgt dat alles perfect verloopt. “Het team pakt het op een heel leuke, familiale maar toch professionele manier aan en dat vinden we ook belangrijk. Ze moeten fun hebben in de hobby.”

Jack De Cock

Op de kartbaan geniet Jim dan ook vooral van de prestaties van zijn zoon. “Het is heel fijn om te zien welke stappen hij onderneemt. En de opofferingen die hij ervoor over heeft. Die bewijzen zijn ambitie en motivatie. Dat is heel mooi om te zien.”

Dat na zijn vader en Jim zelf nu dus ook Jack is gaan racen, was natuurlijk te verwachten in een fanatieke motorsportfamilie. Dat kwam zo: “We reden toen met ons raceteam de 24 uur van Zolder. Op de parkeerplaats van het circuit kwam ik mensen van de kartbaan daar tegen. Zij zeiden dat Jack wel een paar rondjes mocht komen rijden. En zo was de microbe vertrokken.”

Jack weet het nog goed. “Ik was toen tien jaar oud. Ik had in het begin een beetje schrik, maar toen ik een paar rondjes had gereden en ik de baan kende, ging die schrik weg. Vorig jaar ben ik begonnen met wedstrijden rijden, het clubkampioenschap in Strijen.”

Nu rijdt Jack dus de GK4 Kart Series. Daarnaast doet hij ook mee aan het Kart4Fun-kampioenschap en misschien rijdt hij dit seizoen ook nog een ronde van het BMC-kampioenschap. De lange termijn, hoe ziet die eruit? “Autosport natuurlijk”, klonk het opnieuw triomfantelijk. Binnenkort wil hij zijn eerste meters in een formuleauto maken. Dat belooft nog wat...

Jack bedankt zijn papa, mama, zus, opa en oma, Sam Dejonghe en Tim Joosen voor het coachen en zijn sponsors Deldiche, MedLine en It’s Apero Time. Wie trouwens graag meehelpt te bouwen aan Jack zijn traject, kan hem altijd contacteren voor inspirerende partnership deals via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS