Karting • Karting Diversen

Nummer 13 brengt geluk! Christiaan de Kleijn wint koningsklasse KZ2 in Duits kampioenschap DKM!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juli 2024 20:44

KERPEN - Startnummer 13 brengt niet altijd ongeluk! Integendeel Christiaan de Kleijn won zondag in Kerpen de vierde ronde van het DKM in de koningsklasse KZ2. Het was de eerste overwinning van het seizoen 2024 voor de negentienjarige karttopper uit Bosch en Duin. Door zijn overwinning verstevigde hij zijn derde plaats in de titelstrijd en kan hij nog steeds tweede worden en zelfs het kampioenschap winnen.

DKM Podium Kerpen Christiaan de Kleijn wint DKM

Het was een wat vreemde huldiging voor Christiaan, zondag op de beroemde piste waar Michael Schumacher en Sebastian Vettel ooit de basis legden voor hun zeer succesvolle Formule 1-carrières. Want wat was het geval: de snelle Utrechter was als tweede gefinisht, dacht dat de rijder die als eerste was gefinisht weleens een straf kon krijgen, maar vlak voor de huldiging wist de coureur van topteam CRG Holland nog niet of die daadwerkelijk was uitgedeeld.

“En toen werd ik als laatste omgeroepen om op het podium te komen”, zei Christiaan. “Dus had ik de race gewonnen.” En dus had de rijder die als eerste was gefinisht wel degelijk de verwachte straf gekregen. “De nummer één maakte een actie waarvoor je een straf kunt geven. Hij knalde iemand anders eruit.”

“Ik reed op dat moment derde en door die actie schoof ik op naar de tweede plaats. Dat ik pas tijdens de huldiging hoorde dat ik had gewonnen, is qua beleving anders dan als eerste over de finish komen, maar ik was alsnog heel blij. Een beetje geluk hebben hoort erbij”, aldus De Kleijn, die met startnummer 13 rijdt. Dat bracht ditmaal dus geluk...

De overwinning kwam hem toe, want Christiaan, die dit weekeinde eenmalig werkte met zijn oude monteur Dennis de Bruin in plaats van Raimo van den Boom, had absoluut een goede snelheid in de finale. Zo pakte hij, als erkend regenrijder, zijn eerste zege van het seizoen op een droge baan op een snikhete dag. “Dat maakt het wel mooi.”

Dat het hem juist in Kerpen was gelukt, had hem trouwens niet echt verbaasd. “Kerpen ligt me goed. Vorig jaar was ik er ook snel, toen was ik tweede. Ik vind het een leuke baan. Hij is klein, technisch.” Daarnaast is hij dit seizoen naar een andere tuner overgestapt, Sani, en dat werpt nu zijn vruchten af.

Al met al reed Christiaan in Kerpen vooralsnog de wedstrijd van het jaar. “Ik sta nu weer derde in de stand en heel dicht bij de nummer twee. De nummer één is ver weg, maar in principe is alles nog mogelijk.”

Dat hij zo snel voor de dag kwam in de finale was een logische uitkomst van zijn weekeinde in Duitsland. Al in de trainingen was hij al heel snel. “Tijdens de training op zaterdagochtend reed ik de vierde tijd. Daarna ging de kwalificatie heel goed totdat ik een fout maakte in de snelste ronde. Dat kostte me twee tienden van een seconde. In plaats van in de top drie stond ik ineens achtste. Dat was even balen.”

Daarna startte hij de twee heats van P8 en finishte hij die achtereenvolgens als vijfde en derde. “Dat was goed. Na de heats stond ik derde voor de Superheat. Daarin werd ik ook derde en mocht ik ook de finale als derde starten.”

In die finale had hij jammer genoeg een matige start. “Ik kwam niet goed weg. Daardoor zakte terug naar de vijfde plaats. Ik heb me gelukkig goed kunnen herpakken. Twee rondes na de start pakte ik de nummer vier en in de derde ronde de nummer drie. Daarna heb ik zestien rondjes in niemandsland gereden. De nummer een en twee hadden een flinke voorsprong en achter me had ik een groot gat.”

Christiaan de Kleijn

Hij vervolgde: “Ik reed langzaam naar de nummers één en twee toe en ik zag hoe ze met elkaar begonnen te vechten. Toen vloog de nummer twee eraf. Ik reed er op dat moment al vlak achter en zo pakte ik de tweede plek. Daarna reed ik nog een tijdje op de bumper van de nummer één, maar hij verdedigde fel en ik kon er niet langs. Ik wilde ook niet te veel risico nemen met een inhaalactie, want ik wist dat hij waarschijnlijk een straf zou krijgen.”

In het DKM-kampioenschap zijn nog twee ronden te gaan. Christiaan, die in 2022 al eens DKM-kampioen werd in de DSKC-klasse, heeft dus nog volop mogelijkheden om nog minimaal één plaats naar boven op te schuiven in het klassement. “Een podiumplaats in de eindstand is zeker mogelijk. Daar ga ik natuurlijk voor!”

Christiaan bedankt zijn monteur Raimo van den Boom, Dennis de Bruin, Michel Vacirca, zijn ouders en familie, iedereen bij CRG Holland en zijn sponsoren.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.Vs

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS