Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

FOTO'S - Acht overwinningen maken de Porsche 99X Electric tot de meest succesvolle Formula E-auto in 2024

Uitgegeven door Peter Vader • 22 juli 2024 16:00

STUTTGART - Porsche nam in de tweede helft van 2023 en de eerste helft van 2024 voor het vijfde seizoen deel aan de Formule E. Naast het door de fabriek gerunde TAG Heuer Porsche Formula E Team verscheen ook het Amerikaanse klantenteam Andretti Formula E in de baan met een Porsche 99X Electric. Het concept van de elektrische racewagen werd ontwikkeld in de CO2-neutrale fabriek in Weissach. Met zijn inzet voor het Formule E-wereldkampioenschap onderstreept Porsche zijn inzet om een leidende rol te spelen onder de traditionele autofabrikanten op het gebied van elektrificatie, duurzaamheid en technologie. Tevens verkrijgt het merk waardevolle inzichten voor zijn elektrische in serie geproduceerde sportwagens. Een doordachte filosofie die het innovatieve karakter van Porsche moet onderstrepen. Afgelopen weekend leidde deze deelname tot het Formule E-wereldkampioenschap 2024 van fabriekscoureur Pascal Wehrlein. Een mijlpaal!

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 1 pascal wehrlein

Pascal Wehrlein van het TAG Heuer Porsche Formule E-team is sinds afgelopen zondag de nieuwe Formule E-wereldkampioen. Dankzij een briljante teamprestatie tijdens de laatste race in Londen bereikte de Duitser de finishvlag op de tweede plaats en verdiende daarmee genoeg punten om zijn voorsprong in het FE-Wereldkampioenschap, die hij de dag ervoor had heroverd, te verdedigen. In het team klassement behaalde het Porsche-fabrieksteam met P2 de eer voor het vice-kampioenschap. Met zeven overwinningen in één seizoen vestigde de ploeg uit Weissach een record. Gecombineerd met de overwinning van klantenteam Andretti in de Formule E, ging de helft (acht) van alle overwinningen dit seizoen naar de Porsche 99X Electric – meer dan welke andere auto in het veld dan ook!

Pascal Wehrlein bundelde in 2020 de krachten met Porsche om deel te nemen aan het Formule E-wereldkampioenschap en is hij de eerste Duitse eenzitter-wereldkampioen sinds Nico Rosberg in 2016 Formule 1-kampioen werd. De eerste wereldkampioenschapstitel voor het Porsche-fabrieksteam komt aan het einde van vijf seizoenen in de innovatieve elektrische raceserie. Zeven overwinningen in één jaar overtreffen het record van het Renault e.dams-team behaald in het derde seizoen van de Formule E.

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 2 pascal wehrlein voor antonio felix da costa

Vier van de overwinningen van Porsche zijn te danken aan de andere Porsche fabrieksrijder António Félix da Costa, de meest succesvolle coureur van het jaar. In de strijd om de hele titelpool te veroveren, stortte hij zich volledig op de zaak voor het team in Londen, waarbij hij in de race van afgelopen zondag vijf plaatsen goedmaakte en als vijfde over de finish kwam. Door een daaropvolgende straftijd degradeerde hij uiteindelijk echter naar P13.

De coureurs van Porsche’s klantenteam Andretti Formule E eindigden buiten de punten. Norman Nato passeerde de finishvlag als twaalfde, terwijl Jake Dennis, de winnaar van de Diriyah-race van dit jaar met de Porsche 99X Electric, na een botsing gedwongen werd zijn auto aan de kant te zetten.

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 3 pascal wehrlein

Reacties na de Londense E-Prix, Race 16:

Florian Modlinger, directeur Factory Motorsport Formula E: “Wat een sensationele manier om seizoen 10 af te sluiten met Pascal, die tot wereldkampioen wordt gekroond. Dit is Porsche’s eerste Formule E-titel en een belangrijke mijlpaal. De ongelooflijke focus en prestaties van het hele team maakten dit briljante resultaat mogelijk – om nog maar te zwijgen van Pascal, die zijn rivalen voor de titel gedurende de hele raceafstand onder enorme druk zette. We mogen trots zijn op onze successen dit seizoen. Trots op Pascal, op het baanteam en op ons ontwikkelingsteam in Weissach – hartelijk dank aan iedereen!”

Pascal Wehrlein, Porsche-fabrieksrijder (#94): “Het is ons gelukt! Wij zijn wereldkampioenen! We wisten dat we niet de favorieten waren die naar Londen kwamen, omdat we op dit circuit nog nooit bijzonder goed hebben gepresteerd, maar we hebben altijd geloofd dat we het konden. Onze dagen hier in Londen waren geweldig, we hebben geen fouten gemaakt en we hebben ons van sessie tot sessie verbeterd. Het maakt me ontzettend trots om te zien hoe iedereen in ons team zo hard heeft gewerkt en mij sinds mijn eerste dag bij Porsche onvermoeibaar heeft gesteund.”

António Félix da Costa, Porsche-fabrieksrijder (#13): “Het is een geweldige dag voor Porsche en het team. We hebben alles geprobeerd om Pascal te helpen in de strijd om het FW-Wereldkampioenschap. Het is een geweldig gevoel om deel uit te maken van dit feest.”

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap – eindklassement na 16 races:

Eindstand bij de coureurs
1. Pascal Wehrlein (DU), 198 punten
2. Mitch Evans (NZL), 192 punten
3. Nick Cassidy (NZL), 176 punten
6. António Félix da Costa (POR), 134 punten
7. Jake Dennis (GBR), 122 punten
14. Norman NAVO (FRA), 47 punten

Eindstand bij de teams
1. Jaguar TCS Racing, 368 punten
2. TAG Heuer Porsche Formule E-team, 332 punten
4. Andretti Formule E, 169 punten

Eindstand bij de fabrikanten
1. Jaguar, 455 punten
2. Porsche, 451 punten
3. Nissan, 273 punten

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 4 pascal wehrlein

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 5 jake dennis

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 6 antonio felix da costa

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 7 norman nato

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 8 pascal wehrlein

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 9 pascal wehrlein

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 10 porsche taycan turbo GT safety car

TAG Heuer Porsche Formule E-team Porsche 99X Electric London ExCel Circuit Londen Foto 11 teamfoto

Bron foto's: Porsche Newsroom



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS