Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Porsche gaat met drie titels binnen bereik als leider bij de fabrikanten naar de Formula E-finale in Londen

Uitgegeven door Peter Vader • 17 juli 2024 09:05

Het beste tot het laatst bewaren: alle titelbeslissingen zullen komend weekend tijdens de Formula E-seizoensfinale in Londen op 20 en 21 juli tot het uiterste gaan – voor de coureurs, de teams en voor de fabrikanten. Porsche zou de titelpool in alle categorieën kunnen veroveren en mogelijk zelfs nieuwe records vestigen.

Porsche seizoensfinale Formula E ExCel Circuit Docklands Oost-Londen Foto 1

Porsche reist deze week af naar het spectaculaire ExCel Circuit in de historische Docklands in Oost-Londen voor de laatste twee races van het Formula E-seizoen. Porsche leidt daarin het constructeursklassement – niet in de laatste plaats dankzij de zeven overwinningen die de Porsche 99X Electric dit seizoen heeft behaald. De elektrische racewagen uit Weissach heeft dit jaar in deze raceserie meer races gewonnen dan welk ander merk dan ook. De meest zegevierende coureur van dit seizoen komt ook van Porsche: António Félix da Costa won vier races, waarvan de laatste drie op rij. Hiermee heeft hij zijn recordwinning streak uit 2019 geëvenaard.

De tweede plaats voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team in het teamklassement en de derde plaats - hoewel gelijk op punten met de tweede plaats – is voor Porsche-fabriekscoureur Pascal Wehrlein in de rijderscategorie, waardoor voor allebei de titels binnen handbereik zijn. Wat de uitdaging tijdens de seizoensfinale zo bijzonder maakt, is dat het ExCel Circuit het enige racecircuit ter wereld is met een indoor/outdoor-indeling.

De punten verdiend door Porsche’s klantenteam Andretti Formula E tellen ook mee in de poging om de constructeurstrofee te veroveren. Regerend wereldkampioen Jake Dennis eindigde vorig seizoen twee keer op het podium in het ExCel Center. Naast de twee Porsche-fabriekscoureurs heeft hij als outsider, ook een kans om het rijderskampioenschap te winnen.

Porsche seizoensfinale Formula E ExCel Circuit Docklands Oost-Londen Foto 2

Reacties voorafgaand aan de E-Prix in Londen:

Florian Modlinger, directeur Factory Motorsport Formula E: “Zelfs vóór Londen kunnen we zeggen dat het een zeer succesvol seizoen is geweest. We gaan met een zeer gemotiveerd gevoel naar de laatste races en zijn vastbesloten om de titel in alle drie de classificaties veilig te stellen. De situatie ziet er veelbelovend uit: António is duidelijk op dreef en heeft vier van de laatste vijf races gewonnen. We voeren de constructeurstrofee aan en hebben onlangs meer dan de helft van onze achterstand in de rijders- en teamkampioenschappen weggewerkt. In Londen hebben we in het verleden niet altijd de beste resultaten behaald, maar vooral dit seizoen hebben we laten zien dat we op elk type circuit goed zijn voor topresultaten. Ons TAG Heuer Porsche Formula E-team heeft tot nu toe zes races gewonnen en we hebben het vorige record van het Renault e. dams-team uit het derde FE-seizoen geëvenaard. We streven ernaar het jaar af te sluiten als enige recordhouder. Onze belangrijkste prioriteit in Londen is echter om ons best te doen en een of twee trofeeën mee naar huis te nemen.”

Pascal Wehrlein, Porsche-fabriekscoureur (#94): “In Portland hebben we het gat naar de leider in het rijderskampioenschap gedicht. Dit zorgt ervoor dat we in de race zijn om de titel in Londen te winnen. Het doel voor Londen is om een schoon weekend te hebben en met een geweldige prestatie zoveel mogelijk titels mee naar huis te nemen. Het feit dat ik competitief was in Portland, ook al vloog de voorvleugel al vroeg in de race eraf, laat zien hoe sterk ons pakket is. Londen is het smalste circuit op de kalender, een typisch stratencircuit met een heel ander circuit dat kenmerkend is voor de laatste races. Toeschouwers zullen ook getuige zijn van een totaal andere race omdat energiebesparing minder belangrijk is. Wij zijn er klaar voor en gaan goed voorbereid naar de finale.”

António Félix da Costa, Porsche-fabrieksrijder (#13): “Ik ben heel blij dat we erin zijn geslaagd de zaken om te draaien na een moeilijke start van het seizoen. Vier overwinningen uit de laatste vijf races, waarvan drie op rij – niet veel mensen hadden gedacht dat we zo’n winning streak zouden kunnen behalen op het laatste rechte stuk van het seizoen. Het draait allemaal om teamwerk. Ik ben er trots op deel uit te maken van dit team. We werken heel goed samen; iedereen weet wat ik als coureur nodig heb om goed te presteren. Alle beslissingen zullen in Londen tot het uiterste gaan. Maar het gaat niet alleen om mij. Pascal heeft een behoorlijke kans om wereldkampioen bij de rijders te worden en ik zal mijn uiterste best doen om hem op alle mogelijke manieren te steunen. Racen in Engeland is altijd geweldig. Het enthousiasme van de fans is enorm inspirerend. Ik hou van Londen en het circuit en ik kijk uit naar een prachtige finale met spannende races.”

Live tv en internetdekking
Het wereldwijde uitzendschema van de Formule E-evenementen is beschikbaar op https://fiaformulae.com/watch/ways-to-watch. Races 15 en 16 in Londen gaan beiden van start op 20 en 21 juli om 17:04 uur lokale tijd (18:04 uur CEST). De kwalificatie begint op beide dagen om 12:20 uur lokale tijd (13:20 uur CEST).

ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap – klassement na 14 van de 16 races:

Stand bij de coureurs:
1. Nick Cassidy (NZL), 167 punten
2. Mitch Evans (NZL), 155 punten
3. Pascal Wehrlein (DU), 155 punten
4. António Félix da Costa (POR), 134 punten
7. Jake Dennis (GBR), 122 punten
12. Norman NAVO (FRA), 46 punten

Stand bij de teams:
1. Jaguar TCS Racing, 322 punten
2. TAG Heuer Porsche Formule E-team, 289 punten
4. Andretti Formule E, 168 punten

Stand bij de fabrikanten:
1. Porsche, 407 punten
2. Jaguar, 388 punten
3. Stellantis, 247 punten

Klik hier voor de stand in het 2023/2024 ABB Formula E-wereldkampioenschap

Porsche seizoensfinale Formula E ExCel Circuit Docklands Oost-Londen Foto 3

Porsche seizoensfinale Formula E ExCel Circuit Docklands Oost-Londen Foto 4

Porsche seizoensfinale Formula E ExCel Circuit Docklands Oost-Londen Foto 5



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS