Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Pascal Wehrlein wint de eerste race van de finale Formula E en neemt de leiding in het kampioenschap + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 21 juli 2024 07:30

Bij de seizoensfinale van de Formula E in Londen stijgt de spanning tot ongekende hoogten. Alle beslissingen zullen namelijk gaan vallen tijdens de laatste race op zondag op het London ExCel Circuit. Porsche maakt kans om drie titels te veroveren. Pascal Wehrlein leidt het rijderskampioenschap en Porsche staat op de eerste plaats in de fabrikantentrofee. In het team klassement staat het TAG Heuer Porsche Formule E-team momenteel tweede met een miniem verschil met de nummer 1. Dus ook daar wil Porsche de titel claimen.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap London ExCel Circuit Foto 1 Pascal Wehrlein podiumPascal Wehrlein winnaar van Race 15 op het London ExCel Circuit, gaat hij op zondag de titel pakken?

Op het spectaculaire stratencircuit in de Docklands in Oost-Londen reed Pascal Wehrlein op zaterdagmiddag een onberispelijke race en behaalde de zevende Formule E-overwinning uit zijn carrière – de derde dit seizoen na Mexico en Misano. Deze overwinning was de achtste voor de Porsche 99X Electric dit jaar, waarvan er zeven naar het TAG Heuer Porsche Formula E Team gingen. Dankzij deze successen vestigt het fabrieksteam uit Weissach een nieuw Formule E-record.

Na drie races op rij te hebben gewonnen, werd António Félix da Costa tijdens zijn poging om de koplopers te pakken, door een rivaal in de muur gerangeerd en werd hij gedwongen de race te staken. Norman Nato kwam als tiende over de finish voor Porsche's klantenteam Andretti Formula E, terwijl titelverdediger Jake Dennis als zestiende eindigde.

Het volgende optreden voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team en Andretti Formula E is Race 16 van de London E-Prix op zondag 21 juli. De race begint om 17:04 uur lokale tijd (18:04 uur CEST).

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap London ExCel Circuit Foto 2 Pascal Wehrlein actie vliegtuig

Reacties na afloop op de Londense E-Prix, Race 15:

Florian Modlinger, directeur Factory Motorsport Formula E: “Dat was een sensationele eerste race hier in Londen met de schitterende overwinning van Pascal. Hij is nu doorgegroeid naar de top van het rijdersklassement. Op weg naar de laatste race van morgen (zondag, red.) zijn we allemaal nog steeds extreem dichtbij, dus we moeten opnieuw voor goud gaan. Wij voeren de fabrikantentrofee aan. Het zal moeilijk worden op de ranglijst van de teams, want we hebben vandaag verloren met António. Hij was vandaag vanaf het begin ongelooflijk sterk en maakte een aantal inspirerende inhaalacties. Hij was opgeschoven naar de zesde plaats toen hij en een andere concurrent in de muur belandden. Morgen gaan we weer ons best doen, proberen de druk erop te houden en zoveel mogelijk titels mee naar huis te nemen. We kunnen voortbouwen op de prestaties die we vandaag hebben laten zien. Het team en de coureurs bleven koel, kalm en beheerst en leverden een geweldige prestatie.”

Pascal Wehrlein, Porsche-fabrieksrijder (#94): “Wat een dag en wat een overwinning! Dat was een geweldige race. Ik heb daar veel plezier gehad. We hebben onze strategie perfect toegepast en op het juiste moment ingehaald. Ons tempo was perfect. Ik zou niet gelukkiger kunnen zijn. Maar ondanks alles was dat slechts het halve werk. Morgen is weer een kritieke dag waarop we alles moeten doen wat in onze macht ligt om onze doelen te bereiken. Ik kijk uit naar deze make-or-break race.”

António Félix da Costa, Porsche-fabrieksrijder (#13): “Ik kwam goed van de startstreep weg en wist een paar posities goed te maken. Helaas duwde een rivaal mij toen uit de race. Dit is buitengewoon teleurstellend na onze fantastische winning streak onlangs met drie opeenvolgende overwinningen. Morgen is een belangrijke dag voor Porsche. Pascal leidt het rijdersklassement en Porsche staat op de eerste plaats in de fabrikantentrofee. Ik hoop dat we dit seizoen succesvol kunnen afsluiten.”

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap – klassement na 15 van de 16 races:

Stand bij de coureurs:
1. Pascal Wehrlein (DU), 180 punten
2. Mitch Evans (NZL), 177 punten
3. Nick Cassidy (NZL), 173 punten
4. António Félix da Costa (POR), 134 punten
7. Jake Dennis (GBR), 122 punten
12. Norman NAVO (FRA), 47 punten

Stand bij de teams:
1. Jaguar TCS Racing, 350 punten
2. TAG Heuer Porsche Formule E-team, 314 punten
4. Andretti Formule E, 169 punten

Stand bij de fabrikanten:
1. Porsche, 433 punten
2. Jaguar, 425 punten
3. Stellantis, 249 punten

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap London ExCel Circuit Foto 3 Pascal Wehrlein actie metro



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS