Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Oldtimer importeren: waar moet je aan denken?

Uitgegeven door HJ van Keulen • 25 september 2024 12:00

Is het altijd al jouw droom geweest om een oldtimer te bezitten? Dan is een oldtimer importeren misschien iets wat al lang op jouw bucketlist staat. Stiekem is dit ook wel erg spannend. Het is immers niet niets om een waardevol en bijzonder voertuig uit het buitenland te halen. Er is veel waar je aan moet denken. Wil jij jouw droom binnenkort verwezenlijken en heb je geen idee wat je straks te wachten staat of waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan snel verder en ontdek onze belangrijkste tips bij het importeren van een oldtimer uit het buitenland.

Oldtimer importeren: waar moet je aan denken?

Weet waar je aan begint
We begrijpen de droom om een oldtimer te bezitten maar al te goed. Toch is het ook belangrijk om te weten welke regels en eisen er in Nederland gesteld worden aan deze bijzondere voertuigen. Zeker als je ervoor kiest om deze uit het buitenland te importeren. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden, zodat je precies weet waar je aan begint. Voor voertuigen ouder dan dertig jaar gelden bijvoorbeeld andere regels in Nederland. Wees hiervan op de hoogte en tref waar nodig maatregelen om aan alle eisen te voldoen. Zo voorkom je dat je straks een auto uit het buitenland haalt en hier eigenlijk helemaal niet mee de weg op mag.

Een auto importeren uit Amerika of een ander land betekent ook dat je straks invoerrechten, BTW en eventuele andere heffingen moet betalen. Onderzoek wat voor jou van toepassing is en welke kosten bij de aanschaf komen kijken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Oldtimer kopen
Een oldtimer kopen is sowieso al spannend, maar zeker als je dit ook nog eens in het buitenland doet. Het is daarom in elk geval belangrijk om een betrouwbare verkoper te zoeken. Pas heel erg op met online aankopen, want je weet gewoon niet altijd of deze partij wel betrouwbaar is. Onderzoek daarom de verschillende mogelijkheden en bekijk ook wat je online over deze partijen kunt vinden. Zo krijg je een duidelijk beeld wat je van de verkopende partij kunt verwachten.

Het is tevens belangrijk dat je weet wat de staat van de auto is voordat je deze koopt. Als je de auto uit een ver land laat importeren, is het natuurlijk niet gek als je het zelf niet ziet zitten om even op en neer te gaan voor het onderzoeken van een auto. Wel raden we aan om een lokale expert in te schakelen die dit voor jou doet. Zorg er wel voor dat dit een onafhankelijke expert is, zodat je zeker weet dat zij betrouwbare informatie zullen leveren.

Deskundig transportbedrijf
Heb je een oldtimer gekocht? Dan is het natuurlijk nog belangrijk dat deze veilig naar Nederland wordt vervoerd. Ga op zoek naar een transporteur die ervaring heeft met het vervoeren van oldtimers. Zorg er ook voor dat de auto volledig verzekerd is voordat de reis begint. Zo weet je zeker dat eventuele schade veroorzaakt tijdens de reis ook vergoed zal worden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS