Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

VIDEO - De nieuwe Hyper-SUV van Lotus: de Lotus Eletre! + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 30 maart 2022 12:25

Hyper-SUV: dit is de categorie van de Lotus Eletre. Het is 's werelds eerste elektrische hyper-SUV en de eerste van een nieuwe generatie volledig elektrische SUV's die binnenkort verschijnt. De Eletre heeft het hart en de ziel van Lotus' nieuwste sportwagen, de Emira , en de revolutionaire aerodynamische prestaties van de volledig elektrische Evija hypercar, en herinterpreteert ze als een Hyper-SUV. Tot voor een paar dagen geleden stond deze auto bekend onder de naam Type 132. De Lotus Eletre is 4WD, heeft een accucapaciteit van meer dan 100 kWh en een maximaal vermogen van 600 pk. Een 350 kW lader levert een actieradius van 400 km in 20 minuten. De maximale actieradius volgens de WLTP-cyclus is ongeveer 600 km. Qua technologie vinden we het meest geavanceerde actieve aerodynamicasysteem in deze nieuwe Lotus, de meest intelligente rijtechnologieën zoals het eerste LIDAR-systeem dat in een productieauto kan worden ingevoegd. Eigenaren kunnen ook genieten van een dynamische volgorde waarin u wordt opgewacht als u de auto nadert.

Lotus Eletre 1

De Lotus Eletre in detail: esthetiek
De L'Eletre is een nieuw Lotus-icoon. Het is de laatste in een lange reeks van Lotus straatauto's waarvan de naam begint met de letter E en in sommige Oost-Europese talen 'tot leven komen' betekent. Het is een passende link, want Eletre markeert het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Lotus: de eerste betaalbare elektrische auto en de eerste SUV.

De meeslepende ervaring met de Lotus Eletre begint al voordat de bestuurder de auto heeft bereikt. Met een druk op de knop op de sleutel of op de smartphone-app wordt een theatermoment geactiveerd dat uniek is in de autowereld. De buitenverlichting van de auto gaat aan, de actieve grille "ademt" en de verzonken portiergrepen gaan open. De ervaring herhaalt zich in de auto als het portier achter de inzittende sluit.

Lotus Eletre 2

Het ontwerpen van de Lotus Eletre vond plaats onder leiding van Ben Payne. Zijn team creëerde een nieuw model met een lange wielbasis en zeer korte overhangen voor en achter. Creatieve vrijheid komt voort uit het ontbreken van een verbrandingsmotor onder de motorkap. De korte motorkap weerspiegelt de stijlkenmerken van Lotus' iconische middenmotor-filosofie. De ethiek van het door de wind gebeeldhouwde ontwerp dat de Evija en de Emir inspireerde, is meteen duidelijk.

Een onderscheidend element van het ontwerp is de 'porositeit', het aerodynamische principe van de lucht die door de auto stroomt, eronder, eroverheen en eromheen. Porositeit vormde de kern van het ontwerp van de Evija, het is een integraal onderdeel van de Emir en vormde een duidelijke inspiratie voor de Eletre. Het is duidelijk waar de lucht onder de voorrand van de auto naar toe wordt geleid en naar buiten komt, via twee bovenste luchtinlaten op de motorkap. Er zijn andere voorbeelden van porositeit voor en achter de voorste wielkasten, achter de achterwielen en zelfs bovenaan de D-stijl. Voor de bestuurder zijn er duidelijke voordelen: minder luchtweerstand, met een efficiëntere auto in termen van bereik, voertuigsnelheid en prestatie.

Lotus Eletre 3

Aan de voorkant van de Eletre onthult de zeer scherpe voorrand een duidelijke afstamming van de Emira en de Evija. Net boven de voorrand bevinden zich slanke lichtclusters waarin de dagrijverlichting en de schuivende richtingaanwijzers zijn ondergebracht. De hoofdkoplampen, verkrijgbaar met Matrix-technologie om constant grootlicht te kunnen gebruiken zonder tegenliggers te hinderen, zijn eronder ondergebracht, verzonken en gedeeltelijk verborgen.

Lotus Eletre 4

Onderaan aan de voorkant van de Eletre bevindt zich de actieve grille, een netwerk van onderling verbonden driehoekige bloembladen die het middengedeelte domineren. Ze zijn ingewikkeld ontworpen en blijven gesloten wanneer de auto stilstaat of wanneer het nodig is om de luchtweerstand tijdens het rijden te verminderen. Ze openen zich volgens een onderscheidend patroon om lucht in de radiator te brengen, waardoor de Eletre de lucht kan opnemen die nodig is voor de koeling van de elektromotoren, de batterij en de voorremmen. Het is een ander voorbeeld van de porositeit van de auto en biedt ook aerodynamische voordelen.

Rondom de auto bewegen gespierde wielkasten het profielbeeld. De luchtinlaat direct achter de voorwielen bepaalt de gebeeldhouwde vorm van de deuren, die elk zijn uitgerust met een verzonken handgreep. Het elektrisch openende deksel voor de oplaadpoort is in de voorvleugel gemonteerd, evenals de inzetbare LIDAR-sensoren, één aan elke kant. Het agressieve voorruitprofiel is duidelijk zichtbaar, met een relatief smal glasoppervlak dat aan de achterkant merkbaar taps toeloopt. Dit leidt tot een enkele D-stijl, gegraveerd met de Eletre-logo’s en voorzien van een innovatief "luchtblad" dat helpt de weerstand te verminderen.

Lotus Eletre 5

Elke buitenspiegel wordt vervangen door een Electric Reverse Mirror Display (ERMD), waarin drie verschillende camera's zijn ondergebracht: één voor de achteruitkijkspiegel, een tweede om een 360-gradenbeeld van de auto van bovenaf te creëren voor gemakkelijker parkeren en een derde, die onderdeel is van intelligente rijtechnologieën. Het werkt in "samenwerking" met Eletre's LIDAR-systeem om autonoom rijden mogelijk te maken. De auto staat op 23-inch vijfspaaks lichtmetalen velgen met inzetstukken van koolstofvezel om de luchtstroom te bevorderen.

De lichtstrip over de volledige breedte, die zich naar achteren verplaatst, pikt de kenmerkende lijn van het profiel op. Het bevindt zich net boven de Lotus-logo’s, is rood wanneer de auto in beweging is en heeft een scrollende richtingaanwijzer aan elk uiteinde, waar het soepel in de luchtinlaten van de wielkasten buigt, een ander ontwerp dat zowel de Emira als bij Evija weerspiegelt. Het licht kan in vier kleuren verschijnen, speelt een rol in het ontgrendelingspatroon van de auto en geeft de laadstatus van de batterij aan.

Lotus Eletre 6

De achterzijde wordt gedomineerd door de unieke 'zwevende' splitdakspoiler van koolstofvezel. Als het middengedeelte is verwijderd, wordt er gewicht bespaard en kan de LIDAR-sensor in het bovenste deel van de achterruit worden geïntegreerd.

De Lotus Eletre tilt het Lotus-interieur naar een ongekend nieuw niveau. Het technische en prestatiegerichte ontwerp is een visueel lichtgewicht en maakt gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit om een sublieme ervaring te leveren. De indeling is beschikbaar in zowel 5-zits als 4-zits. Daarboven draagt een vast panoramisch glazen dak bij aan het gevoel van helderheid en ruimte binnenin.

Lotus Eletre 7

Duurzaamheid stond centraal in het ontwerpteam, dat samen met toonaangevende leverancier Kvadrat werkte aan de materiaalkeuze. Het interieur maakt gebruik van een hoogwaardig gevoel en duurzame kunstmatige microvezels op de belangrijkste contactpunten en een geavanceerde wolmix op de stoelen. Het is een materiaal dat 50% lichter is dan traditioneel leer, wat een verdere gewichtsbesparing mogelijk maakt. De harde materialen zijn van koolstofvezel en zijn gerecycled. Deze werden omgebouwd tot een nieuwe mat en vervolgens samengeperst tot een hars om de premium, marmerachtige afwerking te creëren.

De Lotus-filosofie van verlichting en het verwijderen van materiaal als dat niet nodig is, wordt duidelijk geïllustreerd in het instrumentenpaneel. Het centrale vleugelgedeelte is geëlimineerd, in navolging van het ontwerp van de achterspoiler. De kuip van de Eletre zit vol praktische opbergvakken. De middenconsole bevat een opbergvak met draadloze oplader voor mobiele telefoons, evenals twee bekerhouders van verschillende groottes die gelijk met het oppervlak blijven totdat ze nodig zijn. Het deurontwerp bevat voldoende opbergruimte voor een fles van 1 liter.

Lotus Eletre 8

Het standaard car audiosysteem wordt geleverd door het bekende Britse merk KEF. Het heet KEF Premium en het is een opstelling van 1380 watt en 15 luidsprekers met Uni-QTM-technologie en surround sound. Uni-Q ziet af van afzonderlijke tweeters en middentonenluidsprekers, maar combineert ze in een enkele akoestische eenheid. Het bestrijkt het volledige geluidsspectrum van midden- en hoge frequenties vanaf één punt in de ruimte, wat een meer coherente en hyperrealistische geluidservaring oplevert. Klanten kunnen een upgrade aanvragen naar KEF Reference, een 2160 watt 23-luidsprekersysteem met Uni-Q en 3D surround sound-technologie .

Lotus Eletre 9

Enkele technische details
De Lotus Eletre is gebouwd op een geheel nieuwe 800V-specifieke elektrische voertuigarchitectuur met geïntegreerd hoogspanningsdistributiesysteem. Deze architectuur maakt gebruik van hoogwaardig aluminium en staal voor optimale stijfheid. Het platte batterijpakket in skateboardstijl en de elektromotoren bevinden zich dicht bij de grond om een laag zwaartepunt te bereiken en uitzonderlijke dynamische prestaties te leveren. De hoge energiedichtheid van het accupakket biedt de best mogelijke balans tussen prestatie en actieradius. Er zijn twee elektromotoren, een die de voorwielen aandrijft en een andere die de achterwielen aandrijft. Een 3-in-1 elektrisch aandrijfsysteem integreert elke motor met een controller en versnellingsbak, een efficiënt ontwerp dat de unit kleiner en lichter maakt.

De auto gaat verder met de voertuigdynamiek en heeft een achterwielophanging met vijf draagarmen om het rijgedrag en de handling te optimaliseren, terwijl de standaarduitrusting luchtvering en Continuous Damping Control (CDC) omvat. Actieve rijhoogte, actieve achterasbesturing, actieve stabilisatorstang en koppelvectoring via remmen zijn beschikbaar.

De auto beschikt over vier rijmodi, die de besturing, schokdemperinstellingen, aandrijflijn en gaspedaalrespons aanpassen. De modi zijn Range, Tour, Sport, Off-Road en Individual en zijn standaard op alle versies van de auto. De opgegeven maximumsnelheid is 260 km/u, terwijl de sprint van 0-100 km/u in minder dan 3 seconden is afgelegd. Ongeloofelijk snelle cijfers, typerend voor de nieuwe, innovatieve Lotus Eletre!



Lotus-Eletre-name-badge

Lotus Eletre achterzijde

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS