Formule 1

Gianpiero Lambiase over zijn relatie met Max Verstappen: "Je ziet hoe hij me op dit moment behandelt en hij wint elke race!"

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 november 2023 18:04

De gouden relatie tussen Max Verstappen en zijn race engineer Gianpiero Lambiase leverde al drie wereldtitels voor Red Bull bij de coureurs op. Het tweetal neemt over de boordradio geen blad voor de mond richting elkaar en geregeld wordt er in woorden een robbertje gevochten over de boordradio. Waarbij de spanning vaak voelbaar is. Het tweetal kan soms spreekwoordelijk bijna een ‘getrouwd stel’ genoemd worden en na de race leggen ze het vaak snel weer bij.

Max Verstappen Gianpiero Lambiase

Verstappen liet al eens ontvallen dat hij niet meer met een andere race engineer in de Formule 1 wil werken. Lambiase op zijn beurt zei al dat als de periode met Verstappen is afgelopen, niet meer als race engineer aan de pitmuur wil zitten. De Italiaanse Brit wil dan een andere rol binnen Red Bull gaan vervullen. In de Talking Bull-podcast vertelt Lambiase waar die sterke band tussen de twee vandaan komt.

"Het is heel natuurlijk dat we elkaar na zeven of acht jaar door en door kennen en weten wat de ander triggert, hoe we elkaar moeten overhalen of een arm om de schouder van de ander moeten leggen”, vertelt de race engineer uit. De samenwerking tussen Verstappen en Lambiase, die vaak kortweg GP wordt genoemd, begon in 2016 met een overwinning in zijn eerste race voor Red Bull, in Barcelona. Alle overwinningen deelden ze samen en het tweetal doorbrak in 2021 de dominantie van Mercedes. In een verhitte finale in Abu Dhabi kaapte de Nederlander de titel voor de neus van Lewis Hamilton weg.

"In 2018, 2019 en 2020, toen de auto niet zo competitief was als het team had gewild, vooral voor Max", haalt GP herinneringen uit die tijd op. "Op dat moment zie je zijn frustratie al naar voren komen dat hij op dat moment niet mee kon doen voor het kampioenschap. We hadden een paar ups en downs zou ik zeggen in die periode. Het middelste, derde, vierde, vijfde jaar. Maar sinds 2021, wat zo intens was, werd de relatie en de band dat jaar in cement gegoten." Het zware gevecht wat tussen Verstappen en Hamilton op de baan werd uitgevochten, bracht de Red Bull-coureur en zijn race-engineer dichter bij elkaar, waarbij de coureur uitgegroeide tot een stabiele coureur die nooit ergens iets laat liggen en bijna geen fouten maakt.

Wat opvallend is aan Lambiase is dat hij nooit meebuigt met Verstappen. De race-engineer geeft altijd ongezouten zijn mening, ook al reageert Verstappen boos en geïrriteerd over de boordradio. Niet vreemd gezien de hoge druk waaronder de coureur zit in de auto. Wanneer gevraagd wordt aan Lambiase om Verstappen in één woord te beschrijven, wil hij datzelfde woord ook voor zichzelf gebruiken.

"Ik gebruik het woord 'onverzadigbaar' en ik denk dat dat ook voor mij geldt", reageert de Italiaanse Brit. "Het maakt niet uit hoeveel races we winnen, of hoeveel kampioenschappen we hebben gewonnen of zouden kunnen winnen, ik denk dat het punt is dat ik denk dat we nooit tevreden zijn. Onze lat ligt zo hoog, ik zou zeggen dat we allebei perfectionistisch zijn en dat niets ooit goed genoeg is. Dat is wat ons echt motiveert om gewoon te blijven doen wat we doen en het proces te volgen." Met het binnenhalen met de dominantie al dit jaar, waarbij Verstappen bijna 80% van de races gewonnen heeft, wordt het in 2024 een enorme uitdaging om dit te herhalen. Zeker met de teams die steeds meer in de nek van Red Bull beginnen te hijgen. Wat is daarbij de grootste angst van de race-engineer? "Mijn grootste angst is het moment dat we wel meer concurrentie krijgen en we niet elke race winnen", zegt Lambiase daar over. "Want je ziet hoe hij me op dit moment behandelt en hij wint elke race! Ik kijk er echt niet naar uit."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS