Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Wereldpremière CUPRA Terramar: full-size SUV met dynamische looks en electrifying

Uitgegeven door HJ van Keulen • 7 september 2024 12:00

Tijdens de America’s Cup zeilwedstrijd in Barcelona introduceerde CUPRA vandaag de Terramar, CUPRA’s nieuwe electrifying performance SUV. De scherp gelijnde Terramar is ontworpen in lijn met CUPRA’s nieuwe designtaal en krijgt innovatieve plug-in hybridetechnologie, waarmee een elektrische actieradius tot maximaal 120 kilometer (WLTP) haalbaar is. Ook het verlaagde sportonderstel draagt bij aan maximaal rijplezier. Het volledig gedigitaliseerde interieur ademt mede dankzij hoogwaardige, duurzame materialen de typische sportieve CUPRA-sfeer. De CUPRA Terramar is vanaf zaterdag 7 september al in Nederland te zien – in de CUPRA City Garage Rotterdam – en biedt keuze uit twee vermogensversies en vier uitvoeringen, waaronder de gelimiteerd beschikbare Terramar VZ America’s Cup. Prijzen van de CUPRA Terramar beginnen bij € 48.990.

CUPRA Terramar

De Terramar dankt zijn naam aan het circuit waar het merk CUPRA in 2018 is geboren: het Autòdrom de Sitges Terramar. Hij brengt de markante styling van een SUV en de herkenbare sportiviteit van CUPRA samen in een scherp gesneden design. In het kenmerkende sharknose-front met de langgerekte motorkap zijn vlakke koplampunits met drie driehoekige LED-lichtelementen opgenomen. Matrix LED-verlichting is optioneel. Aan de achterzijde is de diffuser een eyecatcher. Ook de verlichting van het CUPRA-logo en de Terramar-aanduiding springt hier in het oog. In Nederland wordt de Terramar standaard geleverd met 18 inch lichtmetalen velgen (19 inch voor de VZ-versie, 20 inch voor de America’s Cup-uitvoering). Er is keuze uit zeven exterieurkleuren, waaronder twee exclusieve lakken en een standaard matte lak op de VZ America’s Cup. De CUPRA Terramar is ontworpen en ontwikkeld in Barcelona en wordt gebouwd in de Audi-fabriek in het Hongaarse Györ.

CUPRA Terramar

Uitnodigende sportiviteit
De CUPRA Terramar verwelkomt inzittenden met speciale lichteffecten van de LED-koplampen en -achterlichten én door het CUPRA-logo op de grond te projecteren. De ‘spine’, die dashboard en middenconsole met elkaar verbindt, is het beeldbepalende element in het interieur. Het multifunctionele CUPRA-stuur met paddles, de kuipstoelen en de voor CUPRA typische koperkleurige afwerkingsdetails onderstrepen het sportieve karakter. Veel van de hoogwaardige, zachte bekledingsstoffen - waaronder Dinamica en SEAQUAL®YARN - zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Mede dankzij de ruime wielbasis van 2,68 meter biedt de Terramar alle ruimte voor vijf inzittenden. Het volume van de bagageruimte kan door de verschuifbare achterbank variëren van 400-602 liter.

CUPRA Terramar

Ideale connectie
De Virtual Cockpit (10,25 inch/26 cm) geeft de bestuurder alle vitale informatie over de auto en de reis. En via het centraal geplaatste, grote (12,9 inch/33 cm) touchdisplay met verlichte touchsliders zijn alle infotainment- en klimaatfuncties in te stellen. Stembediening en naar eigen wens te configureren widgets dragen eveneens bij aan het gebruiksgemak. Vanaf de Business-uitvoering is een head-up display ook standaard. Uiteraard zijn Apple- en Android-apparaten draadloos te koppelen (Wireless Full Link). Het draadloos opladen van smartphones gaat snel door het hoge vermogen (15 Watt) en de koelfunctie van de phonebox. Via de My CUPRA-app is de status van de Terramar altijd en overal te raadplegen en zijn diverse functies op afstand te bedienen. Voor een geluidservaring zoals de artiesten het hebben bedoeld, is het hoogwaardige Sennheiser Soundsystem (390 Watt) met twaalf speakers en AMBEO-technologie leverbaar.

CUPRA Terramar

Rijplezier gegarandeerd
De Terramar, die het MQB Evo-platform als basis heeft, wordt in Nederland standaard geleverd met hoogwaardige plug-in hybride aandrijflijnen. Daarbij gaan een 1.5 TSI turbo-benzinemotor en een elektromotor een krachtig en efficiënt samenspel aan. Er is keuze uit twee vermogensversies: 150 kW/204 pk en 200 kW/272 pk, waarbij de Terramar VZ Performance (200 kW/272 pk) in 7,3 seconden van 0-100 km/u accelereert en een topsnelheid van 215 km/u haalt. Een automatische DSG-transmissie met dubbele koppeling is altijd standaard. Het 19,7 kWh accupakket is goed voor een elektrische actieradius van maximaal 120 km (WLTP). Bij een 50 kW-snellader duurt het laden van de accu van 10-80% 26 minuten. (Thuis)laden met 11 kW is ook mogelijk.

CUPRA Terramar

De basis van de dynamische rijbeleving ligt opgesloten in het sportonderstel met multilink achteras. In combinatie met de nieuwste generatie van het Dynamic Chassis Control (DCC – standaard op de VZ Performance-modellen) met dubbelkleps-schokdempers en rijprofielkeuze kenmerkt het rijgedrag van de Terramar zich door pure dynamiek. Directe, precieze reacties en maximale stabiliteit staan daarbij centraal. De elektrische brake booster en progressive steering versterken het sportieve gevoel. Voor een extra pure rijervaring is het stabiliteitssysteem ESC in de VZ Performance-uitvoeringen uit te schakelen. De Terramar VZ-uitvoeringen (200 kW/272 pk) zijn optioneel te leveren met een Akebono performance remsysteem met grote, geperforeerde remschijven.

Rijplezier en veiligheid van het hoogste niveau vormen in de CUPRA Terramar een perfecte match. Zo is de dynamische SUV leverbaar met geavanceerde rijassistentiesystemen als Predictive Adaptive Cruise Control (ACC), Travel Assist, Pre-Crash, Side en Exit Assist, Emergency Assist en Attention en Drowsiness Assist.

CUPRA Terramar

Het gamma voor Nederland: Terramar Essential vanaf € 48.990
De CUPRA Terramar met de 150 kW/204 pk sterke plug-in hybride aandrijflijn wordt in twee uitvoeringen leverbaar: de Terramar Essential (vanaf € 48.990) en Terramar Business (vanaf € 50.990), die beide vanaf november te bestellen zijn.

De Terramar debuteert in zijn meest krachtige vorm, als 200 kW/272 pk sterke VZ Performance en VZ America’s Cup. Beide uitvoeringen zijn met ingang van vandaag te configureren en te bestellen, in oktober worden de eerste modellen uitgeleverd aan nieuwe eigenaren. Als VZ Performance beschikt de Terramar onder meer over 19 inch lichtmetalen velgen, Full LED-koplampen, het multimediasysteem met 33 cm touchdisplay, draadloze smartphone-integratie, het supersport stuur met start- en CUPRA-knop, 3-zone automatische airconditioning, ‘wrap around’ LED-sfeerverlichting, een alarmsysteem, Keyless Entry & Go en een elektrisch bediende achterklep met voetbediening. Andere highlights naast de zwarte remklauwen zijn Dynamic Chassis Control, het head-up display, grootlichtassistent, automatische inparkeerfunctie en de topview camera. Ook de rijassistentiesystemen Lane Assist plus, Emergency Assist, Travel Assist, dodehoeksensor, uitparkeerassistent en uitstapwaarschuwing zijn inbegrepen. De CUPRA Terramar VZ Performance is er vanaf € 53.990.

CUPRA Terramar

Exclusief: Terramar VZ America’s Cup
CUPRA onthulde de Terramar vandaag in Barcelona tijdens de meest prestigieuze zeilrace ter wereld: de America’s Cup. Om het debuut van de sportieve SUV én CUPRA’s samenwerking met de America’s Cup te vieren, is er de exclusieve Terramar VZ America’s Cup. Dit model dankt zijn exclusiviteit aan de beperkte oplage (1.337 exemplaren wereldwijd) én zijn indrukwekkende, luxe standaarduitrusting. De Terramar VZ America’s Cup deelt zijn technische basis met de Terramar VZ Performance en beschikt aanvullend over onder meer 20 inch lichtmetalen velgen, Matrix LED-verlichting, het Sennheiser sound system, een panoramisch schuif-/kanteldak, elektrisch verstelbare voorstoelen met geheugen, lederen bekleding met koperen stiksels en een America’s Cup-inscriptie op de B-stijl. Deze limited edition wordt geleverd in de exclusieve tint Enceladus Grey Matt en is nu te bestellen vanaf € 58.990.

CUPRA Terramar

Van wereldpremière naar Nederlands debuut
Op zaterdag 7 september, slechts vier dagen na de wereldpremière, debuteert de Terramar al in Nederland. De sportieve SUV maakt dan zijn opwachting in de CUPRA City Garage Rotterdam. Kort daarna is hij ook te zien in de overige Nederlandse CUPRA Garages.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS