Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

FOTO'S - Het zijn historische hoogtijdagen, de collectie van Gennaro Forgione gaat onder de hamer

Uitgegeven door Peter Vader • 13 september 2024 13:01

Een vooraanstaand figuur van de historische Italiaanse autocultuur, Gennaro Forgione, is onlangs overleden. Hij was een van de meest gezaghebbende experts in de sector, bekend om zijn columns in de pagina's van de grote, gespecialiseerde tijdschriften. Bovendien bezat hij een bijzondere collectie waardevolle historische automobielen, waaronder de volgende zeven auto’s, die geveld gaan worden. De veilingen beginnen op 22 september en eindigen op 29 september.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_1


“Het is altijd een sombere tijd als we een van onze eigen mensen verliezen uit deze wonderbaarlijk inclusieve petrolhead-groep en het overlijden van Gennaro Forgione heeft de wereld van historische Italiaanse auto's beroofd van een van de belangrijkste gezaghebbende liefhebbers in de sector. Bekend om zijn deskundige columns in de pagina's van enkele van de meest prominente vakbladen, waaronder Ruoteclassiche en Quattroruote, deed Forgione wat hij predikte. Hij bezat enkele van de meest begeerlijke historische auto's ter wereld, die hij met de grootst mogelijke zorg bewaarde en conserveerde met de hulp van een toegewijde en gepassioneerde monteur die ze in topconditie hield. Naast de vele waardevolle modellen onder de zeven auto's in zijn collectie is er ook een vrij kostbare zeldzaamheid en voor het eerst zijn deze auto's nu te koop op een veiling en Car & Classic is vereerd om nieuwe huizen te vinden voor Gennaro's begeerde collectie”, aldus Car & Classics.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_5

Alfa Romeo 6C 1750 Coupé Touring
Een van de wonderen van de Forgione-collectie is dit kostbare juweel van een 1932 Alfa Romeo. Een bijzonder hoogtepunt is deze ongelooflijk zeldzame 6C 1750 Coupé Touring, met een luxueus roodfluwelen interieur, ultra-geraffineerde gordijnen en versieringen, evenals originele Jaeger-bedieningen en instrumentatie, is uiterst origineel en onderscheidt zich door een prachtig patina. De auto is geregistreerd bij en goedgekeurd door Asi-Automotoclub Storico Italiano en maakt al meer dan twintig jaar deel uit van de collectie. In die tijd heeft hij geen enkele restauratie ondergaan, maar is hij trouw gebleven aan zijn pure originaliteit en in uitstekende staat gebleven. De auto is altijd in onderhouden en regelmatig gestart om hem in vorm te houden. De auto, met Alfa Romeo's glorieuze 1.752cc dubbele bovenliggende nokkenas zescilinder-in-lijn motor en vierversnellingsbak, is vandaag de dag zeer gewild.

Het model 6C 1750 werd in 1929 geïntroduceerd als een evolutie van de 6C 1500 en was een leidende racewagen die in de jaren 30 onvergetelijke triomfen behaalde in veel belangrijke wedstrijden, waaronder de Mille Miglia, waarvan de editie van 1930 de eerste vier posities door Alfa's behaalde. De 6C's wonnen het jaar daarop opnieuw en domineerden ook de 24 uur van Spa. Ook buiten het circuit was het niet anders, met de straatversies van de Alfa Romeo 6C 1750, inmiddels zeer zeldzaam, die het publiek voor zich wonnen vanwege hun technische kenmerken, de superieure kwaliteit van het vakmanschap en hun elegantie. Zoals het voorbeeld hier, gesmeed door de deskundige handen van Felice Bianchi Anderloni die, medeoprichter van de legendarische Carrozzeria Touring, het leven schonk aan veel auto's die tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Car & Classic schat de verkoopwaarde op 150.000 - 175.000 euro.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_2 Ferrari Dino

Ferrari Dino 246 GT
Een andere vlaggenschipauto uit de Forgione Collection is deze rode Ferrari Dino 246 GT uit 1972. Met zijn prachtige lijnen is de Dino een van de meest gewilde auto's, niet alleen in de collectie maar in de hele autowereld. Het blijft een meesterwerk van autodesign en hoogstaand Italiaans vakmanschap, geboren uit het potlood van de grote stylist Aldo Brovarone voor Pininfarina, met de carrosserie
ontworpen door Scaglietti. Uitgerust met de 2,4-liter Dino V6, die zijn naam ontleent aan de zoon van Enzo Ferrari (Alfredino, bekend als Dino), draagt de auto zelf ook zijn naam, maar dan zonder het merk Steigerende Paard. De dwarsgeplaatste centrale achterste positie van de motor was innovatief voor die tijd - aangedreven door drie dubbele carburateurs die 195 pk produceerden - en de Dino 246 kon een topsnelheid bereiken van maximaal 150 mph.

Het exemplaar dat geveild werd, was erg geliefd bij de Forgione, die de carrosserie ongeveer 15 jaar geleden opnieuw liet spuiten en de onderkant liet schoonmaken. De motor, die de laatste jaren weinig is gebruikt, is volledig origineel en heeft slechts 47.000 mijl afgelegd sinds nieuw. Car & Classic schat de verkoopwaarde op 290.000 - 320.000 euro.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_3 Lancua Aurelia

Lancia Aurelia B20
Een prachtige Lancia Aurelia B20 uit 1953 is ook te koop uit de Forgione Collectie. Een van de eerste exemplaren ooit geproduceerd, zoals blijkt uit de rechtsgestuurde lay-out en de "vinnen" die het ontwerp van de achterkant kenmerken, dit is autonummer 1.050, zoals te zien is aan het chassisnummer. Uitgerust met de ASI Gold Plate en certificering van het Lancia Registry, heeft de auto een fascinerende
doorleefde uitstraling dankzij ook de hoge mate van originaliteit. Hij verkeert in uitstekende algemene staat, net als de rest van de auto's van Gennaro Forgione, en is regelmatig onderhouden.

De Aurelia B20 was een prachtig elegante coupé die in productie bleef
van 1951 tot 1958. Het was de auto van de industriële bovenklasse, een creatie van grote stijl waarvan het succes onder andere begon met een algehele tweede plaats bij de Mille Miglia van 1951. De uitstekende 60 graden V6 onder de motorkap - ontworpen door ingenieur Francesco De Virgilio - vertegenwoordigt het eerste in serie geproduceerde exemplaar ter wereld. Car & Classic schat een verkoopwaarde van 80,00-110,00 euro.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_4 Porsche 356 C

Porsche 356 C
Een enkel Duits aanbod genesteld tussen de Italiaanse schatten van deze collectie is deze Porsche 356 C uit 1964. De 75 pk-versie van het model, die in 1948 de eerste in massa geproduceerde auto werd die in Zuffenhausen werd gemaakt, is een exemplaar met één eigenaar, met Gennaro Forgione als enige bewaarder. Op de achterkant draagt het de initialen "SC", maar het is een 356 'C' uit 1964, zoals te zien is aan het chassisnummer. Geproduceerd voor Porsche door Reutter in de huidige originele rode kleur, die vijf jaar geleden werd gerestaureerd, werd de auto nieuw gegeven aan Gennaro Forgione toen hij ongeveer 26 jaar oud was en in Amerika studeerde.

Gezien de instrumentatie in mijlen, wordt aangenomen dat de Porsche
werd gekocht in de VS en vervolgens werd geïmporteerd naar Rome, waar hij consequent werd gebruikt door Forgione gedurende zestig jaar tot een paar maanden geleden. De auto is uitgerust met een 1600cc Type 616 viercilinder luchtgekoelde motor uit een 1962 B en is voorzien van dubbele Solex carburateurs. Hij komt in goede staat op de markt, is betrouwbaar en rijdt precies zoals het hoort. Car & Classic schat een verkoopwaarde van 60,00-70,00 euro.

Een ander wonder dat zeker door liefhebbers en verzamelaars gewaardeerd zal worden, zijn de twee Alfa Romeo Giulietta Spider 1300's - één in witte kleurstelling met hardtop en één in het rood, beide uit 1961. Doordrenkt met de geest van de Dolce Vita en met een ongeëvenaard design van Pininfarina, gecombineerd met de karakteristieke levendige Alfa Romeo-mechanica, belichaamt de "Fidanzata d'Italia" ("Italië's vriendin"), zoals de Giulietta Spider bij zijn lancering werd genoemd, het zorgeloze optimisme van de jaren direct na de oorlog. Het is niet verrassend dat het de voorloper was van een serie sublieme Alfa-cabrio's die, zelfs vandaag de dag, de geest van hun tijdperk intact overbrengen. Beide auto's die geveild worden zijn in uitstekende mechanische en structurele staat, met een lichte patina die hun unieke charme alleen maar complimenteert. Car & Classic schat een verkoopwaarde van 55,00-60,00 euro.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_5 Fiat 500 A Topolino

Fiat 500 A “Topolino”
Last but not least, een schattige zwarte Fiat 500 A “Topolino” uit 1936, het eerste productiejaar van het model. Goed bewaard gebleven en in uitstekende staat, deze auto, met een volledig intrekbaar vinyl dak, is een van de allereerste Fiat 500's: een begeerd 'A'-model met de 13 pk-versie van de 569cc viercilindermotor. De ASI Targa Oro-certificering bevestigt de staat en kwaliteit ervan. De auto is wonderbaarlijk origineel (zelfs het gereedschap en de krik zijn fabrieksartikelen!) met een elegante tweekleurige bruine en zwarte lak met een goed bijpassend interieur, gestoffeerd in beige stof. Hij rijdt perfect en heeft minimale kilometers op de teller. De Fiat 500 werd geboren midden in de fascistische periode en reageerde op de
kenmerken van bruikbaarheid en zuinigheid die destijds in Italië essentieel waren.

De eenvoudige mechanica - met een longitudinaal frame ontworpen door ingenieur Dante Giacosa en een compacte motor met zijkleppen om de hoogte te beperken - maakten deze kleine Turijnse runabout tot een meesterwerk van soberheid en bruikbaarheid. Een innovatieve auto voor zijn tijd, mede dankzij zijn moderne lijnen die de meest geavanceerde aerodynamische studies van die tijd samenvatten, de Fiat 500 Topolino blijft een van de meest geliefde auto's aller tijden. Zozeer zelfs dat hij werd verheven tot een symbool van Italië zelf. Car & Classic schat een verkoopwaarde van 12,00-14,00 euro.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_4 Porsche 356 en Ferrari Dino

Wat en wie is Car & Classic?
De veilingen beginnen op 22 september en eindigen op 29 september en zijn nu beschikbaar voor voorinschrijvingen. Wat en wie is Car & Classic? Car & Classic is ontstaan uit een liefde voor alles wat klassiek, vintage en verzamelobjecten is, en werd in 2005 opgericht. Het is uitgegroeid tot Europa's grootste klassieke marktplaats, vertrouwd door miljoenen mensen wereldwijd om veilig te kopen en verkopen. Car & Classic is een veilige plek voor liefhebbers om hun passie te beleven en te kiezen uit meer dan 42.000 auto's, motoren, vrachtwagens en alles daartussenin. Schaamteloos geobsedeerd door klassiekers zijn we een goed presterend, divers team dat gepassioneerd is over het revolutioneren van de sector om de toekomst van historische auto's te behouden.

Vind uw perfecte klassieke, vintage of verzamelobjectvoertuig met Europa's grootste klassieke marktplaats! Of het nu gaat om onze professionele veilinglijsten of gerenommeerde advertenties, we voorzien in alle smaken en budgetten, dus het vinden van uw volgende trots en vreugde uit de tienduizenden voertuigen die consequent op de site beschikbaar zijn, is een fluitje van een cent. Van Porsches tot Pugs en Ferrari's tot Fords, u bent verzekerd van een enorme selectie klassiekers om uit te kiezen.
• Veilige en beveiligde transacties
• 4 miljoen maandelijkse bezoekers
• Vriendelijke community van liefhebbers
• Meer dan 42.000 voertuigen consequent op de site

Car & Classics is DE marktplaats voor klassieke automobielen!
Ga voor meer informatie naar www.carandclassic.com.

Car_and_Classic_Gennaro_Forgione_Foto_6 collection


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS