Karting • Chrono

Carl Cleirbaut heeft achtste ticket voor Grand Finals binnen en vertegenwoordigt de Rode Duivels: "Altijd een mooi evenement"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2024 11:45

BERGHEM - Ervaring komt met de jaren, en dat geldt zeker ook voor kartcoureur Carl Cleirbaut. De 53-jarige Belg uit Bonheiden verzekerde zich van zijn achtste deelname aan de Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-piloten. Op het circuit van Berghem werd de bakker zondag vierde in de DD2 Masters-klasse tijdens de zevende ronde van het NK Rotax Max.

Carl Clairbout naar Rotax Max Grand Finals in Italie

"Het doel is altijd om bij de eerste tien te eindigen”, zei Carl over de Grand Finals, die vanaf komend weekeinde plaatsvinden. “Dat moet dit jaar nog een keer gaan lukken. Ik ben al een keer eerder in Sarno geweest, maar toen reden we op een andere layout. Destijds ben ik er in de eerste bocht van de baan gereden en was het snel gedaan."

Carl is sinds jaren een vaste waarde in de DD2 Masters-klasse en heeft een schat aan ervaring opgedaan sinds hij als master begon met karten. "De Grand Finals zijn altijd een mooi evenement, waar je mensen ziet van over de hele wereld en ondertussen ken je er al een paar."

Vorig jaar had de Vlaming zelfs de kans om tegen een F1-legende te racen. "Ik heb tegen Rubens Barrichello gereden. Dat was een echt leuke ervaring. Mijn doel was om hem voorbij te gaan. Ik ben er net achter gegaan, maar het is niet gelukt hem in te halen."

Ondanks zijn jarenlange ervaring beseft Carl dat hij hard moet blijven werken om aan de top te blijven. "Ik heb dit jaar meestal gewoon wedstrijden gereden en weinig getraind. Ik voel wel, nu ik ouder word, dat ik wat meer in de kart moet zitten. Ik heb de laatste weken wel wat meer gereden omdat je anders dat ritme mist."

Carl Clairbout vertegenwoordigt de Rode Duivel op het WK Roytax Max in Italie in de DD2 Masters

De overstap naar een Birel-kart waarop alle DD2-rijders de Grand Finals moeten rijden, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. "Nu met de Birel is het ook een kwestie van afstelling. Het is een heel andere kart dan de Tonykart die ik gewend ben. Op zich vind ik hem niet slecht, maar anders. We hebben dit weekend heel veel verschillende afstellingen geprobeerd, om ons voor te bereiden. Dat gaat wel goed komen."

Met het oog op de Grand Finals in Sarno heeft Carl duidelijke ambities. "We gaan ons best doen voor een toptienfinish. Daar gaan we voor. Als dat lukt, ben ik blij. Ik ben niet makkelijk tevreden. Misschien kunnen we winnen, maar dat gaat zwaar worden denk ik. Er zijn een paar sterke rijders. Maar er is loting voor het chassis en de motor. Je weet nooit."

Naast de sportieve uitdaging ziet de snelste bakker van België het karten ook als een welkome afleiding van zijn drukke werk. "Het is ook wel een stukje ontspanning. Bij mijn werk heb ik het zeer druk, en als ik in de kart zit, dan vergeet ik dat even. Ik kom opgeladen terug om te beginnen met werken."

Tegelijkertijd vraagt zijn hobby veel opofferingen van hem. "Ik wil sowieso mijn familie bedanken voor hun geduld. Mijn vrouw en kinderen hebben me niet zo veel gezien de laatste weken. Ik ben ze dankbaar voor hun geduld."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS