Karting • Chrono

Roan Benes (13) Nederlands kampioen: “Hier hebben we het hele jaar voor gestreden”

Uitgegeven door Bart • 23 oktober 2024 05:44

Eindhoven – Roan Benes heeft zondag de Nederlandse titel veiliggesteld in de Parolin ID Engines Junior. De 13-jarige karter uit Leens reisde al met een ruime voorsprong naar de Landsard in Eindhoven af en zijn titel kwam geen enkel moment in gevaar. Sterker nog, de karter van het Fusion Power Team sloot af met zijn beste weekend van het seizoen en mocht een ereronde met de Nederlandse vlag rijden.

Roan Benes Nederlands kampioen Parolin ID Engines Junior

“Nederlands kampioen, dat voelt heel goed”, reageerde een stralende Roan na zijn laatste race. “Hier hebben we het hele jaar voor gestreden. Ik had al een mooie voorsprong opgebouwd en het was redelijk safe, maar toch voelt het dan heel goed om met de Nederlandse vlag te mogen rijden.”

De Groninger leerde het karten op de kartbaan in Ulrum en liet gelijk zijn talent gelden. Hij werd in de Parolin Rocky al eens kampioen bij de NXT Dutch Open. Dit jaar in de ID Engines Junior klasse stond er bij de Parolin-rijders geen maat op Roan. “De Parolin-klasse is gemaakt voor rijders met een Parolin-chassis. Met een vrij chassis kun je veel meer afstellen, dus voor mij is het lastiger om vol door bepaalde bochten te komen ten opzichte van de rijders met een ander chassis. Daarom is er apart klassement.”

Roan mengde zich dit weekend met zijn Parolin-chassis in de strijd om de algehele dagoverwinning in de ID Engines Junior. Iets dat hij eerder dit jaar onder meer al liet zien in Berghem door een race overall te winnen. Met een tijd van 46.012 in de kwalificatie was hij slechts 0.015 verwijderd van pole position. De top 7 zat binnen één tiende, wat nog maar eens aantoonde hoe dicht alles bij elkaar zit. Ook in de races kon Roan het tempo aan kop van de race goed volgen.

“Vrijdag in de trainingen ging het nog niet zo goed en zaterdag eigenlijk ook niet, maar op de racedag op zondag ging het gewoon goed. Ik werd tweede in de kwalificatie en mocht dus van de voorste startrij starten. In de races werd ik tweede, derde en derde en daardoor eindigde ik met één punt verschil op de vierde plaats in het algemene klassement. Wel was ik de beste Parolin-rijder, maar de nummers 2 en 3 hadden allebei maar één punt meer.”

Roan verzamelde 152 punten, waar de twee rijders boven hem net 153 punten pakten. Het zegt veel over zijn snelheid dat je met een Parolin-chassis met de koplopers mee kunt. In het algemene klassement van het NK is Roan op een knappe vijfde plaats geëindigd en greep daarmee de titel in zijn klasse.

Champagne voor Roan Benes

“De ID Engines Junior klasse is een hele goede klasse, zeker een aanrader voor andere rijders. Het zit heel dicht bij elkaar. We hebben een heel stabiel seizoen gehad. Ik heb een race gewonnen in Berghem en afgesloten met de beste racedag van het jaar. Top!”

Roan wil zijn ouders bedanken voor alles, ook zijn teammaatjes Yme van Campenhout en Jesper de Ruijter feliciteren met hun tweede en derde plaats in het Parolin kampioenschap en teammaatje Jim Daanen met zijn vierde plaats in de Rocky F1. En veel dank aan het hele Fusion Power Team voor alle hulp in het afgelopen seizoen. Ook wil de kersverse kampioen speciaal al zijn sponsoren bedanken.

Roan Benes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Kunststofkozijnen Het Hogeland
Deuren Service Noord
Garage Haring
Rispens Wonen Winsum
S. Dam Handelsonderneming
Vishandel Brian
Autobedrijf Linker
Revtuning
Marnegebied.nl
Kartbaan Ulrum
Dakramen Montage Het Hogeland
Ennema bouw en klusbedrijf
Zijlstra Leens
Smitfood

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS