Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Historisch weekend voor Ferrari: de 499P wint de FIA WEC Lone Star Le Mans op COTA + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 2 september 2024 09:01

De Lone Star Le Mans, de zesde ronde van het FIA WEC 2024 (World Endurance Championship), eindigde met het succes van het Steigerende Paard dankzij het resultaat van de 499P nummer 83, ingeschreven door AF Corse, gereden door de twee officiële Ferrari-coureurs Yifei Ye en Robert Shwartzman samen met Robert Kubica. Een dag om nooit te vergeten voor de Italiaanse fabrikant, met de derde plaats van de 499P nummer 50 bestuurd door Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen, de winnende rijderscombinatie van de laatste 24 uur van Le Mans.

6e ronde FIA World Endurance Championship 2024 Lone Star Le Mans COTA Texas USA Ferrari winnaar Foto 1

Voor het eerst in de geschiedenis won Ferrari twee wereldkampioenschapsraces op dezelfde dag, waarmee een nieuwe pagina in de geschiedenis van de Italiaanse autofabrikant werd geschreven, die in 1947 in Maranello werd opgericht. Het succes bij COTA, in de Verenigde Staten, was een verlenging van de een paar uur durende demonstratie door de Scuderia Ferrari tijdens de Italiaanse Formule 1 GP die op 1 september in Monza werd gehouden en werd afgesloten met de overwinning van Charles Leclerc.

De 6 Hours die in COTA, Texas, werd verreden, betekende echter pech voor de Ferrari-Hypercar nummer 51, die startte vanaf pole position en moest opgeven vanwege opgelopen schade veroorzaakt door een aanrijding. Helaas, dat is ook onderdeel van het racen.

6e ronde FIA World Endurance Championship 2024 Lone Star Le Mans COTA Texas USA Ferrari winnaar Foto 2

De race
Bij de start behield Giovinazzi, aan het stuur van de 499P nummer 51, de eerste positie vóór de nummer 83 bestuurd door Kubica, terwijl Molina, startend vanaf de vijfde plaats met het nummer 50 (beide van het officiële Ferrari-team - AF Corse) opschoof naar de derde plaats. De drie Ferrari’s bleven dan ook de absolute hoofdrolspelers in de eerste 90 minuten, zij lieten een uitstekend tempo zien en profiteerden van de perfecte strategie van beide teams.

Een onverdiende opgave
Het lot van de 499P nummer 51 van Pier Guidi-Calado-Giovinazzi werd bezegeld in het tweede uur van de endurancerace, toen een contact met een Lexus in het laatste deel van de betreffende ronde - terwijl Giovinazzi aan het rijden was - schade aan een velg en vervolgens aan de transmissie veroorzaakte. Deze schade leidde tot het uitvallen van de auto in de race. Een jammerlijke opgave, niet representatief voor de inzet van het team.

De ‘Grande Finale’
Gedurende de hele race bleven de Ferrari-nummers 83 en 50 intussen vechten om de kopposities, waarbij ze vooral in de slotfase een uitdaging aangingen met de Toyota-nummer 7, die met nog 45 minuten te gaan noodgedwongen naar de kant moest vanwege een drive-through-penalty.

Bij de finishvlag kwam Shwartzman in de Ferrari in Giallo Modena-kleurstelling als eerste over de finish en voltooide daarmee een perfecte dag voor de AF Corse-teamcrew. Het Ferrari-feest werd compleet gemaakt door Antonio Fuoco, met zijn derde plaats, aan het stuur van de 499P in de laatste stints, na het uitstekende werk van Nicklas Nielsen in het middengedeelte van de race.

De cijfers
De Ferrari 499P nummer 83 behaalde zijn eerste eindoverwinning tijdens de 6 Hours of COTA. De rijderscombinatie Ye-Shwartzman-Kubica zette ook de eerste stap op het podium in de FIA World Cup voor Hypercar Teams en bracht daarmee hun aantal klassepodia op 5 (inclusief het succes tijdens de 6 Hours of Imola), allemaal in het huidige seizoen 2024.
De COTA-overwinning van zondag brengt Ferrari’s overall overwinningen in de FIA WEC - Hypercarklasse - op drie stuks, na eerdere triomfen behaald in de 24 uur van Le Mans van 2024 en 2023.

6e ronde FIA World Endurance Championship 2024 Lone Star Le Mans COTA Texas USA Ferrari winnaar Foto 3

Reacties van Ferrari-teamleden na afloop van de zesde ronde van de FIA WEC 2024:

Nicklas Nielsen, 499P #50: “We behaalden een derde plaats waar we deels spijt van hebben, want zoals altijd gingen we voor het beste resultaat. We hebben wèl belangrijke punten kunnen behalen voor het klassement. Nu kijken we vooruit naar de volgende race op Fuji, die we over twee weken zullen rijden. Het Japanse circuit is misschien niet het circuit dat het beste bij onze 499P past, maar we zullen ons best doen om de uitdaging voor het wereldkampioenschap open te houden.”
Antonio Giovinazzi, 499P #51: “Het succes van 499P nummer 83 en de derde plaats van nummer 51 zijn geweldige resultaten waarmee ik het hele team feliciteer. Helaas hadden we een probleem met onze auto waardoor we ons moesten terugtrekken. Het is echt jammer, want tot dat moment hadden we een uitstekend weekend en pakten we zelfs de pole position. Nu kijken we naar Fuji, waar we over twee weken de kans zullen hebben om het met onze crew goed te maken en we weer terug zullen keren naar het circuit, om te bewijzen dat we weer competitief zijn.”

Yifei Ye, 499P #83: “Ik kan niet beschrijven wat ik voel. We zijn het weekend op de best mogelijke manier begonnen door een uitstekende kwalificatie te rijden, dus de race was perfect, zonder fouten van het team noch van ons, de coureurs. We zijn er allemaal trots op, deel uit te mogen maken van deze bijzondere dag voor Ferrari dat hier in Amerika won in de FIA WEC en in Italië in de Formule 1. We hebben eindelijk revanche genomen na de ongelukkige race op Le Mans. Dit succes beloont ons voor al onze inspanningen en geeft ons vertrouwen voor de laatste twee races van het seizoen.”

Robert Shwartzman, 499P #83: “Ik ben erg blij, vandaag hebben we een pagina in de geschiedenisboeken geschreven voor Ferrari en voor ons team. De race was erg moeilijk, Toyota was een hele lastige tegenstander en legde veel druk op ons. Uiteindelijk zijn we er echter in geslaagd de leiding in de race vast te houden en een uitzonderlijk resultaat te behalen. Ik wil het hele team bedanken dat uitzonderlijk werk heeft geleverd, en ook mijn teamgenoten, die heel sterk waren. Nadat ik moest uitvallen in Le Mans, waar we lange tijd hoofdrolspelers waren, wachtte ik op een gelukkig moment als dit: toen ik op het podium stond, voelde ik een unieke emotie.”

Antonello Coletta, Global Head of Endurance en Corse Clienti: “Een geweldige dag voor Ferrari dat zich na de overwinning in Monza in de Formule 1 op diezelfde dag ook wist te profileren in het FIA WEC. We zijn erg tevreden dat we het derde succes voor het Steigerende Paard hebben behaald, na de twee fantastische overwinningen bij de 24 uur van Le Mans dit jaar en in 2023. Het is tevens de eerste overwinning van het AF Corse-klantenteam met het 499P-nummer 83 tellend voor het algemeen klassement. Felicitaties aan het hele team en de drie coureurs die zich hebben weten te verdedigen tegen Toyota. Een prestatie die bepaald niet eenvoudig was: de start van Kubica, de middelste fase van de race van Ye en de grote finale van Shwartzman, zijn het waard om te onthouden. We verlaten Austin ook met een glimlach vanwege de uitstekende derde plaats van de 499P nummer 50 met Fuoco, Molina en Nielsen.”

Ferdinando Cannizzo, hoofd van Endurance Race Cars: “Dit is een uitzonderlijke dag voor Ferrari met twee overwinningen in twee wereldkampioenschappen. We zijn allemaal erg blij dat het ons is gelukt om hier bij COTA twee steigerende paardenauto's op het podium te zetten en één op de bovenste trede. Zoals we hadden verwacht, was het een moeilijke race, die we correct hebben geïnterpreteerd, waarbij we in elke situatie maximale prestaties uit de auto haalden. Er is echter nog veel te doen om de kloof met onze tegenstanders volledig te dichten. Dat zal vanaf morgen ons doel zijn. Er is alleen maar grote spijt over de terugtrekking uit de race van de 499P nummer 51, vanwege een mechanisch defect na een aanrijding met een GT-auto.

FIA WEC 2024 Lone Star Le Mans – Uitslag:
1e #83 AF Corse (Kubica/Shwartzman/Ye) 183 ronden
2e #7 Toyota Gazoo Racing +1.780sec
3e #50 Ferrari AF Corse (Fuoco/Molina/Nielsen) +26.282sec
4e #2 Cadillac Racing (Bamber/Lynn) +46.924sec
5e #35 Alpine Endurance Team (Chatin/Habsburg/Milesi) +1min 10.513sec
6e #6 Porsche Penske (Estre/Lotterer/Vanthoor) +1min 36.873sec

Klik HIER voor de volledige uitslag van de voor de uitslag van De Lone Star Le Mans, de zesde ronde van het FIA WEC 2024 op COTA, Texas, USA

6e ronde FIA World Endurance Championship 2024 Lone Star Le Mans COTA Texas USA Ferrari winnaar Foto 4

6e ronde FIA World Endurance Championship 2024 Lone Star Le Mans COTA Texas USA Ferrari winnaar Foto 5

6e ronde FIA World Endurance Championship 2024 Lone Star Le Mans COTA Texas USA Ferrari winnaar Foto 6


Bron foto’s: media.ferrari.com



FIA_WEC_Lone_Star_Cota_2024_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS