Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Na zege F1 in Monza, nog meer succes voor Ferrari op COTA! Stop-and-go kost team Nyck de Vries overwinning + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 2 september 2024 11:24

Na de indrukwekkende zege tijdens de F1 in Monza, was er nog meer succes voor Ferrari dit weekend. Nu op COTA Austin in de USA. Robert Kubica, Yifei Ye en Robert Schwartzamn wonnen op het Circuit of the Americas de zesde race van het seizoen van het FIA World Endurance Championship in de LMH-klasse. Het drietal in de Ferrari 499P, ingezet door AF Corse, waren daarmee alweer de zesde winnaars van een race dit seizoen. Nyck de Vries eindigde met Mike Conway en Kamui Kobayashi eindigde op 1,780 seconde op de tweede plaats.

FIA WEC Start Circuit of the Americas

In het eerste uur ging Kubica aan de andere Ferrari met startnummer 51 voorbij met Antonio Giovinazzi. De Italiaan kende daarna geen gelukkige race, wat hij kwam in aanvaring met een Peugeot 9X8. Het betekende einde wedstrijd voor de Ferrari met het nummer 51. De gele Ferrari met op dat moment Ye aan de leiding leek onbedreigd naar de winst te rijden.

De keuze van AF Corse Ferrari om Ye een dubbele stint op harde banden te laten rijden, pakte niet goed uit. Het stelde De Vries in de Toyota GR010 Hybrid in staat om het gat te dichten met de Chinees. De undercut leek te werken toen De Vries de auto overdroeg naar Kobayashi. De Japanner pakte de leiding met de Toyota en was in staat ook om een gat te creëren van tien seconden op Schwartzman, maar Kobayashi kreeg een drive-through-penalty aan zijn broek. De Toyota-coureur had volgens de stewards de gele vlaggen bij bocht 10 genegeerd, waar een van de Peugeot 9X8 aan de kant stond. Een straf die door de Toyota-teamleden niet begrepen werd.

Het betekende dat de Japanner op jacht ging naar de gele Ferrari, maar hij was uiteindelijk niet meer in staat om de eerste positie te veroveren. Op de finishlijn kwam hij dus 1,780 seconden tekort. Miguel Molina, Nicklas Nielsen en Antonio Fuoco met de Ferrari #50 complementeerden het podium met een derde plek. De kampioenschapsleiders in de Porsche, Kevin Estre, Laurens Vanthoor en Andre Lotterer kwamen niet verder dan plek zes.

Robin Frijns met zijn teamgenoten Sheldon van der Linde en Rene Rast kenden een ongelukkig middag. Zij vielen buiten de top tien door een stop-and-go penalty van 100 seconden. Zij kregen deze voor een technische overtreding. Hierdoor viel de BMW terug naar plek 13.

LMGTE
In de LMGTE-klasse reed het team van Heart of Racing naar haar eerste overwinning. Ian James, Daniel Mancinelli en Alex Riberas zette de pole postion om in een klinkende overwinning. De coureurs in de Aston Martin wonnen met een marge van maar liefst 30 seconden.

FIA WEC Cota Heart of Racing

In de openingsfase zetten de Iron Dames in de Lamborghini het Britse team nog onder druk. In het verloop van de race kon de de andere teams Heart of Racing eigenlijk niet meer uitdagen. Klaus Bachler, Alex Malykhin en Joel Storm in de Porsche van Manthay eindigde op plek twee, gevolgd door de andere Porsche met onze landgenoot Morris Schuring en zijn teamgenoten Yasser Shahin en Richard Lietz.

Valentino Rossi kende geen gelukkige race. De Moto GP-legende in de BMW van Team WRT viel uit. Teamgenoot Maxime Martin moest in de slotfase van de race naar de pits met een probleem aan de power steering.

Klik HIER voor de volledige uitslag van de wedstrijd.