Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Nyck de Vries: “Een WEC-kampioenschap zou de belangrijkste prestatie in mijn carričre zijn”

Uitgegeven door Peter Vader • 14 september 2024 19:02

Twee weken na Lone Star Le Mans komt het FIA WEC dit weekend weer in actie voor de 6 Hours of Fuji, ronde 7 van wat tot op heden een uiterst spannend seizoen 2024 was, op de Fuji Speedway eigendom van Toyota. “Fuji is voor ons een beetje specialer omdat het onze thuisrace is”, vertelt Nyck de Vries in een interview met fiawec.com. “We zullen veel collega’s op het circuit hebben die ons steunen. We hebben natuurlijk veel thuisfans, ik denk dat het ons een extra zetje in de rug geeft om hen trots te maken.”

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 1 interview

Het 4,563 kilometer lange circuit heeft een speciale betekenis voor de 29-jarige Nederlandse coureur. Nyck de Vries behaalde zijn eerste FIA WEC-klasseoverwinning in de 6 Hours of Fuji van 2019 met LMP2-team Racing Team Nederland. "Ik herinner me dat die weken in 2019 behoorlijk speciaal waren, omdat ik net het FIA Formule 2-kampioenschap had gewonnen en ik net was aangekondigd als Formule E-coureur voor Mercedes. En de week erna was ik helemaal uitgeput en ziek in Fuji van alle dingen die er gebeurden, en ik denk dat ik op dat moment een van mijn beste weekenden in mijn carričre heb gereden. De race was ongelooflijk."

De prestaties van De Vries trokken met name de aandacht van Toyota, toen de Japanse fabrikant hem het stuur van de TS050 Hybrid LMP1 overhandigde voor de Rookie Test na het seizoen van 2019. De in Sneek geboren racester werd vervolgens aangetrokken als test- en reservecoureur voor het team.

"We ontmoetten Toyota voor het eerst in 2018, mijn eerste jaar in FIA WEC", herinnert De Vries zich. “Daar aanwezig zijn heeft me zeker geholpen om op de radar te komen. De test verliep erg goed en de relatie met het team was goed. We vonden het een geweldige kans om te beginnen als reservecoureur met als doel om in de toekomst te promoveren voor een racezitje.”

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 2 interview

“Ik voel me hier bij Toyota helemaal thuis”

Naast het testen op de baan omvatte de nieuwe opdracht van De Vries ook simulatorsessies, waarmee hij waardevolle gegevens leverde aan Toyota op weg naar meerdere opeenvolgende FIA WEC-titels. De Japanse fabrikant koos er uiteindelijk voor om De Vries vanaf 2024 een racezitje te geven in de #7-Toyota GR010 HYBRID Hypercar. “Ik ben erg dankbaar en blij dat het zo is gelopen, want ik voel me hier bij Toyota helemaal thuis.”

De racende Nederlander gaf toe dat hij al vroeg interesse had in prototyperacen en op 23-jarige leeftijd toetrad tot de FIA WEC-grid. “Die interesse was er altijd al”, zegt De Vries. “Ik geniet echt van de teamdynamiek en de races die het biedt. Racen is altijd een teamsport. In endurance racing is dat nog belangrijker. Ik voel me zeer bevoorrecht om de auto te delen met Mike (Conway) en Kamui (Kobayashi). Hopelijk kunnen we ons eerste jaar op een hoogtepunt afsluiten.”

De #7-crew is volop in de strijd om de hoogste eer van het FIA WEC. De Vries en Kobayashi staan tweede in het Hypercar Drivers' klassement - Conway staat vierde vanwege zijn niet deelnemen aan Le Mans - slechts 12 punten achter het leidende Porsche Penske Motorsport #6-trio met nog twee ronden te gaan. “Ik heb het gevoel dat we om verschillende redenen behoorlijk wat belangrijke punten hebben gemist, vooral in de laatste twee ronden. We zullen er alles aan doen om het in onze richting te krijgen.”

Mocht De Vries op zaterdag 2 november de Hypercar World Endurance Drivers' Championship-trofee winnen, na de seizoensfinale van de Bapco Energies 8 Hours of Bahrain, dan zou dat “de belangrijkste prestatie” in zijn racecarričre zijn. “Dit is waar ik voor race. Maar ik denk dat het afhangt van het hoofdstuk in je carričre om te bepalen welke prestatie het belangrijkst is.”

Over hoofdstukken gesproken, Nyck de Vries geniet vooral van het huidige deelnemerslijstgedeelte van het FIA WEC-logboek met 13 verschillende grote constructeurs die meedoen. “We zijn allemaal erg dankbaar dat de grid is zoals die nu is. We zijn allemaal bevoorrecht om in deze tijd te leven en dat niveau van competitiviteit in het kampioenschap. Ik hoop dat het nog vele jaren zal duren.”

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 3 interview

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 4 interview

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 5 interview

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 6 interview

FIA WEC Toyota Gazoo Racing Nyck de Vries Foto 7 interview





6 Hours of Fuji event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS