Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

PREVIEW - Komend weekend op het Circuit of the Americas in Austin: FIA WEC-Lone Star Le Mans

Uitgegeven door Peter Vader • 29 augustus 2024 16:00

Na een korte zomerstop komt het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) later deze week weer in actie voor de zesde ronde van het seizoen 2024: de Lone Star Le Mans. Deze vindt plaats op het Circuit of the Americas in Austin, Texas, kortweg genaamd COTA. Het circuit ligt in het hart van Texas en staat bekend om zijn ultramoderne faciliteiten en uitdagende lay-out. Sinds de opening in 2012 is het circuit snel een favoriet geworden onder coureurs en teams vanwege de dramatische hoogteverschillen, een kenmerkende bergopwaartse run naar bocht 1, bekend als "Big Red" en de drievoudige apex rechtshandige bocht die bocht 16, 17 en 18 vormt.

FIA_WEC_Cota_2024_starveld_Foto_Porsche_NewsroomHet FIA WEC komt komend weekend in actie op het Circuit of the Americas in Austin (Texas-USA), kortweg genaamd COTA, voor de zesde ronde van het seizoen 2024 met de 'Lone Star Le Mans' (Foto: Porsche Newsroom)

Het is vier jaar geleden dat het WEC voor het laatst op COTA heeft geracet. Het laatste evenement vond plaats in februari 2020. In de loop der jaren heeft het circuit een aantal memorabele WEC-races georganiseerd, waaronder felle gevechten om de overwinning en dramatische races die werden beïnvloed door het weer. Nu is het WEC sterker dan ooit terug met 13 wereldwijde fabrikanten, waaronder drie Amerikaanse merken (Cadillac, Corvette en Ford) en zullen in totaal 18 hypercars en 18 LMGT3-auto's het tegen elkaar opnemen op het circuit van Texas tijdens het Amerikaanse Labor Day-weekend.

COTA is 5,5 km lang en rijdt tegen de klok in. Het heeft 20 bochten (11 links/9 rechts). Hypercars bereiken snelheden van ongeveer 305 km/u, waarbij ongeveer 44% van de ronde wordt afgelegd met het gaspedaal helemaal onderin. Tijdens elke ronde over het circuit schakelen hypercar-coureurs naar schatting 54 keer.

FIA_WEC_Lone_Star_Le_Mans_2024_drivers


De deelnemerslijst bevat drie lokale coureurs, waaronder de terugkeer van tweevoudig WEC-categoriewinnaar Ben Keating, die de Nr88 Proton Competition-Ford Mustang LMGT3-auto zal besturen. De Amerikaan vervangt de vaste bronzen coureur Giorgio Roda, die samen met fabriekscoureur Dennis Olsen en Mikkel Pedersen racet.

Keating, die uit Texas komt en eigenaar is van een succesvol verkopend autodealerschap buiten de staat Texas, moet nog voor het eerst in de zwart-gouden Ford Mustang plaatsnemen, maar heeft een sterk trackrecord op het circuit, aangezien hij drie van de laatste vier races die daar in de IMSA GTD-klasse werden gehouden, heeft gewonnen. Desondanks blijft Keating bescheiden: "Ik temper mijn verwachtingen van wat we met de auto kunnen doen, maar dat tempert mijn enthousiasme om ermee te rijden niet. Ik verwacht niet in deze auto te stappen en te domineren, maar het wordt hoe dan ook leuk om erbij te zijn."

Naast Keating zullen er nog twee andere Amerikaanse coureurs zijn die de thuisfans kunnen aanmoedigen, waaronder Ian James - eigenaar en coureur van de Aston Martin Vantage AMR LMGT3 van het Heart of Racing Team. De Nr77 Proton Competition-inschrijving heeft ook de Amerikaan Ryan Hardwick in de line-up.

Met nog maar drie ronden van het WEC dit jaar te gaan (VS, Japan en Bahrein), is de strijd om de titels van het endurancekampioenschap van 2024 extreem spannend. Na Toyota's overwinning bij de Rolex 6 Hours of Sao Paulo de vorige keer, is het FIA Hypercar World Endurance Manufacturers' Championship nog competitiever geworden, met Porsche aan de leiding met een kleine voorsprong van vier punten op zijn naaste rivaal Toyota. Porsche Penske Motorsport is dit jaar bij elk van de vijf WEC-races op het podium geëindigd en heeft momenteel 126 punten, terwijl Toyota - met onder andere Nyck de Vries - dankzij twee raceoverwinningen in Imola en Sao Paulo, 122 punten heeft.

Ferrari's overwinning bij de 24 uur van Le Mans in juni zorgt ervoor dat het merk met het logo met het ‘Steigerende Paard’ nog steeds in de titelstrijd is verwikkeld met 109 punten - slechts 17 punten achterstand op de leider in het klassement, Porsche. Met 91 punten (inclusief pole position-punten) die nog beschikbaar zijn bij de resterende WEC-races dit seizoen, ontspint zich nu een 2024-titelstrijd tussen Porsche, Toyota en Ferrari.

FIA WEC COTA Lone Star Le Mans 2024 5 verschillende winnaars


De nieuwe LMGT3-klasse voor 2024 heeft tot nu toe een spannend seizoen opgeleverd, met intense gevechten in alle vijf de races. Het seizoen begon met een sterke prestatie van de teams uit Manthey en hun Porsche 911 GT3 R's, die consistent goed presteerden. De concurrentie is echter hevig gebleven met de BMW M4 LMGT3 van Team WRT, de McLaren 720S van United Autosports, de Aston Martin Vantage AMR LMGT3 van Heart of Racing en de Ferrari 296 GT3's van AF Corse, die allemaal ook regelmatig om het podium strijden.

De volledig vrouwelijke Iron Dames-crew, die in een Lamborghini Huracan GT3 reed, behaalde pole positions op zowel Interlagos als Spa-Francorchamps, wat de groeiende competitiviteit van het team onderstreept. Andere opvallende prestaties zijn de TF Sport Corvette Z06, Akkodis ASP en zijn Lexus RC F LMGT3 en de Proton Competition Ford Mustangs, die het hele seizoen flitsen van snelheid hebben laten zien.

Tot nu toe blijft de kampioenschapsstand erg dicht ij elkaar, waarbij de teams van Manthey de concurrentie verslaan vanwege hun consistente finishes (respectievelijk 100 punten en 75 punten). Team WRT (74 punten) en Heart of Racing (55 punten) blijven echter niet ver achter, waardoor de drie resterende races cruciaal zijn voor de uitslag van het kampioenschap in 2024.

FIA_WEC_Lone_Star_top_3


De race-actie in de VS begint op vrijdag (30 augustus) met FP1 en FP2, terwijl de kwalificaties - en de zeer belangrijke Hyperpole - op zaterdag plaatsvinden. De groene vlag voor de 6 uursrace wordt gezwaaid om 13:00 lokale tijd op zondag (1 september). In Nederland is het 7 uur later dan in Austin, Texas, Verenigde Staten, dus de race begint zondagavond om 20:00u.

Klik hier voor de deelnemerslijst van de FIA WEC Lone Star Le Mans 2024


TIJDSCHEMA (lokale tijd)

Vrijdag 30 augustus:

12:40 – 14:10 Vrije training 1

17:10 – 18:40 Vrije training 2

Zaterdag 31 augustus:

11:00 – 12:00 Vrije training 3

15:00 – 16:10 Kwalificatie + Hyperpole

Zondag 1 september:

13:00 – 19:00 Lone Star Le Mans

In Nederland is het 7 uur later dan in Austin, Texas (Verenigde Staten), dus de race begint zondagavond om 20:00u.





FIA_WEC_Lone_Star_Cota_2024_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS