Karting • Karting Diversen

Jim Baak zet grote stappen in 2-takt en 4-takt: Podium in Berghem! "Meerdere races op rij heel goed"

Uitgegeven door Bart • 5 juli 2023 20:02

Berghem – Na twee podiums eerder dit jaar in het Nederlands kampioenschap 4-takt van Chrono Karting strijdt Jim Baak ook in de 2-takt voorin mee bij de races van Kart4Fun. De 12-jarige karter uit Woubrugge reed op Circuit Park Berghem naar een knappe tweede plaats in de Rotax Max Junior. De vele trainingsuren beginnen zich uit te betalen en een dagoverwinning komt steeds dichterbij, want in de finale bedroeg het verschil op de streep slechts 0.376.

Verdiend podium voor racetalent Jim Baak in Rotax Max Junior


Dit seizoen rijdt Jim in de 2-takt voor Pro Karting Holland van Len van Leeuwen en in de 4-takt voor KartAcademy, maar hij weet nog goed hoe hij ooit in aanraking kwam met de kartsport. “De eerste keer was op de indoor kartbaan in Zoetermeer en ik vond het heel leuk. De snelheid en om alles zelf te doen. Twee jaar lang heb ik daar lessen gevolgd en daarna hebben we de overstap naar buiten gemaakt op Kartcentrum Lelystad. Vervolgens ging ik het Nederlands kampioenschap in de ID Engines Junior rijden. Bij mijn eerste NK was het nog niet heel denderend, maar ik kon al snel andere karts inhalen.”

Ruim twee jaar later rijden Jim en zijn vader Paul Baak bijna ieder weekend met hun opvallende blauwe bus naar de diverse kartbanen. Als er geen races zijn, gaan ze trainen, vergelijkbaar met hoe Jos en Max Verstappen dat ooit ook deden met een kartbus naar de races. Vorig jaar maakte Jim in de ID Engines Junior al de stap naar de top 10 en dit jaar strijdt hij vast mee in de top 3. Op de TT Junior Track in Assen behaalde de talentvolle tiener de tweede plaats en een ronde later reed hij op Kartbaan Strijen naar de derde plaats.

“Dit jaar gaat het echt heel goed”, vertelt Jim die rijdt met een livery die veel doet denken aan de legendarische kleuren van Martini Racing. “We hebben veel getraind en door de ondersteuning van Len ligt de kart veel beter op de baan. Tijdens wedstrijden legt hij veel uit, hoe ik moet inhalen bijvoorbeeld. De combinatie met de 2-takt in de Rotax Max Junior bevalt ook heel goed en het plan is om volgend jaar het NK 2-takt te gaan rijden.”

Bij de tweede ronde van Kart4Fun in Berghem was Jim in een groot startveld dicht bij de dagoverwinning. “In de kwalificatie ging het al heel goed met pole position. Helaas kon ik de eerste positie in de pre-finale niet vasthouden, op de streep was het verschil slechts 0.079. In de finale pakte ik bij de start buitenom de leiding, maar ook in die race ben ik net tweede geworden. Dat is toch een mooi resultaat in een veld met veel NK-rijders. Ik ben heel blij dat het nu meerdere wedstrijden op rij heel goed gaat, ik zit in een super goede flow.”

Jim Baak sterk naar podium


De Martini-livery dankt Jim aan zijn vader Paul en het bedrijf Baak Autocenter. “Racen zit al lang in mijn bloed en ik volg de Formule 1 al lang. Jim vond het karten meteen heel leuk en ik vind het gaaf om samen op pad te zijn en samen naar de kartbanen te rijden. Je maakt heel veel dingen mee. Langs de baan ben ik zenuwachtiger dan hij, maar je moet het dan eigenlijk loslaten. Je kunt alleen zorgen dat het materiaal goed is, de rest moet hij zelf doen. Als hij dan op het podium staat, maakt je dan natuurlijk mega trots. Jim baalde een beetje dat hij niet gewonnen had, maar het was gewoon een hele goede prestatie.”

Voorlopig blijft Jim nog wel even karten, maar wellicht zit de stap naar de autosport er ook in. Paul: “Zelf heb ik een Suzuki Swift gekocht en samen met Len rijden we daarmee op Circuit Zandvoort. Bij Baak Autocenter zijn we gespecialiseerd in Mazda en Hyundai en wie weet zien we Jim wel ooit terug in de Mazda MX-5 Cup.”

Via deze weg bedankt Jim zijn vader en moeder, Len van Leeuwen, Peter de Roo, Ricardo Romkema, Arthur Dontje en zijn sponsor Baak Autocenter en Keukensale Katwijk en Rotterdam.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS