Formule 1

Ferrari keert terug na zomerstop met uitzicht op Noordzee; seizoensdebuut Robert Shwartzman op Zandvoort

Uitgegeven door Peter Vader • 24 augustus 2023 13:30

De herstart van de Formule 1 na de zomerstop vindt plaats in Nederland. Na een paar weken rust keert de F1-community inclusief de Scuderia Ferrari komend weekend terug op het alom geliefde circuit van Zandvoort, genietend van hun uitzicht op de Noordzee. De Grand Prix van Nederland is de veertiende race van de 23 die dit seizoen op het programma staan, al is het aantal met de afgelasting van Imola gedaald naar 22.

Ferrari_GP_Zandvoort
Ferrari keert terug na de zomerstop op het Zandvoortse duinencircuit met uitzicht op de Noordzee

Klein maar karakteristiek circuit
Het circuit van Zandvoort was gastheer van alle 32 edities van de race en keerde twee jaar geleden na een enorme renovatie van het circuitcomplex, terug op de F1-kalender. Het blijft een kleine faciliteit qua omvang, maar met kenmerken die het zeer herkenbaar maken: in de eerste plaats de parabolische bochten – de 3e en 14e, de laatste, die naar het rechte stuk leiden – en dan de wind, die vaak het zand vanuit de zee meeneemt. Ook de Tarzanbocht, de scherpe haarspeldbocht naar rechts aan het einde van het rechte stuk, kent een lichte verhoging waar, mede dankzij de DRS, inhaalpogingen mogelijk zijn. Inhalen is vanwege de smalle rijbaan en het kronkelige ontwerp nog steeds een nogal lastige onderneming en kwalificatie is daarom fundamenteler dan ooit. Naast het rechte stuk is er nog een gebied waar DRS kan worden geactiveerd.

Charles_Leclerc_en_Carlos_Sainz_Zandvoort_werk_aan_de_winkel
Charles Leclerc en Carlos Sainz: komend weekend is er werk aan de winkel in Zandvoort

Aansluiting met de top
Het CM.com Circuit Zandvoort is een circuit met middelhoge belasting, gekenmerkt door een bijzonder veeleisend asfalt met banden, en bij het afstellen van de auto zal noodzakelijkerwijs met deze elementen rekening moeten worden gehouden. Bij het zoeken naar de beste balans zullen rijders en technici zich goed moeten kunnen voorbereiden op de kwalificatie, maar vooral ook moeten letten op het racetempo met het oog op de nog 72 ronden die zondag te gaan zijn. Ferrari is volop gemotiveerd om zijn aansluiting met Red Bull, Mercedes, McLaren en Aston Martin te handhaven en te verbeteren. Op dit moment staan ze als vierde genoteerd met 191 punten in de tussenstand van het constructeurskampioenschap. Dat valt hen tegen na de tweede plaats van vorig jaar in de eindstand van het kampioenschap 2022. Werk aan de winkel dus voor de mannen uit Maranello! Charles Leclerc en Carlos Sainz zullen gegarandeerd hun uiterste best doen komend weekend. Red Bull staat vrijwel onaantastbaar aan de leiding met 503 punten, gevolgd door het zich heftig naar voren vechtende Mercedes. De Silberpfeilen hebben nog een hele klus te verrichten, want hun puntenaantal van 247 is minder dan de helft van wat Red Bull heeft gescoord. Interessant is echter de strijd om de derde plaats. Aston Martin heeft 196 punten verzameld vanwege een goede start van het seizoen 2023. Maar zij voelen de hete adem van Ferrari in hun nek. Het verschil bedraagt slechts 5 punten, want Ferrari heeft er momenteel 191.

Robert_Schwartzman_Ferrari_F1
Robert Shwartzman

Seizoensdebuut Robert Shwartzman
Maar op de vrijdag zal alle aandacht van de tifosi uitgaan naar Robert Shwartzman. Hij zal in Nederland zijn seizoensdebuut maken aan het stuur van de SF-23. De reservecoureur van de Scuderia Ferrari zal vrijdag tijdens de eerste sessie in de auto van Carlos Sainz stappen, zoals verplicht is gesteld door de F1-regelgeving, die vereist dat elke keer minstens één keer door de steeds startende coureurs een plaats wordt afgestaan aan een jong talent. Vorig jaar stapte Shwartzman in de F1-75 tijdens de vrije training in Austin (Grand Prix van de Verenigde Staten) en bij Yas Marina, in de Grand Prix van Abu Dhabi. Dit jaar is het Zandvoortse duinencircuit de plaats waar hij voor de eerste keer dit jaar mag instappen in de F1-Ferrari. Forza Schwartzman en vooral gedurende het hele weekend Forza Ferrari!



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS