Formule 1

Magistrale strategie speelt George Russell in de kaart, wint Grand Prix België; Verstappen slechts P5 + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 28 juli 2024 14:42

George Russell heeft tegen alle verwachtingen in de Grote Prijs van Belgie op zijn naam geschreven. Door een gewaagde eenstopper hield de Brit zijn teamgenoot Lewis Hamilton achter zich. Ook Oscar Piastri mocht mee naar het podium. Max Verstappen eindigde op de vijfde positie, nadat hij als elfde startte.

Formule 1 Spa-Francorchamps

Charles Leclerc vertrok vanaf pole position na de gridstraf van Verstappen. Leclerc hield Perez en Hamilton achter zich. Al snel baande Hamilton zich een weg langs de Mexicaan en opende Hamilton de aanval op de leider van de wedstrijd. Terwijl Verstappen zich vanaf P11 had opgeklommen naar de achtste positie nam Hamilton op Kamel Straight de leiding in de wedstrijd over.

Guanyu Zhou werd door een technisch probleem aan zijn Sauber de eerste uitvaller in de race. Verstappen was in de elfde ronde de eerste van de ‘grote’ jongens die naar binnen dook en op deze manier een undercut ondernam om zodoende voorgangers na hun pitstop in te halen. Het plan pakte niet geweldig uit en Verstappen haalde uiteindelijk alleen Norris in, nadat hij een stuk langer doorreed op de medium band.

Carlos Sainz startte de race op de harde band en nam zodoende de leiding in de race over. In bocht veertien kende Sainz een spannend moment. Hij kwam te wijd uit en ging deels door de grindbak, maar kon zonder schade verder. Hij ging in de twintigste ronde naar binnen om te wisselen naar de medium band.

George Russell opende de aanval op Sergio Perez. Russell stond op zijn beurt onder druk te staan van Verstappen en moest stappen maken om de Nederlander achter zich te houden. Verstappen kon gemakkelijk langs zijn teamgenoot komen, nadat Red Bull de Mexicaan naar binnen haalde voor een nieuwe set hard, waar hij de race later op uit zou rijden.

Formule 1 Grand Prix Belgie

Leclerc zocht in de 26e ronde van de 44 ronden durende race de pitstraat op voor de laatste keer. De Ferrari-crew verwisselde de gebruikte set hards voor een nieuwe set harde banden. Raceleider Hamilton counterde een ronde later. Hij kwam op P6, achter Sainz en voor Leclerc de baan op. In de 29e ronde doken Sainz en Verstappen de pits in voor hun laatste stop van de dag. Een ronde later maakte ook Lando Norris zijn laatste stop van de dag.

Verstappen ging voorbij aan zijn teamgenoot en reed op de vijfde positie. Piastri verloor veel tijd in de pits toen hij te laat remde en zijn jackman ruim een meter naar achter schoot, gelukkig kon hij later wel lachen om het incident.

Formule 1 verslag Spa-Francorchamps

In de 32e ronde liet Russell over de boordradio definitief weten niet meer binnen te komen en een éénstopper te proberen. Hij lag op dit moment aan de leiding van de wedstrijd.

Leclerc zag de voorsprong op Piastri slinken en slinken. Piastri probeerde de Monegask in te halen in Le Combs, maar Leclerc liet zijn auto staan. Een ronde later lijnde Piastri hem opnieuw goed op en nam hij de laatste podiumpositie over.

Russell hield stand op zijn oude banden en wist Hamilton en Piastri achter zich te houden in de spannende eindfase.

Pos	Driver       	Team       	Time
1 George Russell Mercedes 44 Laps
2 Lewis Hamilton Mercedes +0.526s
3 Oscar Piastri McLaren +1.173s
4 Charles Leclerc Ferrari +8.549s
5 Max Verstappen Red Bull +9.226s
6 Lando Norris McLaren +9.850s
7 Carlos Sainz Ferrari +19.795s
8 Sergio Perez Red Bull +43.195s
9 Fernando Alonso Aston Martin +49.963s
10 Esteban Ocon Alpine +52.552s
11 Daniel RicciardoRB +54.926s
12 Lance Stroll Aston Martin +63.011s
13 Alex Albon Williams +63.651s
14 Pierre Gasly Alpine +64.365s
15 Kevin Magnussen Haas +66.631s
16 Valtteri Bottas Sauber +70.638s
17 Yuki Tsunoda RB +76.737s
18 Logan Sargeant Williams +86.057s
19 Nico Hulkenberg Haas +88.833s
20 Zhou Guanyu Sauber DNF


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS