Formule 1

Stabiliteit de sleutel tot winst voor Ferrari? "Om te winnen moet je alle elementen bij elkaar brengen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 november 2023 08:06

Ferrari leek aan het begin van de huidige reglementen het team dat het gevecht met Red Bull aan kon. Daarna zakte men echter weg door fouten van coureurs, strategische blunders en meer. Charles Leclerc en Carlos Sainz zijn geregeld snel in de kwalificatie, maar leggen het in de race af tegen de Red Bull met Max Verstappen. Volgens voormalig Scuderia-teambaas Jean Todt ontbreekt het bij zijn oude team aan stabiliteit om de aansluiting daadwerkelijk te kunnen vinden.

Ferrari Jean Todt

"Ferrari is een team dat een beetje anders is omdat het emotie en passie creëert zoals geen enkel ander team”, aldus Todt tegenover Canal Plus. “Als het dan niet werkt, is de tendens dat we onder druk van de media en de Tifosi van baas moeten veranderen en dat is niet per se goed.” De Fransman gaat terug naar de periode waarin hij de Scuderia naar grote successen bracht. Het geheim volgens de oud-teambaas is stabiliteit en daar ontbreekt het aan bij het team uit Maranello.

“Ik denk dat in de tijd dat ik de baas was, een van de voordelen die ik had en die ons in staat stelden om succes te hebben, juist was dat we konden profiteren van stabiliteit”, legt Todt uit, die ook bij tegenslag zijn team overeind zag blijven staan: "Want hoewel er vaak sterke druk was om te veranderen, gaven we niet toe aan deze druk en bleven we eensgezind in de moeilijkheden. En dat wierp zijn vruchten af.” Toch houdt de 77-jarige vertrouwen in het potentieel van Ferrari.

"Sinds ik wegging in 2009, denk ik dat het een van de beste teams is. Het is niet het beste team geweest, want na 2009 was er de dominantie van Red Bull met Vettel, de dominantie van Mercedes met Hamilton en nu de dominantie met Verstappen”, legt de voormalig teambaas uit. Todt ziet dat het met name in de kleine dingen zit, waardoor overwinningen niet werden binnengehaald: “Er ontbreekt niet veel, maar dat gezegd hebbende, weten we heel goed dat het de laatste duizendsten zijn die het moeilijkst te halen zijn. Dus dit jaar was dat niet het geval, zal dat volgend jaar wel het geval zijn? Eerlijk gezegd wens ik het ze toe, maar ik weet het niet.”

De grote vraag is of Ferrari volgend jaar wel kan meestrijden om de titels. Ziet Todt daar mogelijkheden toe? “Om te winnen moet je alle elementen bij elkaar brengen, en vandaag ontbreekt het een beetje. Niet veel, maar een klein beetje”, aldus de Fransman.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS