Karting • Chrono

Sterke revanche van Jim Baak met podium bij NK Karting in Venray: “Het was een superweekend”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 oktober 2023 10:15

VENRAY – Karttalent Jim Baak uit Woubrugge reed afgelopen weekend mee bij het NK 4-takt op het Limburgse circuit in Venray. De pas dertienjarige coureur liet zich van zijn allerbeste kant zien, want hij scoorde voor het team van Kart Academy bij de ID Engines Juniors een belangrijke podiumplek. Dat betekende een flinke opsteker voor Jim na de tegenslag bij het vorige NK in Kerpen. Het was een mooie revanche!

Paul Baak met zoon Jim klaar voor de strijd


“Het was een superweekend”, begint Jim uitermate opgetogen na de races op het circuit van Venray. “Ik vind Venray een leuke baan. Het circuit heeft veel afwisseling en het is één van mijn favoriete circuits.” Hij vervolgt zijn analyse: “Vrijdag en zaterdag was de snelheid al heel goed. Vooral vrijdag was het heel nat, maar ook toen waren we nog ontzettend snel. Dat gaf veel vertrouwen, dus voor zondag maakten we ons geen zorgen.”

Na de intensieve trainingen was het tijd voor de kwalificatie, misschien wel de belangrijkste sessie van het hele weekend. Onder verraderlijke omstandigheden reed de Zuid-Hollandse coureur naar een zeer knappe tweede stek: “De kwalificatie ging goed. Ik reed naar de tweede plek en daar was ik best wel tevreden mee.”

Het weekend stond in het teken van regen en droge periodes die elkaar in rap tempo afwisselden. Het ene moment leek de baan op te drogen, maar daar kwam dan weer snel een flinke bui overheen. Maar regen of niet, Jim haalde het maximale uit zijn materiaal en scheurde in zijn Martini gekleurde kart in hoog tempo over de baan: “In de eerste race waren de omstandigheden goed. Het doel voor deze race was om weg te rijden van de mensen achter me en dat lukte goed.” De tweede race moest Jim vanaf de buitenkant van de baan aanvangen. Dat is altijd tricky, maar Jim liet zich niet voor één gat vangen: “Ik ging bij de start van de race zo snel mogelijk naar de binnenkant. Ik verloor wel een plekje, maar ik bleef uit het gedrang en kon later weer naar voren rijden. Na de start zaten Sam, Pieter en Mick voor me. Ik kon me herstellen en kwam uiteindelijk toch nog als derde over de finish, dus dat was heel positief als ik eerlijk ben.”

“In de finale was de baan weer helemaal droog”, gaat Jim verder over het weer. “Zelfs buiten de ideale baan lag er best wel wat grip. De start ging echt top, ik behield de derde positie. Pieter lag aan de kop van het veld en die viel terug naar P2 en die heb ik vrij snel ingehaald voor de tweede plek. Ik wilde de eerste positie nog proberen te pakken, maar ik heb dit seizoen niet altijd even veel geluk gehad en kon dus niet heel veel risico nemen. Ik wist dat ik dit weekend goed moest scoren en niet al te veel risico’s nemen. Nu heb ik dikke punten gescoord en sta ik zesde in het kampioenschap en met aftrek sta ik tweede.”

Jim Baak

De tweede positie is een goede opsteker voor de dertienjarige racer. Tijdens het vorige weekend in Kerpen zat de snelheid er goed in, maar kon hij de derde race niet starten: “Mijn kart viel bij de start uit en daarom kon ik niet wegrijden. Daar baalde ik ontzettend van, maar om hier in Venray zo terug te komen is toch wel heel lekker”, zegt Jim met een grote glimlach.

Naast ID Engines rijdt Jim ook nog in een ander kampioenschap: “Ik race ook in de Kart4Fun met Rotax en hebben we nog twee races in Eindhoven en Berghem. In de Rotax moet je de kart meer laten rollen en moet je de aanvallen en inhaalacties veel verder van tevoren plannen. In beide kampioenschappen kan ik vooraan meedoen en dat is natuurlijk ontzettend leuk. Ik leer ontzettend veel in beide kampioenschappen. De 4-takt heeft onderin meer vermogen en trekt sneller uit de bochten, bij de Rotax moet je de toeren niet te laag laten komen, want dan trekt de kart niet meer.”

Via deze weg bedankt Jim Baak zijn vader en moeder, Len van Leeuwen, Peter de Roo, Ricardo Romkema, Arthur Dontje, Kart Academy en zijn sponsor Baak Autocenter en Keukensale Katwijk en Rotterdam.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS