Formule 1

FIA bestraft organisatie Grand Prix van de Verenigde Staten na baanincident

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 oktober 2024 07:25

De FIA heeft de organisatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten een boete opgelegd vanwege een baanincident na afloop van de race op het Circuit of the Americas (COTA).

F1 USA


Ongeveer 200 toeschouwers betraden de baan terwijl de auto's nog hun uitloopronde reden. Ze klommen over hekken en kropen onder de veiligheidshekken door om op het rechte stuk te komen.

De stewards hebben de promotor een boete van €500.000 opgelegd, waarvan €350.000 voorwaardelijk is tot eind 2026. Daarnaast moet de organisatie vóór 31 december 2024 een verbeterplan indienen.

Dit incident volgt op vergelijkbare voorvallen bij andere races. Eerder dit jaar was er een baanincident na de Grand Prix van Canada, maar dat leidde niet tot een boete. De Australische Grand Prix verbood toeschouwers dit jaar de baan te betreden na een incident in 2023.

De FIA lijkt met deze straf een voorbeeld te willen stellen. "Er zijn de laatste tijd meerdere baanincidenten geweest en de veiligheid van het publiek is van het grootste belang voor de sport", aldus de autosportfederatie.

"We nemen de veiligheid van onze fans en deelnemers zeer serieus en zullen maatregelen nemen om herhaling te voorkomen", reageerde een woordvoerder van COTA.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS