Formule 1

GERUCHTEN F1: Christian Horner wil Helmut Marko weg in 'politiek gevecht' bij Red Bull

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2023 06:45

De spanning tussen Christian Horner en Helmut Marko neemt naar verluidt toe. Horner zou op zoek zijn naar een manier om van zijn oude collega af te komen.

Red Bull F1Helmut Marko Red Bull Racing


De relatie tussen de twee hooggeplaatste Red Bull-werknemers gaat 28 jaar terug, toen Horner een aanhanger nodig had voor zijn Formule 3000-team. Hij ging naar Oostenrijk waar hij Marko ontmoette. Er werd een deal gesloten en 11 jaar later zouden ze hun krachten bundelen bij Red Bull.

Naar verluidt is die relatie de laatste tijd verzuurd. Horner moest Marko's rol verduidelijken nadat laatstgenoemde xenofobe opmerkingen had gemaakt over hun eigen coureur, Sergio Pérez.

De laster over Pérez is niet de eerste indiscretie van Marko, maar tot nu toe was de 80-jarige Oostenrijker bijna onaantastbaar binnen de Red Bull-organisatie. Marko werd gezien als rechterhand van wijlen eigenaar Dietrich Mateschitz, maar zijn positie binnen het team werd iets minder solide toen de oprichter van Red Bull vorig jaar overleed.

Nu er een nieuw bestuur aan het roer staat van moederbedrijf Red Bull GmBH, meldt de Braziliaanse krant Globo dat Horner op zoek is naar een manier om van Marko af te komen. In een verhaal dat mede is geschreven door voormalig F1-coureur Luciano Burti, beweert Globo dat er een 'politieke beweging' gaande is achter de schermen bij Red Bull, een team dat in 'beroering' is sinds de dood van Mateschitz.

In de nasleep van Marko's opmerkingen over Pérez, moest Horner verduidelijken dat Marko geen werknemer is van het Red Bull Racing-team en daarom niet onder zijn jurisdictie valt.

"Zijn contract ligt bij Red Bull GmbH", vertelde Horner de media na de race in Singapore. "Hij is geen werknemer, hij staat niet op de loonlijst van Red Bull Racing. Directeur zijn betekent niet dat je automatisch een werknemer bent, zoals we zien bij andere bedrijven als je kijkt naar wie de bestuursleden zijn, dus zijn rapportagelijn en structuur is naar Red Bull GmbH. Dat staat niet in onze boeken."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS