Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

24H Le Mans 2023 - Porsche beleeft een boeiende maar moeilijke Centenary endurance klassieker + FOTO'S en VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 13 juni 2023 18:02

LE MANS – Het werd maar weer eens bewezen: succes in het verleden is geen garantie voor succes in de toekomst. Porsche heeft een enorme reputatie in Le Mans, maar moet telkens weer zijn status van Le Mans-icoon ècht veroveren. De beste Porsche 963 eindigde de 24 uur van Le Mans 2023 op de negende plaats. In een zeer hechte en intense strijd over lange afstanden bij de 100ste verjaardag van de langeafstandsklassieker, werd het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport door pech getroffen. In de GTE-Am-categorie behaalde de Porsche 911 RSR van het klantenteam GR Racing de derde podiumplaats.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 1 3x Dunlop brug

Onder toeziend oog van 325.000 toeschouwers traden de vier Porsche 963 raceauto's in de startfase van de enduranceklassieker in de schijnwerpers. Onder wisselende omstandigheden met zonneschijn en af en toe zware regenbuien, reden de #5 en #75 van Porsche Penske Motorsport aan de leiding, net als de "Mighty 38" van Hertz Team Jota. Bandenschade, technische mankementen en ongelukken sleurden echter alle Porsche-raceauto’s uit de top van het startveld van de competitieve Hypercarklasse. De drie fabrieksrijders Dane Cameron uit de VS, Frédéric Makowiecki uit Frankrijk en Michael Christensen uit Denemarken behaalden uiteindelijk de negende plaats overall aan het stuur van hun auto #5. Zij waren uiteindelijk het hoogst geklasseerde Porsche-team. Het voertuig van het trio bracht 's nachts meer dan 20 minuten door in de pits voor reparaties aan het koelsysteem, waardoor ze niet meer mee konden doen in de strijd om de overall overwinningskrans. In de laatste ronde moest Christensen zijn auto virtueel over de finish duwen vanwege een defecte aandrijflijn.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 2 963_Nr75
#75 Jaminet/Nasr/Tandy (F/BR/VK), Porsche 963

Toen de duisternis op zaterdagavond viel, was het de derde 963 van Porsche Penske Motorsport die de aandacht trok in de hevige strijd tussen de 16 hypercars. Gedeeld door fabrieksrijders Nick Tandy (Verenigd Koninkrijk), Felipe Nasr (Brazilië) en Mathieu Jaminet (Frankrijk), reed de hybride racer vele ronden aan de kop het veld. Ter ere van het jubileum van de Porsche-sportwagens reed de auto het startnummer 75. Maar laat in de avond sloeg de pech om 22:44 uur toe: Jaminet kwam zonder stroom tot stilstand op de baan. Een gebrek aan brandstofdruk maakte het onmogelijk om verder te gaan - wat een vroeg einde inluidde voor dit team.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 3 963 Nr5
#5 Cameron/Christensen/Makowiecki (VS/DK/F), Porsche 963 (Foto: Solyne Bailly)

In de vroege ochtend was het auto #6 die uiteindelijk voor Porsche streden voor een plek op het podium. André Lotterer (Duitsland), Kévin Estre (Frankrijk) en Laurens Vanthoor uit België raakten echter meermaals van de baan met hun Porsche 963 en crashten zelfs tweemaal tegen de vangrails. Reparaties in de pits duurden meer dan 40 minuten. Vervolgens verloor de bemanning nog een half uur toen de hybride-accu moest worden vervangen. De inschrijving met nummer 6 kwam uiteindelijk als elfde over de finish, 22 ronden achter de winnaars.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 4_963_Nr6_pitstop
#6 Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963

“Le Mans was dit jaar teleurstellend. We hadden op meer gehoopt”, besluit Thomas Laudenbach, Director Factory Motorsport. “Er zit enorm veel werk in dit project. Ondanks het onbevredigende resultaat wil ik alle mensen in Weissach, bij Porsche Penske Motorsport en onze partners bedanken. Er waren verschillende redenen waarom we dit weekend niet succesvol waren. We zullen deze problemen nu goed bekijken en verdere verbeteringen aanbrengen. Ik heb een positief gevoel over de toekomst. Proficiat aan de Ferrari-winnaars – geweldig gewerkt!”

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 5m_963_Nr6
#6 Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963

"Helaas, toen de incidenten eenmaal begonnen, voelde het alsof ze niet meer ophielden", beschrijft Urs Kuratle zijn indruk. De Director Factory Motorsport LMDh voegt toe: “Ons tempo was in het begin uitstekend, wat het des te pijnlijker maakt. Zonder de schade waren we veel verder geweest. Volgend jaar komen we sterker terug. Felicitaties aan Ferrari."

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 6 963_6m
#6 Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963

"Dat was hard werken voor het team", zegt Jonathan Diuguid, Managing Director Porsche Penske Motorsport. “We hebben misschien klappen gekregen, maar we nemen ook positieve punten mee. We zijn alle uitdagingen aangegaan en waar mogelijk hebben we onze auto's met enorme inspanning weer op het circuit gezet. Dat was een belangrijke graadmeter en een sterke prestatie van onze crew.”

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 7_963_Jota en Penske
#38 Félix da Costa/Stevens/Ye (P/UK/CHN), Porsche 963

Hertz Team Jota maakt indruk met meerdere stints rijdend aan de leiding en met sterke rondetijden. De Porsche 963 van Hertz Team Jota leverde een verbluffende prestatie in de openingsfase van de race. Fabriekscoureur António Félix da Costa katapulteerde de auto met nummer 38 van het Britse klantenteam in korte tijd van de 60e overall in de Top-10, gevolgd door de Chinees Yifei Ye met zijn zinderende aanval. Zaterdag rond 21:00 uur nam de jonge coureur, gesponsord door Porsche Motorsport Asia-Pacific, zelfs de leiding in de race. Korte tijd later kwam de eerste tegenslag echter met een ongeval in de snelle Porsche-curves. De reparatie duurde meer dan 40 minuten en ook het vervangen van een defecte FIA-sensor die werd gebruikt om het koppel op de achteras te meten, kostte kostbare tijd. Een ander ongeval op zondagochtend hield het team bezig met nog meer werk en verhoogde de achterstand.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 8m_963_Jota_pitstraat
#38 Félix da Costa/Stevens/Ye (P/UK/CHN), Porsche 963

Na 24 uur kwam de eerste klant-Porsche 963 in het FIA WEC, gedeeld door Félix da Costa en Ye met de Britse coureur Will Stevens, als 13e over de finish in de Hypercarklasse. “Na een moeizame start door het missen van de kwalificatie hebben we een sterke prestatie neergezet”, concludeerde teambaas Dieter Gass. “Het was opwindend om in de eerste vier en een half uur vooraan in het veld te staan en mee te dingen naar de eindzege in Le Mans. De incidenten deden ons weliswaar terugvallen, maar we nemen nog steeds veel positieve dingen mee naar huis. Onze prestaties op het circuit geven ons vertrouwen en een enorme motivatie voor de resterende races van het seizoen.”

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 9_911m_silver

Le Mans zwanenzang voor de GTE-Am-klasse: GR Racing stelt podiumplaats veilig
Ook in de GTE-Am-klasse was de grens erg dun tussen geluk en ongeluk. Na voorzichtige kwalificatieprestaties maakten de acht Porsches 911 RSR van vijf klantenteams indruk in de vroege stadia van de race. Soms vlogen vijf van de 911 racers in formatie vooraan in de categorie. Vervolgens werden door ongelukken alle drie de auto's van Proton Competition uit de race geworpen, inclusief de nummer 911, bestuurd door Hollywood-ster Michael Fassbender uit Ierland. De zusterauto van Dempsey-Proton Racing en de 911 RSR van Iron Lynx stopten ook vroegtijdig vanwege incidenten.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 10_911m_Iron_dames_team
#85 Bovy/Frey/Gatting (B/CH/DK), Porsche 911 RSR

De coureurs van de Porsche 911 RSR van GR Racing reden foutloos. De Italiaan Riccardo Pera en de twee Britten Michael Wainwright en Ben Barker bleven op wonderbaarlijke wijze 24 uur lang uit de problemen en verzekerden zich van een podiumplaats met een derde plaats. Vlak achter hen: de ‘Iron Dames’. Rahel Frey uit Zwitserland, Sarah Bovy uit België en Michelle Gatting uit Denemarken evenaarden een 91 jaar oud record. Destijds was de Franse Odette Siko ook als vierde geëindigd in Le Mans. De 911 RSR van Project 1 - AO, genaamd "Rexy", zakte in de laatste twee uur van de race van de eerste naar de zevende plaats. GT-auto's onder GTE-reglementen worden vanaf 2024 vervangen door GT3-auto's. De succesvolle 911 RSR komt dan niet meer in aanmerking voor deelname. De nieuwe Porsche 911 GT3 R staat al in de startblokken.

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 11_Historics

Racing for Charity: Porsche fabrieksauto's oogsten 549.750 euro aan donaties
Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Porsche-sportwagens startte de fabrikant een grote geldinzamelingsactie. Als onderdeel van "Racing for Charity" werd tijdens de 24-uursrace in totaal 549.750 euro ingezameld - voor elk van de 733 ronden die door de drie Porsche 963 van het fabrieksteam werden gereden, ging 750 euro naar de donatiemand. In de komende weken wordt het totale bedrag overhandigd aan de drie non-profit organisaties Kinderherzen Retten e.V., Interplast Germany e.V. en de Ferry Porsche Foundation. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de financiering van urgente operaties voor kinderen uit crisis- en ontwikkelingsregio's. De Automobile Club de l'Ouest, de organisator van de 24 Uur van Le Mans, reikte het initiatief "Racing for Charity" op de vrijdag voor de start uit met de "Sustainable Endurance Award".

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 12 963 Nr5 front
#5 Cameron/Christensen/Makowiecki (VS/DK/F), Porsche 963

Commentaar van de coureurs na de race
Frédéric Makowiecki (Porsche 963 #5): “Het was een heel moeilijk evenement voor ons, maar we zijn toch trots. We wisten dat we qua prestaties niet helemaal aan de top zouden staan. Toch wisten we de concurrentie af en toe behoorlijk wakker te schudden. Het is vrij duidelijk waar we ons nog moeten verbeteren om een echte kans te maken om te winnen in Le Mans in 2024. We willen niet langer de uitdager zijn, maar de opgejaagde.”

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 13 963 Nr6
#6 Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963

Kévin Estre (Porsche 963 #6): “Gedurende de 24 uur werden we herhaaldelijk getroffen door pech. Na drie uur kregen we een lekke band die ons een hele ronde kostte. We gingen toen in de aanval om de achterstand in te halen, maar ik gleed in dit inhaalproces in het grind en in de vangrails. De reparatie duurde behoorlijk lang, dus de race was voorbij voor ons. We hebben veel geleerd. Onze auto was snel, dat is het goede nieuws. Ik ben trots op ons team.”

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 14m_911_Nr86_ochtendgloren
#86 Barker/Pera/Wainwright (VK/I/VK), Porsche 911 RSR

Michael Wainwright (Porsche 911 RSR #86): “Ik ben natuurlijk heel blij voor mij persoonlijk, maar nog meer voor ons team. We hebben acht jaar naar een dergelijk resultaat toegewerkt - en dat is gelukt tijdens de honderdste verjaardag van de 24 Uur van Le Mans, nota bene. Het was erg leuk, ook al was het door alle incidenten behoorlijk wild. Nu is het tijd om wat te vieren.”

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 15m_911_Iron_dames_Nr85_ochtendgloren
#85 Bovy/Frey/Gatting (B/CH/DK), Porsche 911 RSR

Rahel Frey (Porsche 911 RSR #85): “De race verliep briljant; we maakten weinig fouten. Iedereen in het team heeft perfect werk geleverd, zowel op als naast de baan. De pitcrew was erg sterk en steunde ons voor de volle honderd procent. Helaas konden we op het einde niet het nodige tempo aanhouden om een podiumplaats vast te houden. Op het einde hadden mijn remmen het moeilijk. Misschien hebben we te veel geremd en niet genoeg geaccelereerd. We verdienden meer."

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 16m_Porsche_Le_Mans_2023_teamfoto_track_963_en_911

Uitslag 24 Uur van Le Mans 2023

Hypercar-klasse:
1. Pier Guidi/Calado/Giovinazzi (I/UK/I), Ferrari #51, 342 ronden
2. Buemi/Hartley/Hirakawa (CH/NZ/J), Toyota #8, 342 ronden
3. Bamber/Lynn/Westbrook (NZ/VK/VK), Cadillac #2, 341 ronden
9. Cameron/Christensen/Makowiecki (VS/DK/F), Porsche 963 #5, 329 ronden
11. Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963 #6, 320 ronden
13. Félix da Costa/Stevens/Ye (P/UK/CHN), Porsche 963 #38 ronden
DNF. Jaminet/Nasr/Tandy (F/BR/VK), Porsche 963 #75, 84 ronden

GTE-Am-klasse:
1. Catsburg/Keating/Varrone (NL/USA/ARG), Corvette #33, 313 ronden
2. Al Harthy/Dinan/Eastwood (OMN/USA/IRL), Aston Martin #25, 312 ronden
3. Barker/Pera/Wainwright (VK/I/VK), Porsche 911 RSR #86, 312 ronden
4. Bovy/Frey/Gatting (B/CH/DK), Porsche 911 RSR #85, 312 ronden
7. Cairoli/Hyett/Jeannette (I/VS/VS), Porsche 911 RSR #56, 309 ronden
DNF. Fassbender/Rump/Lietz (IRL/EST/A), Porsche 911 RSR #911, 246 ronden
DNF. J. Ried/Tincknell/Yount (D/VK/VS), Porsche 911 RSR #88, 170 ronden
DNF. Andlauer/Pedersen/C. Ried (F/DK/D), Porsche 911 RSR #77, 118 ronden
DNF. Hardwick/Heylen/Robichon (VS/B/CDN), Porsche 911 RSR #16, 28 ronden
DNF. Cressoni/Picariello/Schiavoni (I/B/I), Porsche 911 RSR #60, 28 ronden

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 17_911m_blauw_actie_voorop

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 18_911m_Iron_Dames_front
#85 Bovy/Frey/Gatting (B/CH/DK), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 19_911m_Iron_Dames_Nr85_pitstop
#85 Bovy/Frey/Gatting (B/CH/DK), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 20_911m_Nr56_nacht
#56 Cairoli/Hyett/Jeannette (I/VS/VS), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 21_911m_Nr56_front_krokodil
#56 Cairoli/Hyett/Jeannette (I/VS/VS), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 22_911m_Nr86
#86 Barker/Pera/Wainwright (VK/I/VK), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 23_911m_Nr86_pitstop_front_laag
#86 Barker/Pera/Wainwright (VK/I/VK), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 24_911m_Nr86
#86 Barker/Pera/Wainwright (VK/I/VK), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 25_911m_Nr86_actie_side_rechts
#86 Barker/Pera/Wainwright (VK/I/VK), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 26_911m_Nr911_actie_side
#911 Fassbender/Rump/Lietz (IRL/EST/A), Porsche 911 RSR

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 27_963 Jota side
#38 Félix da Costa/Stevens/Ye (P/UK/CHN), Porsche 963

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 28_963_Jota_rear
#38 Félix da Costa/Stevens/Ye (P/UK/CHN), Porsche 963

In 2023 weliswaar nog geen overwinning voor de nieuwe 963, maar Porsche is nog steeds het merk dat de meeste Le Mans-overwinningen achter zijn naam heeft staan (Bron afbeelding: Autosport.com) :

24H Le Mans 2023 - Porsche foto 29 Porsche meeste Le Mans overwinningen






Porsche logo

Le_Mans_2023_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS