Formule 1

Belgian Rally Championship: Cédric Cherain blijft Jos Verstappen voor in Omloop van Vlaanderen

Uitgegeven door Bart • 8 september 2024 12:31

Cédric Cherain heeft in de Omloop van Vlaanderen zijn tweede overwinning van het seizoen behaald, nadat hij eerder dit jaar al de snelste was in de Rally van Haspengouw. De Hyundai-rijder reed beheerst en foutloos naar de overwinning, ook al bleef Jos Verstappen hem de hele wedstrijd onder druk zetten. Omdat Cherain ook de snelste was op de afsluitende powerstage in Rumbeke scoort hij het maximum aantal punten voor het kampioenschap. De vice-kampioen van 2023 doet weer helemaal mee in de titelrace.

Jos Verstappen


Voor twee van de drie titelkandidaten ging het al vroeg in de rally mis. Regerend kampioen Maxime Potty ging op de tweede proef in Koolskamp met zijn Toyota Yaris GR van de baan. Ook de winnaar van vorig jaar Niels Reynvoet ging op dezelfde proef van de baan met zijn Skoda Fabia RS. Potty: "Ik trapte te hard op het rempedaal en daardoor blokkeerden de wielen. We schoven tegen een stapel dakpannen en de radiator was stuk.”

Reynvoet verloor 3 minuten, maar reed na een knappe inhaalrace nog wel naar de vijfde plaats. Op de powerstage klokte hij de enigszins teleurstellende vijfde tijd. "Dat foutje op KP 2 was te wijten aan het feit dat ik een band voor droog weer moest monteren vooraan na een lekke band op de openingsproef. De wagen vond geen grip in de natte, gladde remzone. De rest van het weekend hebben we hard gereden en goede tijden geklokt, al was het moeilijk om gemotiveerd te blijven wanneer je niet meer strijdt voor de zege. Het doel, oprukken naar de vijfde plaats, is behaald, maar op de laatste proef bleek dat ik niet genoeg ervaring met de Skoda heb om op een deels nat parcours maximaal aan te vallen.”

De grote winnaar was natuurlijk Cédric Cherain. "Na die tweede proef was het een duel tussen Jos Verstappen en mij voor de zege. Ik stond na de openingsdag 1″3 voor hem, maar toen maakte hij een klein foutje in Houthulst, wat hem 13″ kostte. Vanaf dat moment ben ik blijven aanvallen om geconcentreerd te blijven, maar wel met een kleine marge omdat ik zeker geen foutje wilde maken. Ik bleef Jos onder druk zetten en ik bleef gecontroleerd aanvallen, want in Ieper vonden we een set-up voor de Hyundai die me veel vertrouwen geeft. Ja, met deze 30 punten blijft alles mogelijk in het kampioenschap. De volgende twee rally’s, de East Belgian Rally en de Spa Rally, zijn mijn lievelingsrally’s. Als ik die win, dan is de titel binnen. Ik blijf erin geloven!"

Jos Verstappen toonde zich tevreden met zijn tweede plaats. "Kijk, soms zijn er dagen dat er niet meer in zit. Ik heb het hele weekend alles gegeven. We hadden de snelheid, maar ik heb een paar kleine foutjes gemaakt, zoals die schuiver deze ochtend in Houthulst en een klein foutje op de Zoning waar ik lek reed. Het niveau ligt gewoon erg hoog en ik had het gevoel dat we op het maximum van het potentieel van de Skoda zaten."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS