Karting • Iame X30 Euro Series

Karttalent Juste Mulder over zijn mooiste zege tot dusver: "Ik zat te schreeuwen in mijn helm van blijdschap"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 augustus 2024 05:45

GENK - Met zijn razendknappe zege in het IAME Benelux-kampioenschap van een week geleden liet Juste Mulder al zien in blakende vorm te verkeren. Zondag bewees het dertienjarige karttalent uit Apeldoorn dat opnieuw door ook de vierde ronde van de IAME Euro Series te winnen. En dat was eigenlijk niet eens een grote verrassing.

Juste Mulder

Juste kon zijn geluk zondag uiteraard niet op. “Dit is mijn grootste overwinning ooit!”, jubelde de coureur van topteam Victory Lane. “Ik zat te schreeuwen in mijn helm van blijdschap. Ik had al een heel goed gevoel voor deze wedstrijd omdat ik ook de Benelux-wedstrijd had gewonnen en had daarom wel gehoopt op een podiumplaats. Ik was wel een beetje verbaasd dat ik nu weer won, maar ik wist ook dat ik heel snel was. Deze overwinning heeft me het beste gevoel gegeven dat ik ooit in het racen ooit heb gehad.”

Met de twee opeenvolgende zeges heeft Juste zijn verwachtingen voor dit seizoen ruimschoots overtroffen. “Voor dit jaar was het doel af en toe een podiumplaats te pakken tijdens het Benelux-kampioenschap. Maar nu ik in dat kampioenschap heb gewonnen sta ik zelfs aan de leiding. En nu heb ik dus ook een Euro Series-race gewonnen!”

Zijn zege in het Benelux-kampioenschap van een week eerder was een overduidelijke voorbode geweest van zijn blakende vorm. Tijdens dat raceweekeinde in Genk deden veruit de meeste Euro Series-deelnemers al mee. Zij zagen het als een veredelde training omdat de Euro Series-wedstrijd op hetzelfde circuit zou worden gehouden.

Zijn twee opeenvolgende overwinningen waren allebei in Genk, dus we kunnen wel concluderen dat de Vlaamse piste hem goed ligt. En om hem niet uit de goede flow op dat circuit te halen, bleven Juste en zijn vader na de winnende race in het Benelux-kampioenschap samen met het team in Genk. Logisch ook, want de woensdag na die zege begonnen de trainingen voor de Euro Series al.

Op een droge baan reed Juste vervolgens consequent snelle tijden. Maar toen op vrijdag de kwalificatie begon, regende het. Hij reed de tiende tijd overall. “Dat was niet goed en niet slecht. We wisten wel dat het beter zou moeten kunnen”, zei Juste.

Juste Mulder

Dat werd in het vervolg overduidelijk. De regenbui tijdens de kwalificatie bleek een incident. Alle overige sessies van het weekeinde werden op een droge baan verreden en Juste was weer als vanouds snel. Ga maar na: tijdens de drie heats (die hij steeds op de vijfde plaats startte) eindigde hij op de respectievelijk vierde, eerste en tweede plaats. Die klinkende uitslagen hadden hem niet echt verbaasd. Juste: “Ik wist dat ik snel was en de kart voelde heel goed. We wisten ook dat we in Genk snel konden zijn. Dat hadden we in het Benelux-kampioenschap ervaren.”

In de finale mocht Juste als vierde starten en al snel liet hij blijken wie er het snelst was. Zo snelde hij gedecideerd racend naar zijn 'mooiste overwinning tot dusver". Gevraagd naar het waarom van zijn sterke optreden bleef Juste het antwoord even schuldig. “Ik heb er geen echte verklaring voor”, zei hij. “Nou ja, na bijna elk weekend karten heeft de vakantie me goed gedaan. Die ontspanning was wel even lekker.”

Daarnaast heeft ook zijn mental coach Debby Hanssen van Debsports hem goed geholpen, wist Justes vader Gerard. “Zij is de laatste keren mee geweest. Ze heeft de knop in zijn hoofd omgezet.” Juste: “Ik geloof erin dat ik het kan en dan gaat het de volgende keer weer makkelijker. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen.”

En dat is net wat hij nog nodig had. Want eigenlijk laat Juste al het hele seizoen zien dat hij heel snel is. Tijdens de Winter Cup in Zuera in februari kwalificeerde hij zich als rookie bij de Junioren prompt als tweede. Daarna kwalificeerde hij zich tijdens elke raceweekeinde in de top tien. Hij toonde de snelheid om vooraan te rijden, maar ondervond dan ook steevast grote concurrentie natuurlijk. “Dan kom je met van alles en nog wat in aanraking. Vooraan rijden gaat over meer dan alleen snel zijn. Nu ik veel meer zelfvertrouwen heb, gaat dat een stuk beter.”

Daarmee hoopt hij ook volgende week weer ver te komen. Dan doet hij op het circuit van PFI in Engeland mee aan een race van het Champions of the Future-kampioenschap. Een week later rijdt hij er ook het WK van de FIA in de OK Junior-klasse. Juste: “Ik ben er nog nooit geweest, dus heb ik er ook nog nooit getraind. Ik ga er heen zonder verwachtingen, maar ik hoop natuurlijk op een mooi resultaat!”

Juste Mulder bedankt zijn ouders, Debby Hanssen, Maverick Training, Owen Saija, team Victory Lane en zijn sponsoren.

Juste wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Altios, EuroParcs, Odido, HP, Autohopper, De Weerd Verkeersopleidingen, MAX'S Mobility, Oliehandel.nl, Wassink Autogroep, DHT Bedrijfsvloeren en Loor Legal.

Wil je weten hoe Juste het de volgende race er vanaf brengt? Volg dan de Instagram-pagina van Juste Mulder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS