Karting • Iame X30 Euro Series

Karttalent Julian van de Coterlet knalt naar P2 in IAME Benelux Series: "Ik was goed scherp"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juli 2024 19:04

GENK - Hij had er voor moeten knokken in de finale in Genk, en kwam bovendrijven: Julian van de Coterlet werd razendknap tweede tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. De achtjarige coureur uit Spakenburg liet als één van de jongsten van de Mini-klasse daarmee opnieuw zien wat voor talent hij is.

Julian van de Coterlet

“Ik ben er heel blij mee. Het was wel zwaar. Ik moest hard vechten”, zei Julian direct na de race. “In het begin gingen ze me voorbij en ik moest me terug knokken en af en toe verdedigen. Verdedigen vind ik niet heel moeilijk.” De uitslag was beter dan verwacht, zei hij. “Ik had gehoopt op een plek in de top vijf. P2 ben ik blij mee. Helaas niet gewonnen, want dat ging niet meer. De nummer één was iets te ver weg.”

Dat was an sich al een knap resultaat, maar zijn wat mindere kwalificatie gaf zijn resultaat in de finale nog meer cachet. Julian: “In de kwalificatie werd ik tiende. Dat was niet zo heel goed. Ik lag te snel op kop van een groepje. En de kwalificatie is maar zes minuten. Dan heb je niet veel tijd om nog tijd goed te maken.”

Julian liet zich er niet door uit het veld slaan. In de eerste race liet de razendsnelle coureur van het PdB Racing Team zien dat hij over een uitstekende wedstrijdsnelheid beschikte door naar de derde pek te snellen. In de tweede race werd hij achtste en in de finale werd hij dus tweede. “Ik was in de finale als zevende gestart. Ik had een goede start en ik was goed scherp. Na de eerste bocht lag ik al vierde of vijfde.”

Op dat moment reed hij in een groepje van vier man dat hard knokte om positie, maar Julian was het die in de meeste rondes dat groepje aanvoerde. Hij was te snel voor de anderen om hem te kunnen passeren en zo verzekerde hij zich van een dikverdiende tweede plaats.

Julian van de Coterlet

Het was al zijn tweede tweede plaats in het Benelux-kampioenschap. Vorig jaar was hem dat ook al eens gelukt. Ook op het circuit van Genk. Welke hij mooier vond? “Deze”, zei hij gedecideerd. “Omdat het in een hogere klasse is.”

Zijn monteur Jeffrey van Diggele hoorde het verhaal van Julian met trots aan: “Het was de bedoeling om nog de nummer één te pakken, maar die was gewoon te snel. Maar Julian heeft voor een achtjarig jochie zeer volwassen gereden. Meer kun je niet verwachten. Hij doet alles boven verwachting. Dat doet hij al sinds het begin. Op Ostricourt had hij eerder dit seizoen in het Benelux-kampioenschap een paar leermomentjes en die past hij nu meteen toe. Ook houdt hij het tempo erin houdt onder deze druk. Dat vind ik echt heel knap!”

Julian bedankt zijn sponsors, zijn vader en moeder en zusjes, Nick en Peter de Bruin, Jeffrey van Diggele en zijn team PdB Racing Team

Julian van de Coterlet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bakker Jochem, Smink-Kok-Lentink, AP Events, Bakkerij imming en de Marktbakker.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS