Karting • Iame X30 Euro Series

Kartbelofte Cem Sazlik blijft maar topklasseringen scoren: "Laatst GK4 gewonnen, nu weer podium!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 augustus 2024 06:17

GENK - Stellen dat Cem Sazlik goed in vorm is, is een understatement. De tienjarige karter uit het Belgische Rotselaar snelde zondag in Genk zeer sterk naar de derde plaats in de Mini Rookie-klasse tijdens de vierde ronde van de IAME Benelux Series. In de weken daarvoor had de snelle karter van het topteam van DFK al de vierde ronde van de GK4 Kart Series gewonnen en was hij tweede geworden tijdens de derde ronde van de IAME Benelux Series, ook in Genk.

podium IAME Series Benelux Cem Sazlik en trotse papa

“Laatst heb ik in de GK4 gewonnen en nu weer een beker”, concludeerde Cem triomfantelijk. “En de vorige keer in de IAME Benelux Series was ik dus tweede. Het zit goed in mijn hoofd. Ik slaap de laatste tijd beter dan vroeger en mijn mechanieker is heel goed.”

En de piloot dan? “Die is ook een beetje beter geworden haha. Ik train veel en mijn team DFK Racing geeft me veel racetips. We gebruiken ook data. Daardoor leer ik hoe laat en hoe vroeg ik moet insturen en hoe rap ik op het gas moet gaan. Voor Genk helpt dat niet zoveel meer. Hier weet ik al die dingen precies omdat het mijn thuisbaan is. Ik train hier vaak.”

Dat bewees hij zondag met klinkende resultaten. “Ik had een goede start in de eerste heat, maar daarna werd ik de hele tijd gebeukt en kon ik niet verder naar voren komen. Wel heb ik nog lekker veel punten gepakt door mijn vijfde plaats. In heat twee ging ik iemand bij de start voorbij, maar hij stuurde op me in. Daardoor ging ik omhoog. Mijn kart was krom en viel ik terug naar de laatste plaats. Ik ben toch nog veertiende geworden.”

Door de crash in de tweede heat was zijn chassis helaas nog steeds ietwat krom bij aanvang van de finale. “De kart stuurde daardoor steeds een beetje naar rechts. Ik ben toch nog derde geworden. Ik weet niet hoe. In de bocht voor de tribune kon ik bijna niet insturen, ik had er geen grip. Ik wist wel wat ik moest doen. Ik heb al weleens eerder door een crash met een kromme kart moet rijden. Dat heeft me vandaag misschien wel geholpen.”

Tegelijkertijd wist Cem ook dat het niet ideaal was voor zijn prestaties op de baan. Het kostte hem natuurlijk snelheid. Het is dat hij dat nadeel voor een belangrijk deel had weten te compenseren met zijn rijderskwaliteiten. Toch bleef de vraag wat er anders mogelijk was geweest. “Dan had ik vandaag misschien wel kunnen winnen.”

Want dat hij razendsnel is, laat hij met name de laatste weken op overtuigende wijze zien, met als belangrijkste wapenfeit zijn zege in Eindhoven tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series. “Ik sta nu eerste in dat kampioenschap. Bij de start van de finale daar was ik meteen eerste. Ik werd later ingehaald, maar de winnaar kreeg een penalty en toen was ik toch nog eerste. Ik was heel blij.”

Cems volgende wedstrijd is de vijfde ronde van de GK4 Kart Series, op 7 en 8 september. Die wordt gehouden op het befaamde circuit van Kerpen in Duitsland. Hoopt hij daar weer te winnen? “Ja, natuurlijk! Misschien lukt dat. We zullen zien. De race moet nog gereden worden, maar een plaats in de top vijf moet zeker kunnen!”

Cem bedankt zijn papa en mama, zijn vrienden van zijn team die hem moed geven om door te gaan en zijn mechanieker. Wel is Cem op zoek naar ondersteuning van bedrijven om hogerop te komen in de kartsport.

Cem Sazlik wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Tegelcentrum Verhoeven, BSQUARE en GeoTherma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS