Karting • Iame X30 Euro Series

Jong karttalent Didier Kreeft meldt zich nu al voorin tijdens IAME Euro Series! "Grote stap gemaakt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juli 2024 14:25

WACKERSDORF - Pas in mei werd hij twaalf en daarmee is karttalent Didier Kreeft één van de allerjongste deelnemers bij de Junioren in de IAME Euro Series. Dat maakte zijn prestatie op het circuit van Wackersdorf des te knapper, want de twaalfjarige snelheidsduivel uit Blarcium denderde er zondag in de finale naar de vijfde plaats tussen de Europese toppers. Daarvoor had hij al knap de tweede heat gewonnen!

Didier Kreeft, Davy de Keyser en Koen de Meester

“Ik was heel blij”, was de eerste reactie van Didier, die wist dat hij op het Duitse circuit een uitstekende snelheid had. “Ik had tijdens de kwalificatie poleposition gepakt in mijn groep. In de eerste heat mocht ik daardoor op P2 starten (de snelste jongen in de andere groep was nog net iets sneller geweest dan Didier, red.).

Hij kwam in die race uiteindelijk op een zeer verdienstelijke P4 over de finish. Jammer genoeg kreeg hij drie seconden tijdstraf vanwege te snel de corridor verlaten tijdens de start en zo werd hij als zevende geklasseerd.

Didier Kreeft met nummer 35 aan kop

Daarna mocht hij in de tweede heat op P1 starten en Didier liet zich zeker niet de kaas van het brood eten. Hij behield zijn koppositie en knalde als eerste voorbij de finishvlag. “Gewonnen! Dat was echt supergaaf. Jammer dat ik in heat drie ook een penalty kreeg (hij had ingehaald tijdens een gelevlagsituatie, red.). Daardoor werd ik als zesde geklasseerd.”

Hoe dan ook, zijn opgestelde uitslagen in de heats waren nog altijd zo goed dat hij in de superheat op een zeer kansrijke derde positie mocht starten. Hij werd in die race vijfde en dat betekende de vijfde startplaats in de finale.

“Toen ben ik ook vijfde geworden. Ik lag nog even zelfs op P3, maar ik werd jammer genoeg nog twee keer ingehaald. Maar ik vind het alsnog wel goed. Ik heb een grote stap gemaakt. Want tijdens de vorige EK-race in Franciacorta eindigde ik veel verder naar achter.”

Dat was destijds ook niet zo raar, gezien zijn piepjonge leeftijd in de klasse. Dat hij nu dan vijfde werd maakt zijn opmars van de laatste maanden des te indrukwekkender. Of hij daarvoor een verklaring had? “Ik kan beter racen. Ik kan beter verdedigen en slimmer rijden”, legde Didier uit, die dit seizoen behalve de Euro Series ook uitkomt in de GK4 Kart Series en het IAME Benelux-kampioenschap.

Didiers coach en manager Koen de Meester is onder de indruk van zijn jonge pupil bij het team van Fusion. “Ik ben twee jaar met hem bezig en hij begon achteraan in het NK Minimax. Daarna hebben we WSK gereden met Babyrace, daar kwam hij rijden om ervaring op te doen. Het was behoorlijk zwaar voor hem”, aldus Koen. “Daarna hebben we nog Mini Swift gereden bij Fusion en dit jaar hebben we de stap naar de Junioren geaakt en begint nu zijn vruchten af te werpen. Het is knap hoe hij zichzelf het racen in deze klasse eigen heeft gemaakt. Hij heeft de knop omgezet.”

Didier Kreeft

Helemaal onverwacht is de snelheid die Didier laat zien trouwens niet. Koen: “We zagen aan het begin van het jaar wel al dat hij snel was. Hij matchte de snelste rijder qua rondetijden. Maar racen is een ander verhaal natuurlijk. Afgelopen weekend viel het allemaal samen. Hij zal zich nog verder verbeteren dit seizoen. Hij is er hartstikke veel me bezig en we zijn druk bezig met wat er nog beter kan.”

Hoewel Didier bij de Junioren dus nog zeer onervaren is, heeft hij al wel best veel ervaring als karter. Hij kart namelijk al acht jaar. Inderdaad, hij was nog maar vier jaar oud toen hij voor het eerst in een kart zat. “Mijn vader racete ook”, legde hij uit. “Die eerste keer was in Lelystad. Ik weet niet meer precies hoe het ging, maar ik denk dat ik het leuk vond. Ik reed toen in een Honda. Daarna gingen we heel veel testen. Ik heb in een Rotax Max Micromax- en Minimax-kart gereden, in een Mini60 en nu dus in de IAME X30 Junioren.”

Zijn ambitie is de enige juiste voor een sportman. Didier: “Ik wil zoveel mogelijk winnen. Komend weekend rijd ik de derde ronde van de GK4 in Mariembourg. Daar hoop ik op een podiumplaats. Dit seizoen heb ik nog niet op het podium gestaan in de GK4. Hopelijk wordt het daar anders!”

Didier bedankt zijn ouders, Fusion Motorsport, Koen de Meester, Bas Harting en Davy de Keyser.

Didier Kreeft wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Tinq, VdM Cars, Q1905, Grand Prix Radio, Voltino, Kart Centrum Lelystad en Rev-Up.

Instagram Didier Kreeft

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS