DTM

Kelvin van der Linde weer aan kop van de DTM na dominante regenrace op de Nurburgring + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 18 augustus 2024 05:40

Dat was een natte race volgens het boekje voor Kelvin van der Linde (ZA). De Audi-coureur van Abt Sportsline reed in een andere klasse dan de rest van het veld in de negende race van het DTM-seizoen op zaterdag op de Nürburgring. De Zuid-Afrikaan kwam met een voorsprong van meer dan 15 seconden over de finish en pakte zijn tweede overwinning van het seizoen 2024 en keerde daarmee terug naar de top van de ranglijst. "De race winnen en de leiding nemen in het kampioenschap is geweldig. Soms regende het hard, soms minder. In deze onstuimige omstandigheden was het een grote uitdaging om steeds de juiste rempunten te vinden. Maar ondanks de regen voelde ik me vanaf ronde één erg comfortabel in de auto", aldus de 28-jarige Van der Linde. De tweede plaats ging naar Mirko Bortolotti (I) in een SSR Performance Lamborghini. Hij begon de race als leider in het kampioenschap, maar na afloop had hij één punt achterstand op Van der Linde. Maro Engel van Mercedes-AMG Team Winward bezette de derde plek op het podium.

DTM Nurburgring 2024 zaterdagrace foto 1 Kelvin van der Linde voorop

De negende DTM-race van het seizoen begon achter de safety car terwijl de regen op de Nürburgring viel. Polesitter Kelvin van der Linde reed meteen weg van het veld in zijn Audi R8 LMS GT3 Evo2, voordat hij zijn voorsprong gestaag uitbreidde. Achter zette Lamborghini-fabriekscoureur Bortolotti alles op alles om de tweede plaats te verdedigen tegen de aanvallende Engel in de Mercedes-AMG GT3. Hij werd op de vierde plaats gevolgd door collega-Mercedes-AMG-coureur Lucas Auer (A), voor Nicki Thiim (DK) van SSR Performance.

Na de ronde van verplichte pitstops, waarbij alle coureurs nieuwe Pirelli-regenbanden monteerden terwijl de regen bleef vallen, behielden de vier beste auto's hun posities. Van der Linde bleef voorop domineren en reed weg van de rest van het veld. Hij reed de snelste ronde van de race kort voor de finish, voordat hij na 37 ronden de zwart-wit geblokte vlag passeerde, voor Bortolotti, Engel en Auer. Jack Aitken (GB) van Emil Frey Racing eindigde de natte race in de Eifel op de vijfde plaats in zijn Ferrari 296 GT3.

In het peloton achter de koplopers verrasten de DTM-coureurs de toeschouwers en fans met felle deurkruk-aan-deurkruk en veel gevechten om posities. Marco Wittmann (D) van Schubert Motorsport toonde opnieuw veel vechtlust en klom vijf plaatsen omhoog, om uiteindelijk als zesde te eindigen in zijn BMW M4 GT3. Hetzelfde kon gezegd worden van Porsche-fabriekscoureur Thomas Preining (A) van Manthey EMA. De regerend kampioen maakte maar liefst acht plaatsen goed bij het thuisevenement van zijn team en maakte indruk in de tweede helft van de race met spectaculaire inhaalmanoeuvres op weg naar een zevende plaats. Thiim had pech. Hij verloor veel terrein na contact met Ayhancan Güven (TR) en kwam uiteindelijk als achtste over de finish. Ricardo Feller (CH) moest genoegen nemen met de negende plaats na een sterke start in de tweede Abt Sportsline Audi. Arjun Maini (IND) van Mercedes-AMG Team HRT completeerde de top tien.

DTM Nurburgring 2024 zaterdagrace foto 2 Mirko Bortolotti Lamborghini

Mirko Bortolotti: “Moeilijke race, super resultaat. Zo vat ik de mijn zaterdag samen. Kelvin van der Linde zat op een heel ander niveau en ik kon zijn tempo niet bijhouden. Voor de start had ik, gezien de moeilijke omstandigheden, meteen genoegen genomen met de tweede plaats. Ik ben dus heel blij.”

Maro Engel: “Het voelt altijd geweldig om op het podium te staan in de DTM. Ik heb er alles aan gedaan om Mirko Bortolotti onder druk te zetten. Hopelijk kunnen we zondag weer een stap vooruitzetten. De tijden van Kelvin van der Linde laten zien dat we nog potentie hebben.”

Uitslag van race negen van het DTM-seizoen 2024 op de Nürburgring:
1.Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline)
2.Mirko Bortolotti (I/SSR Performance), +15,232 seconden
3.Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Winward), +16,377 seconden
4.Lucas Auer (A/Mercedes-AMG Team Mann-Filter), +28,491 seconden
5.Jack Aitken (GB/Emil Frey Racing), +30,474 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van de negende DTM-race in 2024 op de Nürburgring