DTM

Uitstekende Aitken wint op Sachsenring, Vermeulen snelste ronde, Bortolotti nieuwe DTM-leider + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2024 16:30

Een indrukwekkende en serene vertoning van Jack Aitken (GB): de Ferrari-coureur van het Emil Frey Racing-team behaalde een comfortabele overwinning van start tot finish in de elfde race van de DTM 2024 op zaterdag op de Sachsenring. Aitken stond daarmee voor de derde keer dit seizoen op de hoogste trede van het podium. “Ik voelde de druk van Mirko Bortolotti bij de start en direct na de bandenwissel. Ik reed echter een vlekkeloze race, dus ik was nooit echt in gevaar. Ik was nog steeds een beetje nerveus tijdens de pitstop, toen de wielmoer vastliep op de voorband. Dat kan soms gebeuren bij hoge temperaturen,” zei de 28-jarige.

DTM 2024 Sachsenring Race 1 zaterdag Foto 1 Aitken wint voor Bortolotti

Mirko Bortolotti (I) werd tweede voor SSR Performance en kwam over de finish met 1,878 seconden achterstand op de winnaar in een Lamborghini Huracán GT3 Evo2. Dat was goed genoeg voor de Italiaan om de eerste plaats in de tussenstand van het DTM-rijderskampioenschap terug te winnen, voor Kelvin van der Linde (ZA), die ietwat teleurstellend achtste werd in een Audi R8 LMS GT3 Evo2 van Abt Sportsline. De derde plaats ging naar Maro Engel (Monaco) in een Mercedes-AMG GT3, die opnieuw zijn consistentie bewees door zijn vierde podium op rij te claimen.

DTM 2024 Sachsenring Race 1 zaterdag Foto 2

Vanaf pole position nam Aitken meteen de leiding bij de start en breidde zijn voorsprong in de loop van de race consequent uit. Bortolotti schoof door naar de tweede plaats, terwijl Engel twee posities goedmaakte en naar de derde plaats klom. Hij werd op de derde en vierde plaats gevolgd door collega Mercedes-AMG-coureurs Luca Stolz (D) en Arjun Maini (IND) van Mercedes-AMG Team HRT. Na de verplichte pitstops bevond de top vijf zich op dezelfde posities als ervoor, hoewel Aitken een beetje van zijn voorsprong verloor door een wat langzamere bandenwissel. Desondanks controleerde de Brit het tempo aan de voorkant van het veld en passeerde de hij de zwart-wit geblokte vlag na 46 ronden racen.

Het duel van de dag ging tussen Kelvin van der Linde, die als leider in het kampioenschap de race inging, en Porsche-coureur Thomas Preining (A), die de snelste was in de kwalificatie, maar vijf plaatsen op de grid was teruggevallen na een straf. Van der Linde was van de tiende naar de zesde plaats geklommen en had daarbij Preining ingehaald. De regerend kampioen verloor echter zijn aansluiting met Van der Linde niet en zette een reeks aanvallen in. In ronde 34 voerde de Oostenrijker van het Manthey EMA-team eindelijk een behendige manoeuvre uit om daarmee Van der Linde in te halen en de zesde plaats te bemachtigen. René Rast (D), die met zijn BMW M4 GT3 naar de achterkant van de grid was teruggezet, kon de Zuid-Afrikaan ook inhalen en eindigde de race op de zevende plaats na een ongelooflijke comeback. Kelvin van der Linde wist de achtste plaats vast te houden voor zijn broer Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport). Jordan Pepper, die zijn DTM-debuut maakte voor Lamborghini Team TGI by GRT, completeerde de top tien.

DTM 2024 Sachsenring Race 1 zaterdag Foto 3

Mirko Bortolotti: “Ik had graag meegedaan aan de overwinning, maar Jack Aitken was vandaag een klasse apart. Het was belangrijk om goed op de banden te letten in deze hitte. De tweede plaats brengt me weer bovenaan de ranglijst. Het had niet beter kunnen gaan voor ons, mede dankzij een geweldige pitstop.”

Maro Engel: “De race was erg leuk. Ik kon bij de start een positie winnen en kort daarna de derde plaats pakken. Dat is mijn vierde DTM-podium op rij, dus het gaat op dit moment heel goed. We willen zo doorgaan.”

Belangrijkste feiten, Sachsenring, Hohenstein-Ernstthal, DTM-race 11 van 16:
Lengte circuit: 3.645 meter
Weer: 30 graden, zonnig
Pole position: Jack Aitken (Emil Frey Racing, Ferrari 296 GT3 #14), 1:17.288 minuten
Winnaar: Jack Aitken (Emil Frey Racing, Ferrari 296 GT3 #14)
Snelste ronde: Thierry Vermeulen (Emil Frey Racing, Ferrari 296 GT3 #69), 1:19.500 minuten

Uitslag van race 11 van het DTM-seizoen 2024 op de Sachsenring:
1. Jack Aitken (GB/Emil Frey Racing)
2. Mirko Bortolotti (I/SSR Performance), +1,878 seconden
3. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Winward), +3,174 seconden
4. Luca Stolz (D/Mercedes-AMG Team HRT), +4,717 seconden
5. Arjun Maini (IND/Mercedes-AMG Team HRT), +10,843 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van de eerste race op zaterdag 7 september 2024 van het DTM-weekend op de Sachsenring

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto ? DTM 40 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!