DTM

Rene Rast toont stalen zenuwen en wint met BMW de DTM-zaterdagrace op de Norisring!

Uitgegeven door Peter Vader • 6 juli 2024 17:15

Stalen zenuwen en een feilloze prestatie – René Rast behaalde zaterdag op het stratencircuit van Neurenberg zijn eerste overwinning van het DTM-seizoen 2024. De BMW-coureur van Schubert Motorsport weigerde zich door de plotselinge regen te laten misleiden. Hij bleef op slicks rijden en passeerde na 69 raceronden als eerste de zwart-wit geblokte vlag. Door de overwinning op de Norisring keerde de drievoudig DTM-kampioen terug naar de bovenste trede van het podium, na vier podiumplaatsen in de afgelopen twee jaar. “Voor mij is de Norisring een van de beste circuits op de kalender. Deze overwinning voelt enorm. Het werd een beetje luid op de radio, omdat ik vastbesloten was om ondanks de regen op slicks te blijven. Dat was een moedige beslissing, maar het wierp zijn vruchten af”, aldus de ervaren Duitser. De Rast-strategie wierp ook zijn vruchten af ​​voor Franck Perera (F) van Lamborghini Team TGI by GRT en zijn teamgenoot Luca Engstler (Kempten), die na een veelbewogen race als tweede en derde thuiskwamen.

40 jaar DTM Norisring Rene Rast viert overwinning podiumRené Rast vierde zaterdag op het stratencircuit van Neurenberg zijn eerste overwinning van het DTM-seizoen 2024

De race van zaterdag op de Norisring begon in stralende zon met een goede start van polesitter Jack Aitken (GB) van Emil Frey Racing in een Ferrari 296 GT3. Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport), Lamborghini-coureur Mirko Bortolotti (I), Maro Engel (Monaco) in een Mercedes-AMG GT3 en Rast schoven achter hem aan op de tweede tot en met de vijfde plaats. Omdat er regen werd verwacht, kwamen de leidende coureurs erg laat binnen voor hun verplichte pitstops, om te kunnen reageren op een mogelijke weersverandering. Desondanks bleven vrijwel alle coureurs op de Pirelli-slicks. Aitken verloor echter twee posities van Sheldon van der Linde en Bortolotti. Rast volgde op de vierde plaats, terwijl kampioenschapsleider Kelvin van der Linde (ZA) op de vijfde plaats reed in zijn Audi R8 LMS GT3 Evo2 van Abt Sportsline.

40 jaar DTM Norisring Rene rast BMW actieRené Rast (D/Schubert Motorsport) BMW M4 GT3

Kort daarna begon het te regenen en vrijwel het hele veld schakelde over op natweerbanden. Rast, nog steeds op slicks, nam de leiding over nog voor Perera, die ook had besloten geen natweer banden te monteren, ondanks dat de baan op sommige plaatsen nat was. Die strategie wierp echt vruchten af. Naarmate de race vorderde, konden degenen op nat wegdek geen noemenswaardig terrein veroveren en waren ze uiteindelijk langzamer in de slotfase. Engstler profiteerde hiervan. De Lamborghini-coureur was vanaf de vijftiende plaats aan de race begonnen en vocht zich in de laatste paar ronden op slicks een weg naar de derde plaats. De vierde plaats ging naar Nicki Thiim (DK), die zijn teamgenoot Bortolotti in de laatste bocht nog even inhaalde.

40 jaar DTM Norisring Franck PereraFranck Perera (F/Lamborghini Team TGI by GRT)

Kelvin van der Linde kwam als zesde thuis. Dat was genoeg om de Zuid-Afrikaan zijn voorsprong in het algemeen klassement te zien verdedigen, vóór Bortolotti en Rast. Zijn broer Sheldon eindigde als zevende in de tweede Schubert Motorsport BMW. Engel eindigde de zevende DTM-race van het seizoen op de achtste plaats, terwijl Aitken na lange stukken aan de leiding genoegen moest nemen met de negende plaats. Lamborghini-coureur Maximilian Paul (Dresden/Paul Motorsport) werd tiende.

Franck Perera: “Vooral de slotfase van de race was ongelooflijk intens. Aan de ene kant zat ik voortdurend op René Rast in de buurt. Aan de andere kant wilde ik zeker zijn van de tweede plaats. In zulke omstandigheden kan er op elk moment iets gebeuren. Gelukkig regende het alleen in bocht één hevig. Slicks waren de juiste keuze.”

Luca Engstler: “Na een botsing bij de start was de eerste helft van de race zo slecht dat ik eigenlijk de auto aan de kant wilde zetten om daarmee uit te vallen. Toen de eerste druppels begonnen te vallen, wist ik dat ik enige vooruitgang zou kunnen boeken. Uiteindelijk hebben we de juiste beslissingen genomen en eindigde het team met twee auto’s op het podium.”

Resultaat, race 7 van het DTM-seizoen 2024 op de Norisring:
1. René Rast (D/Schubert Motorsport)
2. Franck Perera (F/Lamborghini Team TGI van GRT), +2,272 seconden
3. Luca Engstler (D/Lamborghini Team Liqui Moly van GRT), +37,075 seconden
4. Nicki Thiim (DK/SSR-prestatie), +44,111 seconden
5. Mirko Bortolotti (I/SSR-prestatie), +44,479 seconden

40 jaar DTM Norisring Thiim haalt Bortolotti inDe vierde plaats ging naar Nicki Thiim (DK), die zijn teamgenoot Bortolotti in de laatste bocht nog even inhaalde.

DTM 40 jaar logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!