DTM

PREVIEW – Veel drama verwacht in DTM-titelrace: kan Bortolotti terugslaan op de Sachsenring?

Uitgegeven door Peter Vader • 5 september 2024 09:01

Komend weekend is van 6 tot en met 8 september de Sachsenring gastheer van de zesde ronde van de DTM-titelrace 2024. Zal het drama aan de top van de ranglijst doorgaan? Kelvin van der Linde (Abt Sportsline) heroverde de vorige wedstrijd de leiding in het 40e DTM-kampioenschap en is nu weer de gejaagde in Hohenstein-Ernstthal. De Audi-coureur uit Zuid-Afrika kan echter zijn naaste rivaal Mirko Bortolotti (I) van Lamborghini-team SSR Performance megagroot in zijn achteruitkijkspiegel zien opdoemen.

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 1

Nieuw format in Saksen
De coureurs die het leidende duo achtervolgen, kunnen ook voor extra spanning zorgen, aangezien ze dit weekend proberen de koplopers met topresultaten te naderen. Een nieuw format wacht op fans in Saksen: voor het eerst zullen de DTM-sterren op vrijdag slechts één vrije training op het circuit doen. De tweede trainingssessie vindt plaats vóór de kwalificatie op zaterdagochtend. Zo krijgen toeschouwers op een van de twee hoofd-evenementdagen nog meer actie te zien.

Alles verandert aan de top
Van der Linde en Bortolotti gingen het laatste wedstrijdweekend meerdere keren elkaar afwisselend aan de top van de DTM-ranglijst. Kelvin van der Linde, de coureur uit Johannesburg (ZA), reist nu met een kleine voorsprong van zeven punten naar de Sachsenring. De 28-jarige kan ook vertrouwen putten uit het feit dat hij goed is hersteld van een moeilijke seizoensstart, snel zijn vorm heeft teruggevonden en vervolgens consistent scoort. Bortolotti weet echter precies wat hem te doen staat op de Sachsenring. Vorig jaar pakte de Italiaan hier de overwinning en klom hij daar naar de top van de ranglijst. “Vorig jaar ging het heel goed, maar dat betekent niet automatisch dat ik weer ga winnen. Er zijn geen garanties in de DTM”, benadrukt de 34-jarige Italiaan en vervolgde: “We racen als team op een heel hoog niveau en zijn goed voorbereid op de Sachsenring.”

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 2Kelvin van der Linde (Audi R8 Abt Sportsline) heroverde de vorige wedstrijd de leiding in het 40e DTM-kampioenschap

Miniem verschil in punten
Slechts vijf punten achter de nummer twee Bortolotti staat Maro Engel (Monaco), die onlangs zijn titelambities onderstreepte met drie podiumplaatsen op rij. Hij is bovendien een groot fan van de Sachsenring, wat altijd motiveert. De ervaren coureur van Mercedes-AMG Team Winward, die nu bezig is aan zijn achtste seizoen in de DTM, heeft dit jaar nog geen overwinning behaald, maar is al vijf keer in de top drie geëindigd – meer dan welke andere coureur dan ook. Sheldon van der Linde (ZA) van Schubert Motorsport arriveert ook met veel momentum op de Sachsenring. De kampioen van 2022 behaalde op de Nürburgring de 100e overwinning van BMW in de DTM en stond voor het eerst in ongeveer een jaar weer op de hoogste trede van het podium. Met een achterstand van 40 punten op zijn broer Kelvin heeft hij meer topresultaten nodig om aan het einde van het seizoen een echte comeback te kunnen maken.

Thuiswedstrijd voor Lamborghini-coureur Paul
De DTM maakt dit weekend zijn vijfde optreden op het bochtige circuit ten westen van Chemnitz. De 3,645 kilometer lange Sachsenring heeft in totaal 14 bochten. Een maximale helling van 12,8 procent is de hoogste op de DTM-kalender van dit jaar. "We kijken uit naar de thuiswedstrijden", zegt Maximilian Paul. Hij en zijn Lamborghini-team Paul Motorsport komen uit het nabijgelegen Dresden. "Blinde passages en veel snelle bochten maken de Sachsenring tot een speciaal en cool circuit. Het vinden van de optimale balans voor de auto zal cruciaal zijn."

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 4Thuiswedstrijd voor Lamborghini-coureur Maximilian Paul

Prototypes, Porsches en elektrische races
Fans kunnen zich verheugen op een vermakelijk programma tijdens het DTM-weekend op de Sachsenring. Terwijl Le Mans-prototypes in de Prototype Cup Duitsland aantreden, worden toeschouwers ook getrakteerd op volledig elektrische races in de NXT Gen Cup. De Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland belooft ook een hoog tempo entertainment, aangezien het zijn zesde ronde van het seizoen organiseert in het voorprogramma van de DTM.

Sachsenring
De huidige Sachsenring is gebaseerd op een wegcircuit dat in 1927 werd geopend aan de rand van Hohenstein-Ernstthal, de geboorteplaats van de Duitse schrijver Karl May (Winnetou en Old Shatterhand). Het circuit, dat oorspronkelijk iets minder dan negen kilometer lang was, organiseerde af en toe races van het wereldkampioenschap motorrijden. Strengere veiligheidseisen leidden ertoe dat de Sachsenring werd omgebouwd tot een permanent circuit van 3,645 kilometer, dat in 1996 werd geopend. Als hoogtepunt van het seizoen trekt de MotoGP ongeveer 200.000 fans. Een opvallend deel van het circuit is de zogenaamde Omega, een van de twee rechterbochten op de Sachsenring: hier slingert de baan bijna 270 graden om een bomenrij.

Spanning en vermaak
Ook buiten de baan is een geweldige sfeer gegarandeerd: direct na de laatste race op zaterdagavond gaat het Sunshine Live After Race Party van start in de DTM Fan Zone. Tickets voor het DTM-weekend op de Sachsenring beginnen bij € 39 en zijn verkrijgbaar via dtm.com. Toegang is gratis voor kinderen onder de 16 jaar onder begeleiding van een volwassene. ProSieben zendt de DTM-races op de Sachsenring live uit op de gratis te ontvangen Duitse tv op zowel zaterdag als zondag, met een uitzending vanaf 13:00 uur. De races zijn ook live online te bekijken op ‘Joyn, ran.de’ en op het YouTube-kanaal @DTM.

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 3Lamborghini Huracan GT3 Evo2 Mirko Bortolotti



Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 5 tijdschema


Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 5 DTM 40 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS