DTM

FOTO'S - Sheldon van der Linde claimt 100e DTM-zege voor BMW; uitstekende P6 voor Thierry Vermeulen + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 19 augustus 2024 09:27

Het voelde als een regelrechte bevrijding voor Sheldon van der Linde (ZA): de Zuid-Afrikaan behaalde zondag zijn eerste DTM-overwinning van het seizoen 2024 na 41 spannende ronden op de Nürburgring. Daarmee behaalde hij ook de 100e overwinning in de DTM voor BMW. “Vanaf de achtste startpositie had ik echt niet verwacht te winnen of zelfs maar op het podium te eindigen. Het is ongeveer een jaar geleden dat ik voor het laatst in de DTM won, wat dit moment des te zoeter maakt. De strijd met Maro Engel was op het randje, maar wel erg leuk,” zei de dolgelukkige Schubert Motorsport-coureur na de tiende race van het seizoen.

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 1 Winnaar Sheldon van der Linde bokaal

Maro Engel (Monaco) werd tweede voor het Mercedes-AMG Team Winward in een Mercedes-AMG GT3 en pakte na de derde plaats op zaterdag voor de tweede keer dit weekend zijn podiumplaats. De derde plaats ging naar Marco Wittmann in de andere BMW van Schubert Motorsport. De winnaar van zaterdag, Kelvin van der Linde (ZA) van Abt Sportsline, eindigde als vierde in een Audi R8 LMS GT3 Evo2 en vergrootte daarmee zijn voorsprong aan de kop van de ranglijst. Na een moeizaam verlopen zaterdagrace, profileerde Thierry Vermeulen zich in de Emil Frey-Ferrari ook zeer sterk, hij eindigde de race uiteindelijk als zesde. De 62.500 bezoekers die kwamen voor de vijfde ronde van de DTM van dit seizoen op de Nürburgring, werden getrakteerd op spannende en spectaculaire races onder nogal uiteenlopende weersomstandigheden.

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 2 hoofdrolspelers Sheldon vd Linde Maro Engel Marco Wittmann Kelvin vd Linde

Sheldon van der Linde maakte vijf posities goed bij de start van race tien van het DTM-seizoen 2024 op de Nürburgring en belandde op de derde plaats achter polesitter Engel en Audi-coureur Ricardo Feller (CH) van Abt Sportsline. BMW-collega Wittmann en Mirko Bortolotti (I) in een Lamborghini Huracán GT3 Evo2 voor SSR Performance volgden op de vierde en vijfde plaats. Na twee safetycarfases, klom Sheldon van der Linde naar de tweede plaats en viel hij Maro Engel aan, die aanvankelijk als winnaar uit het gevecht tevoorschijn kwam, in een felle strijd die meerdere ronden duurde.

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 3 P2 Maro Engel

De actie was snel en intens na de verplichte pitstops. René Rast kwam met koude Pirelli-banden op zijn BMW M4 GT3 terug op de baan en botste prompt op de naast hem rijdende Maro Engel. De Mercedes-AMG-coureur hield zich koest en Rast werd door de wedstrijdleiding gestraft met drie strafronden. Sheldon van der Linde profiteerde hiervan en nam de leiding, voor Engel en Wittmann. Kampioenschapsleider Kelvin van der Linde (ZA), die veel terrein had verloren na een klein contact aan het begin van de race, profiteerde van zijn snelle pitstop en klom op naar de vierde plaats. Die volgorde bleef daarna tot aan de finish hetzelfde. Ayhancan Güven (TR) van Manthey EMA zorgde voor de comeback van de dag. De Porsche-coureur won 14 posities voordat hij als vijfde eindigde en zijn beste resultaat van het seizoen behaalde.

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 3 Thierry Vermeulen pitstop

Thierry Vermeulen (NL) boekte ook grote vooruitgang in het veld. De kwalificatie verliep niet optimaal voor de Nederlander, hij moest aan de race beginnen vanaf de 17e startplaats. Hij reed enige tijd op P13 en maakte als laatste in het veld zijn pitstop, waarna hij op P5 zijn race kon vervolgen! Na eerst een aanval op Van der Linde te hebben ondernomen, komt hij in de 36e ronde onder druk te staan van Porsche-rijder Thomas Preining. Het werd een beetje duwen en trekken tussen de twee, maar in de 40e ronde passeerde Preining definitief Vermeulen. Ook Preining’s teamgenoot Ayhancan Güven passeert de Güven blauwe Ferrari van Verstappen.com. Maar de heftige inhaalmanoeuvre wordt weer goedgemaakt doordat de wedstrijdleiding een tijdstraf van een halve seconde aan Preining geeft vanwege contact met Vermeulen. Het werpt Preining terug naar de zevende plaats, achter Vermeulen en ook achter zijn teamgenoot Güven, die op P5 rijdt. Zo blijft het tot de finishvlag, waarmee Thierry Vermeulen een uitstekende zesde plaats behaalt en hij zijn potentieel weer eens getoond heeft. Zowel Feller als Bortolotti vielen in de loop van de race terug en moesten dientengevolge genoegen nemen met respectievelijk de achtste en negende plaats. Franck Perera (F) stuurde zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2 naar de tiende plaats.

Maro Engel: “Tot de botsing met René Rast zaten we in een toppositie. Daarom denk ik dat de overwinning vandaag voor ons was geweest. Elk punt telt in het kampioenschap, maar je kunt de tijd niet terugdraaien. Los daarvan was het een superweekend en het team gaf me een mega-auto.”

Marco Wittmann: “Dat was een goed weekend voor ons als team. Zesde plaats in de regen op zaterdag, een podium en overwinning voor Sheldon van der Linde op zondag. Ik kon het tempo vooraan in de eerste helft van de race niet helemaal bijhouden. Na de pitstop was ik veel beter.”

Uitslag van race tien van het seizoen op de Nürburgring:
1. Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport)
2. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Winward), +3,256 seconden
3. Marco Wittmann (D/Schubert Motorsport), +5,813 seconden
4. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline), +12,003 seconden
5. Ayhancan Güven (TR/Manthey EMA), +12,714 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van de tiende DTM-race in 2024 op de Nürburgring

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 4 P3 voor Marco Wittmann

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 5 P4 voor Kelvin van der Linde

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 6 Ayhancan Guven op P5

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 7 Kelvin feliciteert broer Sheldon van der Linde

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 8 wisselende weersomstandigheden weekend

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 9 Maro Engel en Sheldon van der Linde

DTM-race Race 10-2024 Nürburgring Foto 10 62.500 bezoekers tijdens DTM weekend Nurburgring

Foto’s: media.adac-motorsport.de

DTM40 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!