DTM

Thierry Vermeulen na straf toch naar eerste DTM-podiumplek; Luca Stolz racewinnaar + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2024 18:30

Thierry Vermeulen, achter het stuur van een Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com en begeleid door Emil Frey Racing, profiteerde op de Sachsenring van de eerste pole position van zijn DTM-carrière en reed bij de start weg van de rest van het veld. Mercedes-AMG-coureur Stolz haalde Kelvin van der Linde in en klom naar de tweede plaats, net voor de Zuid-Afrikaan. Ze werden op de vierde en vijfde plaats gevolgd door Maro Engel (Monaco) van Mercedes-AMG Team Winward en Jack Aitken (GB) in de tweede Ferrari van Emil Frey Racing. Na de verplichte pitstops zaten de vier beste coureurs dichter bij elkaar. Regerend kampioen Thomas Preining (A) won drie posities met een snelle bandenwissel en klom naar de vijfde plaats.

DTM Sachsenring 2024 Foto 1Thierry Vermeulen voerde lange tijd het veld aan, een overwinning lag in het verschiet

Maar er was drama in ronde 24: drievoudig kampioen René Rast (D), in een BMW M4 GT3, raakte Jordan Pepper (ZA) van het Lamborghini Team TGI by GRT voor hem. De DTM-debutant botste op zijn beurt met BMW-fabriekscoureur Marco Wittmann en beide auto's eindigden de race in de grindbak. De Safety Car moest ervoor in de baan verschijnen. De herstart bracht aanvankelijk geen verandering in de volgorde, totdat Thierry Vermeulen een strafronde kreeg voor een pitstopovertreding van zijn crew. Stolz profiteerde, nam de leiding en behaalde een uitstekende overwinning voor Kelvin van der Linde. Achter Vermeulen wist Preining zich naar de vierde plaats te vechten, terwijl Engel de race op de vijfde plaats eindigde.

DTM Sachsenring 2024 Foto 2
De pitstop van Thierry Vermeulen die hem een straftijd opleverde en hem uiteindelijk de overwinning kostte

De winnaar van zaterdag, Jack Aitken, kwam als zesde over de finish, terwijl Mirko Bortolotti (I) als zevende over de finish kwam in zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2 voor SSR Performance. Dat was echter niet genoeg voor de Italiaan om de eerste plaats in het kampioenschap vast te houden. Hij staat nu zeven punten achter op de leider in het kampioenschap Kelvin van der Linde. BMW-coureurs Sheldon van der Linde (ZA) en René Rast van Schubert Motorsport eindigden als achtste en negende. Nicki Thiim (DK) maakte de top tien compleet in een tweede Lamborghini Huracán GT3 Evo2 van SSR Performance.

Kelvin van der Linde: “Ik had niet de snelheid om te winnen en keek veel in mijn spiegel. Na de achtste plaats op zaterdag was het belangrijk om terug te komen in de titelrace. De goede startpositie speelde een grote rol en het team haalde het beste uit de auto.”

Thierry Vermeulen: “Het zag er lang naar uit dat ik mijn eerste DTM-overwinning zou behalen, dus de derde plaats voelt een beetje teleurstellend. Na de strafronde kon ik Kelvin van der Linde helaas niet passeren. Het was echter een superweekend voor het team, met de overwinning van Jack Aitken op zaterdag en mijn derde plaats. Ik hoop dat we dat de rest van het seizoen kunnen waarmaken.”

Uitslag van race twaalf van het seizoen op de Sachsenring:
1. Luca Stolz (D/Mercedes-AMG Team HRT)
2. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline), +0,769 seconden
3. Thierry Vermeulen (NL/Emil Frey Racing), +1,315 seconden
4. Thomas Preining (A/Manthey EMA), +2,246 seconden
5. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Winward), +4,422 seconden

DTM Sachsenring 2024 Foto 3 Luca_Stolz_winnaarRacewinnaar Luca Stolz voerde het veld aan na Thierry Vermeulen's tijdstraf

DTM Sachsenring 2024 Foto 4 Kelvin_van_der_Linde_P2Tweede plaats voor Kelvin van der Linde met in zijn kielzog Thomas Preining, die vierde werd

DTM Sachsenring 2024 Foto 5 Thierry_Vermeulen_P3_eerste_DTM_podiumThierry Vermeulen kon met een derde plaats zijn eerste DTM-podium vieren op de Sachsenring

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 5 tijdschema

Voorbeschouwing DTM Sachsenring 2024 Foto 5 DTM 40 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!