Formule 1

Pirelli over bandensaga in Qatar: "Wachten op de uitkomst van onze analyse"

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 oktober 2023 11:04

LOSAIL – Pirelli-topman Mario Isola had een drukke zaterdag op het Losail International Circuit. De Italiaanse bandenfabrikant kwam er in de nacht van vrijdag op zaterdag achter dat er problemen waren met de banden. Er ontstonden micro-scheurtjes in de banden en dat baarde Pirelli en de FIA zorgen. De kerbstones op het circuit werden aangepast en er werd een extra vrije training ingelast voor de sprint shootout. Isola durft nog niet te speculeren over mogelijke strategieën, omdat ze de analyse nog moeten afwachten.

Mario Isola Pirelli

"Het was een bijzonder drukke dag voor Pirelli", begint de Italiaan in een persbericht. “Zoals eerder vermeld, ontdekten we tijdens onze gebruikelijke analyse vrijdagavond na de vrije training dat sommige banden die twintig of meer ronden hadden gereden, tekenen vertoonden van micro-scheurtjes in de zijwand, tussen het toplaagmengsel en de karkaskoorden, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de impact gegenereerd door herhaaldelijk over de kerbs te gaan in sommige bochten, vooral in bochten 12 en 13. We hebben de FIA onmiddellijk op de hoogte gebracht, die actie ondernam, door de baanlimieten in deze bochten te herzien en een extra vrije oefensessie te organiseren voorafgaand aan de Sprint Shootout , zodat de coureurs de nieuwe lijnen door dit deel van het circuit kunnen bekijken. Nu analyseren we, zoals elk raceweekend, de sets die aan het eind van de dag naar ons worden teruggestuurd”, gaat Isola verder.

"Wat betreft hoe de banden zich zaterdag op het circuit gedroegen, was het duidelijk dat de Medium het geschiktst was voor een lange stint, zoals in de Sprint. De Soft zorgde voor extra prestaties bij de start en bij de drie herstarts, maar had over een afstand last van korrelvorming en zware thermische degradatie. Op een baan die bijzonder glad was door het zand dat er door de wind overheen werd geblazen, was dit eigenlijk een voorspelbaar fenomeen. Als we naar zondag kijken, is het niet de moeite waard om over strategieën te speculeren, aangezien we moeten wachten op de uitkomst van onze voortdurende analyse en dan moeten kijken of dit enig regelgevend effect heeft op de manier waarop de race zal worden verreden."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS