Formule 1

Williams-kopstuk kijkt uit naar 2026: 'In dat jaar kun je zien dat we een reuzestap hebben gemaakt'

Uitgegeven door Frank Korsel • 9 september 2024 06:03

Het Formule 1-team van Williams kan teren op een rijke geschiedenis, maar moet vandaag de dag genoegen nemen met een plekje in het overvolle middenveld. Desondanks werken de manschappen van de Britse renstal hard om de gloriejaren van Williams, voor zover mogelijk, te herstellen. In een interview met Motorsport.com vertelt de sportief directeur van Williams, Sven Smeets, over de beoogde wederopstanding van het team dat al decennialang actief is binnen de koningsklasse.



Williams werd in 1977 door Frank Williams opgericht en heeft sindsdien negen constructeurstitels opgeëist. Het laatste kampioenschap van het team dateert uit 1997. In 2024 heeft Williams vooralsnog zes teampunten weten te verzamelen en staan daarmee op een negende plaats in het constructeurskampioenschap. Volgens Smeets komt daar in de nabije toekomst echter verandering in. De equipe wil weer vooraan meedraaien.

Die missie om Williams weer terug voorin te brengen, is vooral de laatste paar jaren echt kracht bijgezet. “De verandering is enorm. Onder de vorige teambaas, Josh Capito, hebben we de eerste stappen gezet, en sinds de komst van Vowles zijn er nog meer veranderingen bij gekomen", vertelt een tevreden Smeets.

Gedurende de voorbije zomerstop versterkte Williams zich met Carlos Sainz, die vanaf 2025 voor het team uitkomt. De sportief directeur is zeer blij met de nieuwe aanwinst. “Het zal ons zeker ten goede komen als we twee coureurs hebben die het team vooruit kunnen stuwen”, vertelt hij daarover. Alex Albon is de andere coureur die bij Williams voor de langere termijn onder contract staat. “Ik denk dat hij is meegegroeid met het team. Als je kijkt hoe het team ervoor stond toen hij kwam, ten opzichte van nu, dan is het team enorm gegroeid. Ik denk dat hij de groei van het team heeft gebruikt om zichzelf te ontwikkelen”, verklaart de Belg.

Het seizoen 2024 is voor Williams vooralsnog geen daverend succes, maar Smeets blijft onverminderd positief over de toekomst. “We zijn dit jaar slecht begonnen omdat we laat waren met de auto, maar dat zijn allemaal investeringen voor 2026. Dat wordt het jaar waarin je voor het eerst goed kan zien dat we eigenlijk wel een reuzenstap hebben gemaakt.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS