Formule 1

Waarom zijn elektrische raceauto’s sneller dan elektrische fatbikes?

Uitgegeven door HJ van Keulen • 27 oktober 2024 20:39

Elektrische voertuigen hebben de afgelopen jaren een revolutie teweeggebracht in zowel de transportsector als de sportwereld. Zowel elektrische raceauto’s als elektrische fatbikes maken gebruik van moderne elektromotoren, maar er is een duidelijk snelheidsverschil tussen deze twee voertuigen. Terwijl elektrische raceauto’s snelheden van meer dan 300 km/u kunnen bereiken, blijft de snelheid van een elektrische fatbike vaak beperkt tot rond de 25 km/u. Dit is Nederland verplicht, ook bij de fatbike V20. Dit roept de vraag op: waarom zijn elektrische raceauto’s zoveel sneller dan elektrische fatbikes? In dit artikel kijken we naar de belangrijkste factoren die bijdragen aan dit snelheidsverschil.

Waarom zijn elektrische raceauto’s sneller dan elektrische fatbikes

Aerodynamica
Een belangrijke factor die van invloed is op de snelheid van een voertuig is de aerodynamica, oftewel hoe goed het voertuig door de lucht kan bewegen zonder veel weerstand te ondervinden. Elektrische raceauto’s zijn speciaal ontworpen om zo min mogelijk luchtweerstand te ondervinden. Hun lage, gestroomlijnde ontwerpen zorgen ervoor dat ze moeiteloos door de lucht kunnen snijden, wat de snelheid aanzienlijk verhoogt. Fatbikes daarentegen hebben een rechtopstaande rijpositie en brede, dikke banden die veel luchtweerstand creëren. Hoewel deze dikke banden perfect zijn voor grip op ruw terrein, zoals zand of modder, zorgen ze voor veel weerstand op de weg. Dit betekent dat een fatbike bij hogere snelheden meer moeite moet doen om de luchtweerstand te overwinnen, waardoor het moeilijk is om snelheden boven de 45 km/u te halen.

Vermogen en motorcapaciteit
De grootste en meest voor de hand liggende reden waarom elektrische raceauto’s sneller zijn dan elektrische fatbikes, is het vermogen van de motoren. Elektrische raceauto’s, zoals die in de Formule E, hebben krachtige elektromotoren die meer dan 250 kW kunnen leveren, wat neerkomt op meer dan 335 pk. Deze krachtige motoren kunnen enorme hoeveelheden energie omzetten in snelheid, waardoor raceauto’s in enkele seconden van 0 naar 100 km/u kunnen accelereren. Een elektrische fatbike daarentegen heeft een veel kleinere motor, meestal variërend van 250W tot 1000W (ongeveer 0,3 tot 1,3 pk). Hoewel dit voldoende is om een fatbike moeiteloos door moeilijk terrein te rijden, is het verwaarloosbaar vergeleken met de kracht die nodig is om hoge snelheden te bereiken. Fatbikes zijn ontworpen voor stabiliteit en grip op ruw terrein, niet voor snelheid op vlakke wegen. Het vermogensverschil tussen de twee voertuigen is dus een van de belangrijkste redenen waarom elektrische raceauto’s zoveel sneller zijn.

Gewicht en tractie
Het gewicht van een voertuig speelt een grote rol in de snelheid en het vermogen om snel te accelereren. Elektrische raceauto’s zijn gemaakt van ultralichte materialen zoals koolstofvezel, wat hen in staat stelt om snel te accelereren zonder dat ze veel gewicht hoeven te verplaatsen. Dit lage gewicht, gecombineerd met hun hoge vermogen, maakt het mogelijk om hoge snelheden te bereiken. Fatbikes daarentegen zijn veel zwaarder in verhouding tot hun vermogen. De dikke banden, robuuste frames en zwaardere motoren maken fatbikes minder geschikt voor snel accelereren. Daarnaast is de tractie (de grip van de banden op het wegdek) bij fatbikes ontworpen voor off-road situaties, niet voor snelheid. De dikke banden bieden wel stabiliteit en controle op ruw terrein, maar creëren meer rolweerstand op asfalt, wat de snelheid beperkt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS