Karting • GK4 Kartseries

Na overwinningen in de GK4, toont kartbelofte Cem Sazlik nu ook indrukwekkende inhaalrace in IAME Benelux

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juli 2024 00:05

GENK - Soms voelt een podiumplaats als een overwinning. Vraag dat maar aan kartpiloot Cem Sazlik. De negenjarige Leuvenaar komt uit in de Mini Rookie -klasse en scoorde afgelopen weekeinde de tweede plaats tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Dat deed hij na een formidabele inhaalrace, waarin hij op de veertiende plaats gestart was. Cem is sowieso in grote vorm, want eerder dit seizoen won de Belgische belofte al de races in Genk en Mariembourg in de GK4 Kart Series.

Cem Sazlik DFK

“Het was heel pittig”, blikte Cem terug op zijn fraaie podiumplek in de IAME Benelux Series. “Een kwestie van blijven doorzetten en nooit opgeven. Het is wel moeilijk om geen fouten te maken tijdens een inhaalrace. Maar je moet er gewoon voor gaan, hoofd naar beneden. Ik ben echt heel blij. Ik kwam helaas net een ronde tekort om nog de winst te kunnen pakken.”

Het zei veel over zowel zijn stuurmanskunst als zijn snelheid. En dan te bedenken dat Cem na de eerste heat werd gediskwalificeerd. Dat kwam omdat zijn kart voorafgaand aan de formatieronde niet wilde starten. “Door de verwarring die dat opleverde, kwam ik een rondje tekort bij de formatie.” Cem lag op kop van de wedstrijd met zo’n vijftig meter voorsprong maar moest uiteindelijk binnenkomen vanwege de zwarte vlag.

Na die eerste heat dachten Cem en zijn team DFK Karting dat het niets meer zou worden, bekende hij, maar het Vlaamse karttalent bewees zichzelf dat niet opgeven loont. Hij werd immers derde in de tweede heat, een plek die hij had behaald ondanks problemen met de carburateur waardoor hij enkel kon verdedigen. Daarna snelde hij in de finale razendknap naar de tweede plaats na te zijn gestart op P14.

Dat Cem in Genk een superieure snelheid had, was evenwel niet echt verrassend. De vorige twee rondes van het GK4-kampioenschap, in Genk en Mariembourg, had hij immers al gewonnen. “Nu sta ik in de top drie van de titelstrijd.”

Razendknap. Cem kart immers pas twee jaar en kan dus nu al winnen in het sterke internationale deelnemersveld van het Benelux-kampioenschap. “Dat heeft me wel verbaasd”, bekende de piloot voor wie de kartsport nog relatief nieuw aanvoelt.

Cem Sazlik

Cem weet zijn eerste keer in de kart zich daarom nog goed te herinneren. “Dat was in een Honda Cadet-kart op het circuit van Venray in Nederland. Mijn vader had een keer een filmpje van het karten laten zien op zijn gsm en vroeg of ik dat eens wilde proberen.”

Nou, dat wilde Cem wel. Wat hij zo leuk vindt aan zijn sport, liet zich raden. “De snelheid door de bochten en hoe de kart optrekt, dat geeft een zalig gevoel.” Al snel begon Cem met wedstrijden rijden. Dat zijn vader Sami hem interesseerde voor de sport is overigens niet zo vreemd.

“Ik heb zelf altijd in de kartsport gezeten. Als kind begon ik ermee, op een gegeven moment was ik gestopt, na een x-aantal jaren weer opgepikt en toen heb ik mijn zoon laten proeven van de kartsport”, zei vader Sami, tevens de monteur van zijn zoon. “Dat ging heel goed. Toen heb ik mijn helm maar opgehangen en de fakkel doorgegeven. Ik ben zeer trots op hem. Cem had een abnormale snelheid. Het zit goed in zijn hoofd. Hij is matuur aan het worden, hij denkt na. Dat merk je aan zijn rijden. Het gaat goed!”

Cem bedankt zijn vader en moeder, zijn familie, zijn sponsoren, het team DFK Racing en zijn vrienden. Wel is Cem op zoek naar support van bedrijven om hogerop te komen in de kartsport.

Cem Sazlik wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Tegelcentrum Verhoeven, BSQUARE en GeoTherma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS