Formule 1

Geen extra punt meer voor snelste ronde in F1: coureurs reageren met gemengde gevoelens:

Uitgegeven door Frank Korsel • 18 oktober 2024 06:50

Met ingang van 2025 wordt er in de Formule 1 geen extra punt meer uitgereikt voor de snelste ronde. Dat maakte de FIA onlangs bekend naar aanleiding van een besluit van het World Motorsport Council. Het besluit van de Internationale Autosport Federatie leidde tot gemengde reacties van de coureurs. De één is blij met het schrappen van de regel, de ander baalt ervan.



De snelste ronde-regel kwam in opspraak na de Grand Prix in Singapore. Het reglement van de FIA schrijft voor dat alleen coureurs in de top-tien aanspraak maken op het extra punt, maar de voorbije race legde Daniel Ricciardo beslag op de onderscheiding. Hij behoorde niet tot de beste tien, maar pakte zodoende wel een punt af van de nummer twee in het kampioenschap, Lando Norris.

Toch baalt de Brit wel degelijk dat er vanaf volgend jaar geen extra punt meer te verdienen is. “Als ik het kampioenschap misloop, dan komt dat niet omdat Daniel dat extra punt pakte. Ik heb geen idee waarom ze de regel hebben aangepast. Ik vond het wel leuk hoe het nu is, het geeft de mogelijkheid om ook voor iets anders te gaan. Soms betaal je er wel de prijs voor, als de pitstop misgaat, bijvoorbeeld. Maar ik denk niet dat ze het puur naar aanleiding van Singapore moeten aanpassen. Het heeft in elk geval niet met mij te maken”, verklaart Norris in de donderdagse persconferentie voorafgaand het Grand Prix-weekend in Amerika.

Ferrari-coureur Carlos Sainz heeft een andere kijk op de zaak dan zijn conculega bij McLaren. “Ik ben altijd van mening geweest dat het niet per se nodig was om een extra punt uit te reiken voor de snelste ronde. Vooral vanwege de manier waarop het wordt behaald. Degene die aan het einde van de race een extra pitstop kan maken, krijgt hem. Het laat zien wie daadwerkelijk het snelste is op de baan.”

De Spanjaard komt tot slot met een alternatief om toch een extra punt uit te reiken gedurende het raceweekend. “Pole position is iets dat in de Formule 1 veel waarde heeft. Als coureurs houden we ervan de snelste zijn in de kwalificatie omdat het laat zien dat je misschien het meest nette rondje hebt neergezet, of meer risico hebt genomen. Om daar een extra punt voor te geven in een competitief veld, is een logische keuze”, aldus Sainz.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS