Formule 1

Hangt Max Verstappen nog een gridstraf boven zijn hoofd in Austin? Of trekt hij juist de joker?

Uitgegeven door Peter Vader • 17 oktober 2024 19:02

Komend weekend zal de RB20 van Max Verstappen voorzien zijn van de nodige updates. Bitter noodzakelijk na halverweg het seizoen, waarin de RB20 niet langer de dominante auto op de F1-grid bleek. Hij had verschillende betrouwbaarheidsproblemen, die verband hielden met het koelsysteem. En hij had last van elektrische storingen. Dat leidde ertoe dat Red Bull al in de Belgische Grand Prix de vijfde ICE (thermische unit, red.) monteerde. Een "aanvullende" vervanging, naast de vier die volgens de regelgeving waren toegestaan. Verstappen incasseerde hiervoor een gridstraf van maar liefst tien plaatsen.

Max Verstappen F1 Red Bull SingaporeTrekt Max Verstappen de 'joker' in Austin?

Grote impact
Vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, zijn er nog zes F1-Grands Prix te gaan in het seizoen 2024. Hieraan worden nog de sprintraces in Texas, Brazilië en Qatar toegevoegd. De sprintraces zullen een grote impact hebben op de slijtage van alle onderdelen van de Power Unit. Om deze reden kunnen we aannemen dat het team van Red Bull in de komende F1-weekenden nog een straf zal moeten uitzitten vanwege de montage van nog een ICE.

Trekt Max de joker?
De regeling zou in dit geval voorzien in een ‘korting op de boete’: zodra de opgelegde limiet van vier ICE’s wordt overschreden, geldt er voor een zesde component vijf strafposities in plaats van tien. Het is een belangrijke factor in de mogelijke terugkeer van Verstappen aan de top van het Formule 1-veld. Austin en Interlagos lijken vanwege de volgorde van de komende Grands Prix, het meest voor de hand te liggen om de gridstraf uit te zitten. McLaren zal hierin ook een belangrijke rol spelen. Ook Lando Norris heeft de limiet bereikt die door de regelgeving aan hem is opgelegd voor elk onderdeel van de Power Unit. Voor de jonge Brit zou de mogelijke straf tien plaatsen op de grid zijn, waardoor Max Verstappen met ‘vijf’ ineens de ‘joker’ trekt in de tombola om de F1-wereldtitel.

Max_Verstappen F1 Red Bull Las Vegas kaartspel



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS