Formule 1

Red Bull Racing moet wagens aanpassen; Max Verstappen stomverbaasd: 'Dacht eerst dat het over ander team ging'

Uitgegeven door Frank Korsel • 17 oktober 2024 23:46

Het Formule 1-team van Red Bull Racing is onlangs door de FIA opgedragen aanpassingen te doen aan haar bolides. De renstal zou namelijk een knopje in de auto hebben zitten die het voor de coureurs mogelijk maakt de rijhoogte aan de voorkant te passen. Dit mag niet wanneer parc=fermé regels gelden, zodoende werd de Oostenrijkse renstal tot de orde geroepen. Max Verstappen is overigens niet per se onder de indruk van het nieuws, zo laat hij weten.



Dit weekend staat in het teken van de Grand Prix van Amerika. Nog voor de actie op de baan was losgebarsten, was er al sprake van behoorlijk wat rumoer in de paddock. Het nieuws omtrent Red Bull maakte de tongen flink los. Een woordvoerder van het team liet in gesprek met de BBC het volgende los over het vermeende technische hoogstandje: “Ja, het bestaat. Maar is ontoegankelijk wanneer de auto volledig is afgesteld en klaar is om de baan op te gaan.”

Dat Red Bull mogelijk een illegaal rijhoogtesysteem zou gebruiken, kwam ter sprake nadat de equipe documenten moest uploaden naar de FIA over zogeheten ‘open source-onderdelen’. Dit zijn onderdelen waarvan de data voor alle teams toegankelijk zijn. Zodoende kregen andere teams al gauw lucht van het trucje bij Red Bull en klaagden erover bij de Internationale Autosportfederatie. Na gesprekken tussen Red Bull en de FIA is besloten dat het onderdeel van de auto verwijderd moest worden.

Wereldkampioenschapsleider Max Verstappen maakt zich geen zorgen over de aanpassingen, die overigens pas na dit Grand Prix-weekend van kracht zijn. “Iedereen kan het zien, toch? Het is gewoon openbare informatie”, vertelt de drievoudig wereldkampioen in de paddock in Austin, Texas. “Het is gewoon een makkelijk hulpmiddel om de rijhoogte aan te passen wanneer de auto uit elkaar is. Maar zodra de auto in elkaar is, kunnen we er niks meer aan doen.”

Verstappen voegt eraan toe dat het niks zal veranderen voor hem en zijn team. De drievoudig wereldkampioen geloofde in eerste instantie zelfs niet dat het nieuws met zijn eigen werkgever van doen was. “Dus voor ons verandert er niks. Toen ik het las, dacht ik eerst dat andere teams het deden. Maar toen kwam ik erachter dat het over ons ging. We hebben het zelfs nog nooit genoemd in een briefing, het is gewoon een makkelijk hulpmiddel om de dingen aan te passen”, besluit de Nederlander.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS