Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

CER Rally - De verovering van de wereldtitel door Thierry Neuville opgeschort na turbulente zaterdag + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 20 oktober 2024 06:30

De hoop van Thierry Neuville om zijn eerste FIA World Rally Championship-titel te bemachtigen tijdens de Central European Rally kreeg een flinke knauw na een dramatische terugval van de eerste naar de vierde plaats op zaterdag. De Belg had een bijna perfecte start gemaakt en ging aan de leiding met een voorsprong van 6,4 seconden na de eerste volledige etappe van vrijdag. Zaterdag - de voorlaatste dag van de voorlaatste ronde van het seizoen - kreeg hij echter niet één, maar twee off-road-incidenten binnen een tijdsbestek van een minuut.

FIA World Rally Championship Central European Rally 2024 Foto 1 Thierry NeuvilleThierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Nauwelijks was hij hersteld van de eerste spin tijdens de Duits-Oostenrijkse grensoverschrijdende Beyond Borders-etappe van zaterdagochtend, of Neuville vloog opnieuw vol in het gras. De tweede start bleek bijzonder kostbaar, omdat hij moeite had om zijn Hyundai i20 N Rally1 HYBRID uit een betonnen afwateringsgreppel te krijgen en hij bijna 40 seconden verloor.

Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID-ster Sébastien Ogier lag voor het eerst sinds vrijdagochtend weer aan de leiding, maar de achtvoudig wereldkampioen had Ott Tänaks Hyundai op zijn hielen. Tänak, die Ogier kortstondig voor was geweest na de openingsfase van de dag, claimde twee benchmarktijden vergeleken met Ogiers drie en staat slechts 5,2 seconden achter de Fransman in het klassement, aan de vooravond van de finale van vier etappes op zondag.

FIA World Rally Championship Central European Rally 2024 Foto 2 Sébastien OgierSébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

De gebeurtenissen van zaterdag hebben het steeds waarschijnlijker gemaakt dat het kampioenschap pas volgende maand wordt beslist tijdens de FORUM8 Rally Japan. Met de voorlopige punten van zaterdag in handen, heeft Neuville er acht aan Ogier en drie aan Toyota's Elfyn Evans moeten toegeven, die momenteel 25,8 seconden voor hem op de derde plaats staat in de CER Rally.

Cruciaal is dat hij vijf punten heeft verloren aan Tänak, zijn grootste rivaal in het kampioenschap, en hij moet de Est met twee punten overtreffen om de titel dit weekend veilig te stellen. "Er is zeker sprake van teleurstelling, maar de rally is nog niet voorbij en morgen is een spannende dag", zei Neuville na afloop. "We hebben de prijs betaald. Het was absoluut een fout gedurende de verkenning bij het maken van de pacenotes. De notitie was te snel en ik ben daar een beetje teleurgesteld over, maar het is wat het is."

Takamoto Katsuta volgde Neuville met 52,0 seconden op de vijfde plaats, de Japanse coureur werd niet geholpen door de tijdstraf van 16 seconden die hij op SS9 opliep. Hij overschreed de doelsnelheid in een virtuele chicane met 8 km/u en kreeg als gevolg daarvan een straf van 2 seconden per km/u.

FIA World Rally Championship Central European Rally 2024 Foto 3 M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID-topper Grégoire Munster
M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID-topper Grégoire Munster

De zesde plaats ging naar Katsuta's collega Toyota-piloot Sami Pajari, terwijl M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID-topper Grégoire Munster als achtste eindigde. Het was een teleurstellende dag voor Munsters teamgenoot Adrien Fourmaux, die na SS10 uitviel met een probleem met het voordifferentieel, dat de wegligging van zijn auto in gevaar bracht, wat leidde tot twee offroad-uitstapjes.

Nikolay Gryazin gaat aan de leiding van de WRC2-categorie met bijna twee minuten voorsprong op de Tsjechische coureur Filip Mareš, met Oliver Solberg – die dit weekend niet in aanmerking komt voor WRC2-punten – tussen hen in op de negende plaats algemeen.

De beslissende etappe van zondag bestaat uit twee bezoeken aan de Knaus Tabbert Am Hochwald-etappe, plus de Passauer Land-test. De tweede run van de laatste vormt de Wolf Power Stage vanaf 13:15 lokale tijd. Gaat Neuville de titel binnenslepen? Of wordt het wachten tot in Japan de beslissing valt?

FIA World Rally Championship Central European Rally 2024 Foto 4 Ott Tänak/Martin Järveoja - Hyundai i20 N Rally1 HYBRID
Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Stand na de derde dag van Central European Rally (zaterdag):
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h10m12.7s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +5.2s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +14.0s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +39.8s
5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m31.8s
6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m07.3s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3m22.7s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +7m39.6s
9 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m10.6s
10 Filip Mareš/Radovan Bucha (Toyota GR Yaris Rally2) +9m30.4s



Central European Rally 2024 event logo

Bron foto's: Red Bull Content Pool


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS