Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

PREVIEW - Gaat Thierry Neuville na vijf keer P2 in de Rally Central Europe de FIA WRC-titel veroveren?

Uitgegeven door Peter Vader • 16 oktober 2024 21:05

Thierry Neuville staat op het punt zijn reputatie als 'bijna-man' van het FIA World Rally Championship te verliezen door komend weekend de coureurstitel van 2024 te bemachtigen tijdens de Rally van Centraal-Europa, die deze week van 17 tot en met 20 oktober wordt verreden. De Belg, die een i20 N Rally1 HYBRID rijdt voor Hyundai Motorsport, begint deze voorlaatste ronde van het seizoen met een voorsprong van 29 punten op teamgenoot Ott Tänak, met Toyota-mannen Sébastien Ogier en Elfyn Evans respectievelijk 41 en 46 punten achter hem.

Central European Rally 2024 Foto 1 Thierry Neuville HyundaiThierry Neuville

Sinds hij in 2012 de overstap maakte naar het hoogste niveau van het WRC, heeft Neuville de hartverscheurende ervaring van vijf keer tweede worden in het kampioenschap doorstaan. Dat lange wachten zou eindelijk voorbij kunnen zijn als hij Tänak met twee punten overtreft en ervoor zorgt dat hij niet meer dan 10 punten verliest van Ogier en 15 van Evans.

Met zijn kenmerkende grensoverschrijdende format biedt de Central European Rally een stevige asfaltuitdaging. De etappes combineren glad en ruw asfalt, vlakke en heuvelachtige wegen en wisselen brede en smalle stukken af. Onvoorspelbaar weer is een andere belangrijke factor en voegt extra complexiteit toe aan het evenement, dat donderdag in Praag van start gaat en etappes door Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland omvat.

Central European Rally 2024 Foto 2 Thierry Neuville (rechts) en copiloot Martijn Wydaeghe (links)Thierry Neuville (rechts) en copiloot Martijn Wydaeghe (links)

Thierry Neuville en copiloot Martijn Wydaeghe wonnen vorig jaar de eerste editie van deze rally en worden vergezeld door Tänak en Andreas Mikkelsen in de line-up van drie Hyundai-auto's. Hoewel een kampioenschapsoverwinning binnen handbereik ligt, blijft de Belg gefocust op consistentie. "Het belangrijkste doel is om ons kampioenschap zo te beheren dat we zoveel mogelijk punten kunnen pakken", hield hij vol. "Natuurlijk willen we die titel in onze zak steken, maar onze eerste focus zal zijn om consistent te rijden."

Central European Rally 2024 Foto 3 ToyotaOgier, momenteel derde in het klassement, maakt deel uit van Toyota's vier auto's GR Yaris Rally1 HYBRID-deelname

Ogier, momenteel derde in het klassement, maakt deel uit van Toyota's vier auto's GR Yaris Rally1 HYBRID-deelname naast Evans, de terugkerende Takamoto Katsuta en rijzende ster Sami Pajari. De Fransman, die in de buurt van München woont, kan niet wachten om grote menigten te zien bij wat hij beschouwt als een ander "thuis"-evenement. “Het is weer een thuis-evenement voor mij, op slechts twee uur rijden van München", zei hij. "Vorig jaar waren er veel mensen bij deze rally en ik weet zeker dat dat dit jaar weer het geval zal zijn."

M-Sport Ford zal drie Puma Rally1 HYBRID's inzetten voor Adrien Fourmaux, Grégoire Munster en de Griekse coureur Jourdan Serderidis. Het seizoen van het Britse team in 2024, inclusief momenten achter de schermen, wordt vastgelegd in de docuserie 'More than Machine', die te bekijken is op het YouTube-kanaal van WRC.

De rally bestaat uit 18 etappes en eindigt op zondagmiddag in Passau, Duitsland, na 302,51 kilometer.

Central European Rally 2024 Foto 4 Ford M-Sport



Event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS