Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

Drie landen, één rally: Centraal-Europa wacht met smart want het wordt net zo boeiend als de twaalf ervoor

Uitgegeven door Peter Vader • 15 oktober 2024 08:45

Als James Bond rally zou gaan rijden – en we kunnen er gerust van uitgaan dat zijn vaardigheden achter het stuur daartoe in staat zijn – zou hij komend weekend in Centraal-Europa zijn. Het FIA World Rally Championship draait om sport, competitie en natuurlijk avontuur. En dat gevoel van avontuur is het duidelijkst zichtbaar bij evenementen zoals de voorlaatste ronde van de serie, de Central European Rally, die van 17 tot en met 20 oktober wordt verreden.

FIA WRC Central European Rally Foto 1 Thierry Neuville Hyundai vergezichtThierry Neuville

Pleckensteiner Wald is de plek als je in Duitsland bent. Ben je er klaar mee? Zet dan een stap naar rechts. Welkom in Oostenrijk. En nu één stap vooruit... hallo vanuit Tsjechië. Drie landen in drie stappen. Het drielandenaspect van het evenement brengt een unieke fascinatie naar het WRC-seizoen – en ook de fictieve achtergrond voor een aantal 007-achtige verhalen over spionage en intriges. Er is altijd iets spannends aan een internationale grens, dus om er drie in één rally te hebben is een echte traktatie.

FIA WRC Central European Rally Foto 2 wereldkampioen 2023 Kalle Rovanpera Toyota YarisKalle Rovanpera

Buiten de grenzen is het uitzicht vrijwel hetzelfde en het is een van de meest verbluffende van het seizoen. Toegegeven, de bergen zijn iets minder dan de Zuid-Amerikaanse Andes - de uitlopers waarvan de actie van de twaalfde ronde van het FIA World Rally Championship 2024 slechts drie weken geleden plaatsvond - maar ze zijn nog steeds indrukwekkend. En als het niet de toppen zijn, dan zijn het de bossen die de aandacht trekken. Beiers of Boheems, afhankelijk van aan welke kant van de grens je bent, de bossen zijn prachtig.

FIA WRC Central European Rally Foto 3 Thierry Neuville bos zijn prachtigThierry Neuville

Qua competitie is de Central European Rally, kortweg CER, één van de meest uitdagende rally's van het jaar. Net als je denkt dat je de set-up onder de knie hebt, komen de wolken opzetten. Regent het niet, dan zou het daar een heel ander verhaal kunnen zijn. En onder die bomen? Vochtig of droog? Ga zelf maar kijken, maar wees voorzichtig. En dat allemaal in een arena die fans uit heel, nou ja, Centraal-Europa trekt. Het laatste Europese hoofdstuk in de pageturner die WRC 2024 is, wordt net zo boeiend als de twaalf die eraan voorafgingen. Wie heeft Ian Fleming nog nodig als je het FIA World Rally Championship hebt...?

FIA WRC Central European Rally Foto 4 Elfyn EvansElfyn Evans

FIA WRC Central European Rally Foto 5 Ott Tanak Ford PumaOtt Tanak

FIA WRC Central European Rally Foto 6 Elfyn EvansElfyn Evans

Bron foto's: Red Bull Content Pool



FIA World Rally Championship Central European Rally 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS