Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

CER Rally – Sebastien Ogier leidt de CER met kleine voorsprong na openingsdag op donderdag + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 18 oktober 2024 11:25

Sébastien Ogier ging donderdagavond fier aan de leiding van de FIA WRC Central European Rally met negen tienden van een seconde voorsprong op Thierry Neuville, na twee lastige snelheidsproeven in Tsjechië. De voorlaatste ronde van het FIA World Rally Championship van dit jaar begon in stijl met een levendige startceremonie op de Praagse Burcht, waar de Tsjechische president Petr Pavl de auto's wegvlagde. Vervolgens werkten de deelnemers twee veeleisende asfaltproeven af ten zuiden van de hoofdstad, met slechts 2,1 seconden verschil tussen de vijf beste coureurs aan het einde van de eerste wedstrijddag.

CER Rally Sebastien Ogier leider op donderdagSébastien Ogier (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) ging donderdagavond fier aan de leiding van de FIA WRC Central European Rally met negen tienden van een seconde voorsprong

Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID-aas Ogier rook als eerste bloed, door de korte en scherpe Velká Chuchle super special proef aan de rand van Praag, te winnen. Een derde tijd op de nachtelijke Klatovy-etappe was genoeg om hem voor Hyundai's leider in het kampioenschap Neuville te houden, aangezien Andreas Mikkelsen er vannacht twee i20 N Rally1 HYBRID-auto's in de top drie van maakte, met een achterstand van 0,8 seconden op zijn teamgenoot. "Het was behoorlijk glad", reflecteerde Ogier. "Alles oké, maar niets bijzonders. Zo gaat het vaak op donderdag - morgen is er meer actie."

Thierry Neuville, die deze week zijn eerste wereldtitel kan veiligstellen, raakte gefrustreerd nadat hij op SS1 een strobaal raakte, waardoor de carrosserie van zijn Hyundai beschadigd raakte. Om het kampioenschap veilig te stellen, moet de Belg zijn collega Ott Tänak met twee punten overtreffen en ervoor zorgen dat hij niet meer dan 10 punten verliest van Ogier en 15 punten van Elfyn Evans. De etappe van vrijdag omvat twee afgelegen servicestops in het Tsjechische stadje Janovice nad Úhlavou, maar de regels bepalen dat de carrosserie tijdens deze stops niet mag worden gewijzigd. "Ik heb de aerodynamische eigenschappen aan de voorkant rechts kapotgemaakt door domweg een strobaal aan te raken en dat zal me morgen hinderen", zei Thierry Neuville. "Ik kan niet blij zijn, eerlijk gezegd"

Takamoto Katsuta markeerde zijn terugkeer bij het Toyota-team nadat hij in Chili op de bank had gezeten, met een indrukwekkende op één na snelste tijd op SS1. Hij viel terug naar de vierde plaats na SS2, maar eindigde de dag slechts 0,3 seconde achter Mikkelsen. Tänak zat ondertussen nog een tiende van een seconde achter op de vijfde plaats, met Adrien Fourmaux die de top zes completeerde in zijn M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID.

Stand na de eerste dag van de FIA WRC Central European Rally (donderdag):
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 7m50.6s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0,9s
3 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1,7s
4 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2,0s
5 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2,1s
6 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2,4s
7 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3,1s
8 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +6,1s
9 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +9,5s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +24,9s

Categorieleiders:
WRC: T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N
WRC2: N Gryazin / K Aleksandrov BGR Citroën C3 Rally2
WRC3: J Černý / O Krajča CZE Ford Fiesta Rally3

CER Rally Sebastien Ogier nacht bron Red Bull Content PoolSebastien Ogier (FRA) en Vincent Landais (FRA) van het Team Toyota Gazoo Racing WRT onderweg in het donker tijdens de FIA WRC Central Europa Rally in Praag op donderdagavond

CER Rally Thierry Neuville bron Red Bull Content PoolP2 voor Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

CER Rally Gregoire Munster bron Red Bull Content PoolP9 voor Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID)

CER Rally Sebastien Ogier start Praag bron Red Bull Content Pool
Sébastien Ogier (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) verlaat de startplaats in het centrum van Praag

Bron foto's: Red Bull Content Pool



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS